| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Мелодия2 реставрация  (Прочетена 8046 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1957
  • Населено място: Пловдив
Мелодия2 реставрация
« -: 20 Март, 2015, 23:06:51 »
Здравейте.
Захванал съм една мелодия.
26791-0
Разглобих всичко по шасито за да мога да го измия. След това сглобих и вече свири почти идеално.
Оказа се ,че до момента това е радиото с което най добре приемам на средни вълни. За пръв път слушах Видинския предавате без шум.
Имам обаче един малък проблем. При разглобяването съм разтрил междинно честотните трансформатори.
В АМ обхвата ги настроих като търсих най силния сигнал и се получи или поне така си мисля.
На УКВ обаче нещо не се получава. Когато използвам горе описания метод между станциите се чува пращене и пукане.
Вдигнал съм честотата на УКВ модула от 91.4 до 106 само с променливия кондензатор Сх и след това спрегнах с променливия кондензатор Ск. Така покривам диапазон от 14.6Mhz

Моля за насоки за настройка на мждинночестотните трансформатори
[ Посоченият файл е недостъпен ]

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3507
  • Населено място: София
Re: Мелодия2 реставрация
« Отговор #1 -: 20 Март, 2015, 23:25:25 »
Не претендирам за голям опит в областта, но ако ги настроиш по максимална сила на сигнала трябва да стане с едно НО, може междинната ти честота да не остане 10.7 мегахерца а по този начин да я направиш някаква друга, примерно 9 или 11 мегахерца, което няма да е желателно. Затова ти препоръчвам евентуално първо да свържеш изхода на тунера към входа на МЧУ от някакъв интегрален приемник, но задължително с пиезокерамичен МЧ филтър на входа. Така настройваш изходните МЧ кръгове на тунера по максимална сила на сигнала. След това свързваш тунера към радиото обратно, и настройваш вече МЧ филтрите за максимална амплитуда на сигнала, като вече не пипаш филтрите в тунера. Така трябва да стане настройката и същевременно ще запазиш междинната честота. Ще се наложи вероятно по няколко пъти да настройваш филтрите защото настройката на единия свързан кръг влияе на настройката на другия, и така докато намериш максимума и на двата ще минат няколко итерации. Отонсно това че не си разбрал как се настройва, не разбирам какъв ефект си наблюдавал, не реагира на настройката или какво? Дали си въртял правилните сърцевини?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #2 -: 21 Март, 2015, 10:38:19 »
Сега се сетих и още нещо - може да не си успял да усетиш настройката на МЧ филтрите за УКВ защото там е честотна модулацията и след една определена сила на сигнала няма да чуваш разликата при увеличаване, та затова намери напрежение в приемника, да речем това към първа решетка на окото и включи цифров волтметър там и настройвай по показанията на волтметъра които трябва да са пропорционални на силата на сигнала. Също така трябва тази настройка да извършиш на сравнително слаба станция, тогава ще си личи най-много настройката и на окото и на слух. Ако всички станции са силни намалявай дължината на проводника за антена. Това не изключва настройката която предложих в предния пост с МЧУ с пиезо керамичен филтър защото иначе си остава опасността да направиш междинната различна от 10.7 мегахерца.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 21 Март, 2015, 11:19:38 »
Това което ми каза origo е направено
предлагам ви едно клипче за да чуете от какво се олаквам.
Уреда е вързан на решетката на окото, Лампата на укв е EC88, честотомера вади 10,7Mhz.

Сега пробвам с ECC85.

с ECC85 стана. Тънкостта се оказа в изходния трансформатор на укв модула. Трябва след като се достигне максималната сила на сигнала, сърцевините да се завият с още около половин оборот, иначе има изкривявания.

Смятам , че с електронната част радиото вече съм готов.
« Последна редакция: 21 Март, 2015, 12:01:01 от rolling_heads »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3599
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: 21 Март, 2015, 14:16:53 »
Това е първия междинночестотен филтър на 10.7 мхц.Там настройката трябва да е точна.ECC85 е оригиналната лампа там.Въобще за тази процедура трябва да имаш сигнал генератор.Междинночестотния усилвател трябва да има лента около +/-100 кхц за да пропуска коректно честотната модулация.Девиацията е около 80-100 кхц и ако ги "изцеждаш" на ухо може да се получи по тясна от нужната.Друг проблем е чм детектора,L20 и L21.
26797-0
Там да получиш симетрична характеристика е малко трудно на ухо :) При детекция на ЧМ зависимостта честота/амплитуда на нч сигнал е пряка.Не знам как си с руския,хвърли едно око тук е обяснено.
http://www.tinref.ru/000_uchebniki/00800hobbi/008_regulirovshik_radioaparaturi_gorodilin/050.htm
http://www.radiolamp.ru/shem1/pages/181/
http://m.radiokot.ru/forum/viewtopic.php?f=28&t=49029

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 24 Март, 2015, 20:43:08 »
Предлагам снимка на УКВ модула от долу, ако на някой му е любопитно какво има вътре
26952-0
Ето и снимка на част от кинематичния механизъм (кордите)
26954-1
А в момента тече реставрация на сандъка. Свалих стария лак с горещ въздух и шпатула и после леко зашкутих. Сега лепя с С200.
26956-2
26958-3
26960-4

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 24 Март, 2015, 20:54:12 »
Още: снимка бубинния блок, да не се чудим кое къде беше,
26962-0
Фиритната антена, която се оказа много важна за приемането на дълги и средни вълни. Съдържа 38 намотки, не както пише в документациите 48 намотки. С 48 се възбужда.
26964-1
Тук са 48 намотки които после развих до 38. С червеите квадратчета броих намотките в пейнта

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3949
« Отговор #7 -: 24 Март, 2015, 21:48:52 »
Добре върви реставрацията, браво. Но лепилото за дърво е С-300, С-200 не е подходящо.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 24 Март, 2015, 21:53:15 »
Трябва да са 48,ако се самовъзбужда размени двата края.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 24 Март, 2015, 22:50:06 »
Това с размяната на двата края няма как да помогне в случая според мен защото това е единствената намотка на тая феритна пръчка. Самата феритна пръчка от своя страна се върти спрямо шасито та не виждам какво размяната би могла да промени по какъвто и да било начин нещата. Извинявам се ако греша и нещо ми убягва, но ще се радвам да ми го обясните.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 25 Март, 2015, 09:57:32 »
а аз ще пробвам при първа възможност.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 25 Март, 2015, 10:53:04 »
Феритната антена трябва да може да се върти само на 90 градуса.Така ги правят да се въртят,няма пълен оборот.Специално за Origo,за да имаш индуктивна обратна връзка не е нужно бобините да са две.Ако има лоша екранировка или откачена маса на мчу може да върне и да писне по междинна.Това е стар радиоапарат и такива неща са по скоро резон от колкото изключения.Незатегната или незапоена екранировка на мч трансформатор,най вероятно е около ECH81.Това разбира се са само предположения въз основа на личен опит :) При нормална работа не би трябвало да се самовъзбужда,може да е прекъснал блокиращ кондензатор примерно 5 нано в анодната верига или 22 нано в решетъчната на смесителната или междинночестотната лампа.Тогава да излъчва някой проводник от монтажа.Това е обемен монтаж,някой захранващи проводници са доста дълги и може да излъчват ако не са блокирани с кондензатори към маса.Пaк повтарям,само предположения.Сори за промяната в поста,ама мобилния нет спря за известно време.Мтел си показаха рогата :)
Успех на колегата в реставрацията,Мелодията е култов приемник за българския радиопром от това време :good: Ако трябва някакъв чарк свиркай на лични,ще помагаме с каквото има :)
« Последна редакция: 25 Март, 2015, 15:18:31 от lz2xl »

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 25 Март, 2015, 19:09:22 »
Никъде на открих кинематична схема на конеца на фиритната антена. При мен се върти на 180 градуса.
Сега полирам лайсните

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3949
« Отговор #13 -: 25 Март, 2015, 19:57:15 »
Точно на 180 градуса трябва да се върти  :) .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 25 Март, 2015, 20:27:49 »
Може,за това не споря :) Тук гледам едно шаси,Акорд ли е или Лира не знам.Счупена е скалата,тия на печатен монтаж май са на 90 градуса.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |