| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Още един лампов от мен  (Прочетена 14438 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
  • Публикации: 396
  • Населено място: Свищов
Още един лампов от мен
« -: 12 Март, 2015, 01:12:47 »
Привет, колеги.
Отдавна не съм писал във форума, но ето че сега имам повод. Поредният лампов усилвател, почти готов. Реализиран е с лампи QQE 03-12 , в SE , двете половини на лампите са в паралел, предусилвателна лампа ECC85. Схемата е с автоматично преднапрежение. Изпълнен е като 2 моно блока в обща кутия, с отделни захранвания на всяко стъпало. Диодно изправяне на анодното напрежение и време задръжка на същото.
Стигнах до етап на подбор на прехвърлящи кондензатори. От няколкото вида, които пробвах, се спрях на К42У-2 и К73-16, и двата са руски с аксиални изводи. Чудя се кой от двата да избера, но като чели клоня към К42У-2.  На всичкото отгоре, един дърт мастор, лампаджия ( Гошо Мрака ), ме увещава да ми прати MKV или ФТ-3 и да ползвам тях.
Ампа все още си няма име, така че може и да предложите такова.  :D

Ето го и него
26241-0 26243-1 26245-2 26247-3 26249-4

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Публикации: 281
  • Населено място: София
  • Конювишки джентълмен
Re: Още един лампов от мен
« Отговор #1 -: 12 Март, 2015, 09:08:32 »
Чудесен засилител  е станал .С тази  леко ретро визия  напълно  се  вписва  в ламповият  си вид .Прегледах  ламповите  форуми  в Русия  и там са  разделени  между  кондензаторите  които  използват .Но  накрая всичките  се  спират  на  някакви   медни Йенсен ... но   чак пък  толкова ....Мрака да  ти  прати  кондензаторите   пък  ще  разправяш  кой-как  и защо  .Очаквам ПП  с      QQE03/12  и ECC85  ще  ми е  интересно  как  ще се  обади  ...Успех   :bravo: :bravo: :bravo:
Удрииии!!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #2 -: 12 Март, 2015, 11:04:31 »
ку42 ще ти хареса, Изчакай кондерите от Мрака, съмнявам се да останеш разочарован.

Поздравления за Красивия дизайн.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 13 Март, 2015, 00:33:48 »
Да, засега е с К42У-2 и много ми допада как звучи с него. По уравновесен е звука, има и повече ниски в сравнение с К73-16, който пък леко преекспонира средите и прави високите по-изцъклени.
Ще чакам кондерите и от Мрака.

Груйо, какво имаш пред вид , че чакаш PP с QQE ?

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: 13 Март, 2015, 11:11:17 »
 :bravo: :good: Добре изглежда, но лампите се губят на фона на разкошната дървения.  :) Дай малко инфо за параметрите, за трафовете...

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #5 -: 13 Март, 2015, 16:03:19 »
Много красив е станал .  :good:

Неактивен gruyo

• Квантов електрон
  • Публикации: 281
  • Конювишки джентълмен
« Отговор #6 -: 13 Март, 2015, 19:57:38 »

Груйо, какво имаш пред вид , че чакаш PP с QQE ?
  Мисълта  ми е   някой да се  "изгаври " с лампата и да   я  направи  в ПП вариант  ще е любопитно  :D :D
Удрииии!!

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #7 -: 13 Март, 2015, 19:59:24 »
  Мисълта  ми е   някой да се  "изгаври " с лампата и да   я  направи  в ПП вариант  ще е любопитно  :D :D
Че защо да се изгаври? Тази лампа е проектирана за пуш-пул!!! 8)

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 13 Март, 2015, 20:28:38 »
Стоян , от аудио форума е правил PP с тази лампа. Аз нямам подходящи трафове за PP. Затова я пуснах в паралел SE.

Цитат
Дай малко инфо за параметрите, за трафовете...

Трафовете са ТВЗ-1-9, изходните. Захранващите са 2. По един за всеки канал, от Акорд са, от малките с витите ламели.
Схемата е тази

26325-0

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #9 -: 14 Март, 2015, 23:18:19 »
Днес му пуснах и индикаторната лампа, ЕМ81.
Прави ми впечатление обаче, че отначало си свети нормално, но след 5-6 минути работа губи от яркостта си. Дали е изтощена или ...  ? Лампата по крака съвпада с ЕМ80, и схемата на свързване е същата. При различни схеми от нета обаче, съпротивлението между 9 и 7 пин е различно. В една схема е 470к, в друга 220к, в трета е 150к.  :o Та на какво оказва влияние това съпротивление ?

26371-0

Ето и как е отвътре, още не довършен, но свирещ.  :D

26373-1

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #10 -: 14 Март, 2015, 23:38:36 »
Браво за изработката! Прекрасен е, поправи ме ако греша но черпиш вдъхновение за монтажа от Rutcho от DIY Audio прав ли съм? Много добре ти се е получил монтажа. Относно индикаторната лампа - премери режима й когато е студена и после като загрее и намалее яркостта, има нещо нередно, кой знае какво, но трябва да се види дали не е от режима й, схема на свързване също ще помогне в умуването. За изтощена е малко вероятно да се проявява добре като е студена и зле като загрее, но кой знае какви ефекти може да има, може да е дефектна и да се изменят параметрите й със загряването, може с нагряването на първа решетка тя да започва да излъчва електрони като катод и да й се вдига потенциала (случва се при изтощени лампи), само че това не знам как ще доведе до намаляване на яркостта, но все пак следи режима и така.
П.П. Сега гледах, резистора от 9ти до 7ми пин определя тока на анода на индикаторната част, респективно трябва да влияе на яркостта на светене. Това което може би се случва при теб е това че първият триод, усилвателният в балона на EM81 е остарял, решетката му започва да излъчва електрони след като загрее, потенциала й се вдига и триода се отпушва повече, с това сваля напрежението на анода си значително, с което сваля и напрежението на анода на индикаторната част от където намалява яркостта, все пак дай схема на свързване за да не си говорим празни приказки. Ако версията е вярна обаче трябва намаленатя яркост да е свързана и с промяна в разлистването на ветрилото, а ти не споменаваш да има такова нещо.
« Последна редакция: 14 Март, 2015, 23:45:18 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 15 Март, 2015, 00:05:35 »
За монтажа, не само от Ручо, в нета има много снимки с подобен монтаж. Все пак това, че ти харесва, ме кара да изпитвам удовлетворение от това което съм постигнал.  :yes:
За индикаторната лампа. Не съм забелязал да си променя ветрилото. То при тази дори е наобратно, от двата края се събира към средата, а не както при ЕМ80. Ето схемата по която е изпълнена, гледай в дясната част на схемата. Разликата при мен е само в това съпротивление между 9 и 7 пин. При мен е 500к, така си беше оригинално като го свалих навремето от някакво радио, барабар с цокъла и лампата.

26375-0

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #12 -: 15 Март, 2015, 11:04:08 »
Eltehno, монтажа почва да наподобява този на Мрака... след още няколко бройки и ще го докараш същия  ;)

Единственото което, не ми харесва е , че ползваш изрязани/рециклирани платки за цоклите на лампите. Много по изчистено ще стане ако ползваш растерни/развойни платки, при нежелание да ецваш, което на тебе ти е голяма сила по другите твои проекти, които съм виждал.

Изправителните диоди са излишно големи, но ти си го знаеш, предполагам са бързи и са  за голям ток, тоест са доста по-бавни от идентичните  по напрежение за по-малък ток. Прочети им ПДФ-ите. Предполагам са грецове за Анодното-това което виждам, а отоплението не си го изправял.

Схемата за индикаторната  където си я вързал влияе на звука(проверено). Много по-добре е мисля да ползваш Онази с транзистора , като си взимаш и усилваш сигнала директно от източника/чинчовете.
« Последна редакция: 15 Март, 2015, 11:12:28 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Eltehno

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 15 Март, 2015, 12:44:50 »
Оги , и аз мислех да правя нови платки за цоклите, ама програмата ми няма футпринтове за цокли на лампи. Не че не мога да си ги създам и сам, ама .... домързя ме, признавам си. А и с платки съм чувал, че по-не е добре. Така си стана направо обемен монтаж. Е вярно, изгуби се визията, но вътре няма да се гледа постоянно, за разлика отвън.  ;)
Диодите наистина са за голям ток, но такива имах нови с дълги крака, 1n5408 са. Да за анодното са.
За индикатора, не усетих да ми се промени звука. Няколко дни го слушах без индикатор, докато се наканя да го опроводя, но не забелязах промяна.

Пробвах за индикатора , да сменя резистора или по-точно да го намаля, като запоих в паралел още един 470к. Яркостта се повиши, но се и разтвори ветрилото без сигнал. Не ми хареса така да стои разтворено и го махнах допълнителния ер.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #14 -: 15 Март, 2015, 13:33:51 »
В тази схема на свързване на индикаторната лампа не би трябвало яркостта да зависи значително от режима на допълнителния триод, т.е. вероятно или става въпрос за дефектна лампа (кой знае какъв точно дефект) или да си премериш режима дали не се изменя по някакъв начин, основно дали не се получава положително напрежение спрямо маса на решетката на допълнителния триод, този дето е на маса през резистор 1 мегаом. След това може да провериш дали като дадеш директно на маса решетката няма да се нормализира яркостта, така би могъл да предположиш дали проблема е в емисия от първа решетка на този триод. Иначе не му мисли много, намери друга индикаторна и пробвай как е с нея. И наистина взимането на сигнала за индикатора от анода на крайното стъпало не е добра идея там импеданса е голям и освен че го товариш повече свързвайки тримера макар и той високоомен, освен това диодното изправяне с филтровия кондензатор след това, със сигурност ще се отразява доста негативно върху звука, ще мачка всеки по-рязък пик докато се зареди кондензатора в първа решетка на индикаторната. Много по-безболезнено е да го вземеш от вторичната на изходния трансформатор, директно от изхода, там импеданса е малък и влиянието ще е n^2 пъти по-малко като n е предавателното отношение на трафа. Мисля също така че амплитудата трябва да стигне, а ако не стига може да се доусили. Сега вече няма да влизам в подробности че е желателно да се направи схема с която реакцията на ветрилото на лампата да е по логаритмичен закон за да виждаш добре както слабите сигнали така и силните, но такава схема усложнява нещата. Относно платките около цоклите - не намери ли керамични руски цокли за панелен монтаж при които изобщо да не се налага да са монтирани на платка, да не говорим че са с по-добро качество. Относно изправянето в захранването по въпроса дали да са бързи или бавни диодите. Ще се опитам да степенувам вариантите от най-неблагоприятния към най-благоприятния вариант за захранване с диоди:
1.Бавни изправителни диоди нешунтирани с кондензатори и без последователно съпротивление
2.Бързи изправителни диоди нешунтирани с кондензатор и без последователно съпротивление (даже тук има спор дали не е по-зле и от първото)
3.Бавни изправителни диоди шунтирани с 10тина нанофарада кондензатор и без последователен резистор
4.Бързи изправителни диоди шунтирани с 10тина нанофарада кондензатор и без последователен резистор
5.Бавни изправителни диоди шунтирани с 10тина нанофарада кондензатор и с последователен резистор (10 - 50 ома последователно на всеки диод в зависимост от анодния ток)
6.Бързи изправителни диоди шунтирани с 10тина нанофарада кондензатор и с последователен резистор (10 - 50 ома последователно на всеки диод в зависимост от анодния ток)(при тази конфигурация може да се каже че вече разликата между бавни и бързи изправителни диоди става незначителна)
7.Бавни или бързи изправителни диоди в анодната група на грец-а и кенотрон в катодната група (т.е. греца се изгражда от два диода и един кенотрон) Това лично за мен е най-добрия вариант пред останалите 6 варианта като по параметри и звучене се доближава повече до изправянето изцяло с кенотрон от колкото до изправянето само с диоди а недостатъците са много малко. Не знам защо не си го практикувал тук, в повечето случаи не е проблем да се осигури отопление за кенотрона ако ще и в краен случай с отделно трафче, има такива в комет например за печатен монтаж, в Елимекс имат за панелен монтаж, струва 10тина лева.
Това е от мен по отношение на изправянето на анодното напрежение, с радост ще коментирам какви са съображенията поради които са подредени така по параметри отделните решения, какъв е проблема изобщо при изправянето с диоди и възможните решения и избягването на неприятните ефекти.
« Последна редакция: 15 Март, 2015, 13:43:02 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |