| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Реставрация на Лампов стерео Радиоприемник Grundig Mandello e/st  (Прочетена 36677 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
А сигурен ли си че като изменяш баланса от компютъра напълно се заглушава единия канал? Да не би да остава малко? Ползвай някоя програма като Sound Forge или подобна с която да генерираш тестов синусоидален тон само на единия канал, или както ти казах най-сигурно ЗАЗЕМИ единия вход а на другия подавай сигнала. Това че след разглабяне, почистване и преместване на дъгата при контакт си докарал съпротивление 2х500 между двата крайни извода т.е. 1килоом, ми звучи като да си скапал потенциометъра, тъй като на този потенциометър в тази конфигурация трябва винаги да имаш съпротивление близко до 500 ома между двата крайни извода независимо от положението на врътката (както вече ти казаха може да варира леко в някакви граници по време на хода на потенциометъра). Но както и да е, очевидно е че прослушването не е от потенциометъра, така че него го остави засега. Мисля че е рано за присадки на лампи още. Първо провери с ESR метър дали е в час 50 микрофарадната секция от вторите решетки на маса, или направо за пробата сложи един нов 50 микрофарада от вторите решетки към маса за да видиш променя ли се нещо. Освен това вземи най-накрая да измериш колко децибела точно е прослушването по метода който ти описах с осцилоскопа, ако има нещо неясно в меодиката която съм описал или нещо не ти се получава, пиши за уточнения и допълнителни обяснения, но защото докато не измериш обективно колко децибела е прослушването все едно тъпчем на едно място. Иначе може от много места да е може пукната писта или лоша спойка да има някъде при масата на входовете или при масата на потениометъра за регулация на силата на звука или кой знае къде още, или дори между вторите решетки и 50 микрофарадния електролит, всичко трябва да прозвъниш по схемата и да се убедиш че е наред. Може да заземиш направо първата решетка на предусилвателя на единия канал за да видиш дали прослушването ше спре, може да се смесват някъде преди това сигналите. Виж изходните трафове как са разположени, близо ли са един до друг, на 90 градуса ли са завъртяни, да не би от там пък да се получава макар че се съмнявам германците такова нещо да направят. Все пак залагам все още или на неправилно измерване (подаване на сигнал от компа) или на повреда някъде, но не и за конструктивен недостатък, но за целта, измери го колко децибела е за да не си чешем езиците. Едно е неприемливо прослушване между каналите но -20 или -30 децибела, съвсем друго е козметичното за такава техника -50 децибела например.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Читав си е Потенциометъра, не го мисли. Измерил съм го отговаря си на  щампата 100%.

Ще го прозвъня със сигнал и скоп . то се е видяло.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Най-накрая днес След пълно проследяване на НЧУ, с осцилоскоп и благодарение на Ориго  :drinks:, Елиминирахме прослушването.  Оказа се, че  схемата на баланса с потенциометъра и кондензатора се дъни.  Интерсното е , че потенциометърчето  на мултимер се държи нормално , но в релана работа създава куп проблеми.  За сега е заместен от 2 резистора и кондензатор.  Стереото  на НЧУ-то е Забележително чисто.

За пръв път днес вързах колоните  и го събрах в кутията.

Звука на Този Немец е Потресаващо Добър. Не мога да спра да го слушам .

Говорителите , чиято реставрация беше нова за мен и ме притесни най-много, работят  Забележително. Влюбих се в звука му.

Ето една снимка-събран
28119-0

Благодаря на Gruyo за  Чисто новата Stereo Philips Грамофонна доза.  Рaздвижих шасито и то бачка перфектно с нова смазка .

Очаквайте клип, как свири. Най вероятно от Vbox-a ,че в Тубата ще ми го баннат за авторски права..

Остава да му намотая кордата На Скалния механизъм, че сега местя променливия кондензатор през ремък  до остта на врътката на панела...  :D

Ето снимки докато беше разкостен:
« Последна редакция: 15 Април, 2015, 18:58:55 от Pichaga933 »

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
Браво! Трябва да се чуе това бижу :) А как е селективността на приемника?
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Много добра, при това с оригиналния комплект лампи на приемника.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Замених проблемния Потенциометър за баланс  с тази схема, дадена ми от Origo
29008-0

На практика се получи доста прибрано. Отрязах оста от оригиналния  и я изпилих с дремела, за да може да влезе в цепнатината на оста на новия потенциомметър. После ги събрах с епоксидна смола. Стана Перфектно  :

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
В общи линии ми остана само кордата на скалния механизъм, която ще не знам как се навива. Моля някой колега който го е правил. по по сложните Немски приемници, да опише с думи, процеса, от къде се почва и тн. Майсторлъка, че аз се мъчих, но доста безуспешно.

Взех си рибарска корда, доста дебела и здрава. Човека в рибарския магазин ми подари 2 метра като му казах за какво ще я ползвам  :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Оооо не не мисля че ще стане с рибарска корда. Тя е найлонова прозрачна и доста еластична. На тези радиа предполагам че както и на българските се използва корда от някаква синтетична плетена материя (т.е. нещо като въженце не знам как да го опиша) така или иначе не става въпрос за монолитна найлонова корда. Аз съм ползвал за такива цели най-успешно хирургически конец който по своя характер представлява нещо много близко до оригиналната корда на радиата (поне конеца който аз имах) сега не знам от къде може да се вземе.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
Ей тук има питане по твоя проблем. Малко е старо, но може да пробваш.  :)

http://www.vintage-radio.net/forum/showthread.php?t=54687

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Ще му пиша на момъка, едно ЛС, пък да видим.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
Купувал съм тънко въженце около 1-1,5мм от магазин в който продават копчета за дрехи и щевни конци.Правил съм скали със такъв

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
монолитна полимерна корда си е, има още две парчета от нея по шасито с други функции.
Монтирах я кордата, гледах схема от друг модел приемник на същата марка и със същия механизъм, стана перфектно.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Радвам се че е станало, но мисля че оригинално не трябва да е такава (ама де да ги знам германците) Тая на други места по шасито ако е статично опъната направляваща за показалци на скалата и такива неща - да, правят се от монолитна прозрачна рибарска корда, но задвижващата корда обикновено е кат въженце, но щом е станало с рибарската и не приплъзва, добре, сега ако имаш късмета да не се отпусне от времето или да се скъса ще е супер.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
На тая схема която я гледах, са означени и използвани за скалния механизъм 2 вида корда: Едната е монолитна за отзад( зад ламарината) А за отпред на стрелката -Въженце от описания от теб тип.

Но на моя приемник, както ти казах за Ц/Ка ключето се ползва корда- пак монолитна, + същата за подпиране на стрелката пасивно в горния и край на скалния механизъм... Та реших да ползвам смело моята, която не изпитва никаво усилие  при движението си + и пружина и сложих на снадката та ако се  затормози нещо да се опъва пружината, а не да къса.

Супер стана- доволен съм.  :D

Остава Видео и Фото-материали със злобно качество да се заснемат   :) :) :)
« Последна редакция: 08 Май, 2015, 11:06:53 от Pichaga933 »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Добре е че е станало. Вземи само да замажеш възлите където си я връзвал с лак за нокти или някакъв тип лепило, че обикновено тая корда е много жива и има навика да се опитва да се саморазвързва.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
6235 Прегледи
Последна публикация 03 Март, 2013, 15:24:03
от ombre
7 Отговора
5828 Прегледи
Последна публикация 03 Юни, 2013, 17:34:00
от simo_
47 Отговора
18101 Прегледи
Последна публикация 23 Декември, 2014, 18:21:12
от Pichaga933
4 Отговора
6966 Прегледи
Последна публикация 24 Март, 2020, 23:55:31
от rosendvd
0 Отговора
1989 Прегледи
Последна публикация 10 Април, 2015, 13:48:06
от Борис Борисов

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |