Гложди ме една идея и доста от четящите няма да са на моето мнение , но да я споделя.
След смяната на електролита на Потенциометъра за Баланс ЛЯВО-ДЯСНО , нещата с прослушването занчително се подобриха но не изчезва на 100%.
Измерих самия "балансен потенциометър, който по конструкция е доста странен. Възрани за 2 от изводите му са катодите на 2-та триода на предусилвателя ECC83 а третия извод на потенциометъра е вързан през електролит, който замених с нов към маса.
Като меря Изводите към катодите , между тях общото съпротивление е 500 ома, а не 2*500 както е отбелязано по схемата..НО и това е едно голямо, Но. Като завърятм потенциометъра. Съпротивлението между 2-та извода към катодите пада от 500 до 200 ома и после почва да се покачва пак до 500 ома.
Тоест Идеален баланс има когато между 2-та извода за катодите има съпротивление 200 ома.
Тоест 2-та катода се прослушват през 200 ома даже в идеалния случай... Което не ми харесва...
3-тия извод на потенциометъра, който ходи през електролита към маса, има съответно съпротивление към 2-та извода за катодите от 0 до 500 ома. Тоест когато единия канал е на 0 ома спрямо електролита другия е на 500 спрямо електролита и обратно.
Та тук Ми мяза историята, че конструкторите на апарата са били още с Мисъл от МОНО ерата каквито са били и повечето източници по това време -68г. все пак, и такова прослушване не са го счели за кой знае какво, та даже може да се е гледало на него като положителна черта на схемата...
Което разбиране се и вижда и в схемата на крайната лампа също , където 2-те 2-ри решетки на самата лампа, които въпреки, че в балона са отделни и имат отделни изводи на балона , по схема ги събират заедно и тогава отиват едва ли не общо към изходните трансформатори със все захранването.
Е тая липса на поглед в бъдещето и неуважение към труда положен от конструкторите на лампата ме кара да се почешем и да се почудя как да разделя Ефективно 2-та канала - да няма прослушване и в 2-те стъпала:
- За катодното обвързване Чакам идеи от Вас.. как да стане така, че в нулевия момент да няма чуваема връзка между каналите.
- За Разделянето на 2-рите решетки на крайната двойна лампа мисля нещо от сорта в няколко варианта:
Като Прехвърля 2-рите решетки на
-крайния извод на трафа -
с червената линия( така ще са разделени 2-та канала винаги от минимум 4к) или
-на предкрайния извод със
зелената( където ще се добави като съпротивление 4к + малко от намотките на самите изходни трансформатори)
Отбелязал съм с жълто и 2-рото напрежение за изходните трафове, което ми се вижда необходимо, само ако използвам свързването с червените линии... Или пък бих могъл да увелича стойността на филтровия кондензатор по жълатта линия от 50 на 100 микро за да стане равен на другия. и с едния да захранвам левия канал а с другия десния канал...
-За триодно свързване не си и помислям, ще е мног трудно да се изпълни, като се има предвид , че е печатна платка а не обемен монтаж.
Отивам да крада идеи от мелодия 14 стерео схемата...