| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реставрация на Лампов стерео Радиоприемник Grundig Mandello e/st  (Прочетена 36645 пъти)

0 Потреб. и 4 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Говорителите- Оправени.

Почистването с тиксо на междината в магнита си каза думата- извади всички стружки. после пак минах с разредител, изчаках да се изпари и започнах монтажа. Преди това се уверих с монокъл, че междината е тотално и блестящо чиста.

Събрах ги успешно. Идеално центровани са без никакво допиране от 1-вия път. Свирукат с типичния винтидж звук за такива говорители. Много съм доволен

26946-026948-1

Това е инструмента/паяка, който си направих за центроването на Хатиената система от кофичка кисело мляко и тиксо, за да мога бързо и точно да надяна всичко на място за 15 минути включително мазането с лепило.

26950-2
Целия ремонт излезе към 12лв.

Остава да си намеря дунапренени ленти за прозорци, за да завърша уплътняването.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен ivo.georgiev81

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 2
  • Населено място: sofiq
Браво, добре става , следа я темата , много ми харесва

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Браво, честито! Сега много пази междината да не се напълни отново със стружки защото така като ги няма отпед капачките лесно може да „всмукне“ отново стружки от някъде. Като казваш че си ги чул вече да свирят - в оригиналната кутия на радиото ли ги монтира? И какво имаш предвид че свирят с
Цитат
типичния винтидж звук за такива говорители
? Според мен трябва да свирят добре, а не с витидж или какъвто и да било звук. Би трябвало да звучат отлично с чисти високи и среди, сам басецът може да им куца малко, но толкова. Ако това включваш във винтидж звук ще се съглася, ако имаш нещо друго предвид значи не са съвсем редовни. Примерно имах говорител Тесла на един преносим грамофон Супрафон който по някакви причини свиреше все едно през телефонна слушалка. Не знам дали това е било защото са се стремяли да постигнат максимална чувствителност в средночестотния диапазон или какво ама направо никога не бях чувал толкова ужасно звучащ стар високоговорител.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Свирят добре. Доста се доближават до БГ Елипсите от Същия период като звук. Нямам забележки. Малко им липсват високи , но не е само при моя чифт, в Нета може да видиш доста снимки на този говорител и DIY-рите  им добавят винаги по една пищялка...

Така и така не мога да намеря толкова малко капаче , мислех да им сложа по един фазов палец  :D, но едва ли, ще гоня автентичност.

Не съм ги чувал в кутията. Нея си я оставям за накрая , сега е ред да сложа Крайната лампа...

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
не мога да намеря толкова малко капаче

И не можеш да си направиш!  :o :)
Картон, изрязване, намокряне, огъване по нещо обло, съхнене, залепване.
Стана голема философия, а?!  :D

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
може да се пробвам с картона.

ПП. Чудя се какво да я правя 2-ра решетка на QQE 03/12,  обща е за 2-та тетрода... За сега съм я замaсил на преходника , но се чудя дали да не я дам директно към филтрирано захранване... или да я оставя висяща и да не я връзвам към нищо...?!? Май замасяването е най- неподходящо понеже ще отблъсква облака електрони... отиват си нещата към подаването и към  анодно захранване.

Днеска нещо ми се изчерпиха идеите.
« Последна редакция: 25 Март, 2015, 10:22:28 от Pichaga933 »

Неактивен simo_

• Квантов електрон
  • Публикации: 491
Отлично си се справил, капачки не може ли да залепиш от български елипси?

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Нашите елипси са с  мрежички... Почвам да се чудя дали това не е с цел направено... и да не сложа нищо накрая.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
Топче от пинг-понг изрязано на подходящ диаметър.Допираш топчето до една тръбичка или шаблон с кръгове с подходящ диаметър,очертаваш и изрязваш.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Предполагам, че ще процедирам с мрежа както е оригинално на БГ говорителите. щото междината е много малка и ще му е трудно да диша при движение. + Звукопропускащ плат отпред за да го пази от  прахоляк

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Да, слагат мрежичка именно за да диша, или нищо не слагай или мрежичка сложи. Като го скриеш зад плата според мен и голо да го оставиш няма страшно, просто внимавай да не  го мотаеш около метални стружки които да попаднат в междината отново. Като си ги слушал голи не е показателно, като ги вкараш в кутията ще се похвалиш как свирят, тогава ще чуеш истинският им глас. Е високи няма да се появят естествено.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
Браво, страхотно си се справил!
Аз също съм говорил с добър майстор на говорители да ми центрова една БГ елипса, а той не се нае, защото въздушната междина била много малка и трудно се центровали.
Иначе по отношение на капачката - може и така да си остане, без никаква капачка. Всички руски стари говорители са така. Интересно ще е да се експериментира с  фазов палец, меден пръстен (имаше ли стандартно?) , евентуално някоя малка капачка с диаметър като на бобината, но последното може да скапе звука много, ако материалът не е правилен и/или диаметърът е по-голям от отзи на шпулата.
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Имаш я вече описана технологията на центроване а и доста клипове има в youtube как става. Първо надяваш "инструмента" в магнита а върху него системата.  Кофичката от кисело мляко беше по-тънка в единия край та  от там са ми изрезките , но може и с по-тънък материал, като например лента от фотоапарат. Ако е съвсем тънко може да си направиш инструмента от целуфан, от кутия за цигари... Всичките тези варианти ги мислих , но накрая кофичката си свърши работата.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1952
  • Населено място: Пловдив
Off  :hi:
Аз центровам с няколко половин цилиндри алуминиево фолио. Много е важно да се залепи малката трептилка без да е под напрежение.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Трептилката я лепих последна- никакви напрежения, за да не измести съосието на цилинъра на намотката и магнита, и това съм го мислил, обичам механиката  ;)

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
6232 Прегледи
Последна публикация 03 Март, 2013, 15:24:03
от ombre
7 Отговора
5822 Прегледи
Последна публикация 03 Юни, 2013, 17:34:00
от simo_
47 Отговора
18090 Прегледи
Последна публикация 23 Декември, 2014, 18:21:12
от Pichaga933
4 Отговора
6963 Прегледи
Последна публикация 24 Март, 2020, 23:55:31
от rosendvd
0 Отговора
1987 Прегледи
Последна публикация 10 Април, 2015, 13:48:06
от Борис Борисов

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |