| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Кой в схемата е оградения в червено кондензатор на приемник Христо Ботев  (Прочетена 4150 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Кой в схемата е оградения в червено кондензатор на приемник Христо Ботев

При мене е едно ботевче по чиято схема е ровено яко и въпросния кондензатор беше вързан безмислено между Маса и маса...

Та въпроса ми е, кой е по схемата ?

По схемката има и други проблеми, лампите изглеждат нови, но даже след като смених 2 та филтрови електролита и катодния  отказва да свири, на грамофонен вход се чува едва долувимо с ухо в шпулата на говорителя... Тоест нещо усилватемната част отказва да усилва, а анодното е безумно високо 320в...  на карайната лампа са изтрити надписите и не мога да позная дали е Ел84 или е забоден някаква друга..ня външен вид е точно като ел84... а в момента нямам друга за тест.

26396-0
26398-1

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Какво пише на кондензатора?Снимката не е ясна.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1658
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
Най вероятно е този:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Снимката е от нета. Благодаря на Любо , кондера е локализирания, при мен електролита беше монтиран на шаси и кондера - абсолютно излишен - маса към маса...

Радиото свирна, оказа се грешно подвързан изходен траф, някой си е оставаил ръцете при ремонт...

И си утрепах поредния цифров мултимер... ремонта беше извършен без измервателен уред  :D

« Последна редакция: 19 Март, 2015, 12:51:35 от Pichaga933 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Електролита не трябва да е към маса директно!Оставяш Ару-то без начален минус.Не е добре така.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
Не е само АРУ-то, всичките лампи си взимат преднапрежението от този резистор! Без него всичките няма да са в нормален режим.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Не го намерих на монтажа 30 омовия резистор изобщо, остава да си го добавя и неполярния кондер 100 нано...

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
Обърни внимание,че електролитния кондензатор е хванат за скобата не директно а изолиран с изолационен картон.Няма директна връзка минус на електролита и масата.33 ома връзваш на масата и към минус на електролита като предварително проверяваш има ли късо маса минус на електролита.Кондензатора може да бъде 10 мкф електролитен паралелно на 33 ома.Минус на маса!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Плюса на маса.На повдигнатия край на 33 ома имаш минус 4-5 волта.Началното напрежение на АРУ.На първите решетки на междинно честотния и смесителя.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Какъв + на маса ?  ако говорите за  100 нано неполярния, ще  сложа 100 нано неполярен, не виждам проблем и нужда да слагам електролит ВМЕСТО него.

Друго ме притеснява: Единия  филтров електролит е на маса  а другия е повдигнат от маса с резистора и  неполярния според масовите схеми .

Ще е проблем ли ако и 2 та електролита  ги повдигна от маса както е според тази схема която Любо публикува ? На монтажа 2 тия филтров лектролит не беше пипан  и беше директно на маса.

ПП :

При мен схемата претърпя промяна, Крайната лампа вече е вързана Триодно тоест 2-ра решетка  я закачих към анода през 200 ома а не  е както е оригинално в ултра линейно свързване на третия извод на изходния трансформатор, който в момента оставих свободен.
« Последна редакция: 16 Март, 2015, 10:45:13 от Pichaga933 »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Не, втория електролит трябва да бъде на маса иначе ще имаш брум според мен. Схемата в която и двата са през резистора според мен не е вярна, просто е объркана при чертането. Само не знам защо е тоя мерак да се модифицират фабричните схеми, защо трябва да правиш в триодно свързване НЧУ-то. И според мен в Христо Ботев не се използва ултра линейно свързване а просто лампата е в пентоден режим, не знам в коя схема видя ултралинейно свързване? Той извода на изходния трансформатор служи за допълнителна филтрация на анодното напрежение за другите лампи, като същевременно потиска противофазно брума от пулсациите в анодното на крайното стъпало. Така че си го свържи изходния траф както си му е реда, пък ако толкова държиш вкарай лампата в триоден режим, макар че според мен това е чисто излишно, все пак това е апарат който има само АМ обхвати, за какво ти е Hi-End качество, което така или иначе няма да постигнеш?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
Ако електролита е двоен (както се вижда на снимката), няма как единия да е на маса!!!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
Новите електролитни кондензатори, които сложих са единични та няма проблем.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Да, ако е двоен ясно че и двата няма да са на маса, но според оригиналната схема поне както е начертана използва два отделни електролита.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен PDM

• Квантов електрон
  • Публикации: 394
  • Населено място: Велико Търново
  • LZ2PDM
Да, ако е двоен ясно че и двата няма да са на маса, но според оригиналната схема поне както е начертана използва два отделни електролита.
Няма такова нещо. Обикновен двоен електролит, но с изолираща шайба между шасито и корпуса на електролита. Обикновено при ремонт забравят да сложат обратно тази шайба и после се чудят защо не работи  :) :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |