Схемата на стабилизатора на напрежение е класика и именно такава трябва да си остане, с няколко доработки, аз бих сложил източник на ток за клона с ценеровите диоди, така ще подобриш коефициента на стабилизация по входно напрежение, сложи на всеки от двата транзистора от дарлингтон двойката по един кондензатор 100pF - 1nF паралелно на прехода колектор-база това ще елиминира самовъзбуждането, като цяло изпълни схемата на стабилизатора по-компактно с добра маса около елементите, ако е на обемен монтаж нека е върху медна фолирана платка, ако е на платка с дупчици, каквото стане... Ако имаш желание може да замениш дарлингтоновата двойка транзистори с един полеви транзистор високоволтов, тогава може да направиш по-високоомен тримера за напрежението, ама то едва ли има много избор от стойности. Задължително сложи токоограничение на изправеното след мрежата напрежение, ако например сложиш мощен резистор преди стабилизатора, ще спестиш изгорелите транзистори при грешно свързване, но това което наистина предлагам е да сътвориш елементарна защита от късо съединение на всички линии преди стабилизатора слагаш шунтов резистор, паралелно на него свързваш светодиода от оптодвойка примерно 4n25, последователно на светодиода задължително и резистор че иначе ще го отпукаш при късо. Смяташ стойността на мощния шунтов резистор така че да има достатъчен пад на напрежение за отпушване на светодиода при токове над зададената критична стойност, такива „датчици за ток“ слагаш на всички напрежения преди линейните стабилизатори на напрежение, после на всички оптрони изходните фототранзистори свързваш паралелно да дават сигнал на тригер който да си промени състоянието и да спре захранването към схемата. По този начин който и да е от токовете да превиши зададената си стойност, се изключва цялата схема и се рестартира отново посредством някакъв бутон. Тригера как ще е реализиран е твой избор, дали ще е дискретна схема с два транзистора или нещо друго все тая. Трябва преди всеки стабилизатор да има и някакъв резистор който да ограничава тока на късо под пределно допустимия, за да може транзисторите от стабилизатора да „устискат“ късото съединение докато сработи защитата и спре захранването. И лично аз смятам че не е хубаво това че е галванично свързан с мрежата, силно препоръчвам да му намериш един траф от лампово радио, верно ще увеличи габаритите и теглого, ама сигурността ще е много по-голяма. Така си е риск според мен, освен ако не изолираш масата на устройството изцяло от корпуса. Това са съветите ми за усъвършенстване, за всякакви въпроси съм насреща.
Ориго, благодаря за съветите, ценя ги, защото знам, че ги разбираш тия работи. Ще започна отзад напред за галваничното разделяне. Аз използвам захранващ кабел и букса за ПС, като средната занулителна клема вързвам към шаси, а използвам само едната от другите (страничните клеми), на която вързвам изправителния диод. Т.е. използвам занулителната линия като работна, което е допустимо при малки мощности. Ако обърнеш щепсела просто нямаш захранване, т.е. ако не си уцелил фазата да е на пина, който ползваш. Естествено при незанулен контакт няма да работи, но в мойта къща няма такива, а и никъде не трябва да има. Решението си е моя измишльотина, не става за серийно производство на изделие, но аз съм го използвал и друг път без проблем. Виж първата схема по-долу. Така спестявам траф около 40 W в случая, мразя трафове!
Той си е пари, обем и маса, а при това свързване няма риск от гледна точка безопастност - шасито винаги е занулено. В момента ми хрумна, че може да се сложи втори диод от втората клема на буксата и да получаваш захранване и в двете положения на щепсела - виж пунктира!
По отнощение на защитите от късо - За отоплението - то е с LM317 - добри вградени термо и защита от късо. За 1-ва решетка преднапрежението 79L18 също няма ядове, там преднапрежението можеш да подадеш и през високоомен резистор, има си и защити чипа, не съм имал ядове. Зорът е при двата високоволтови стабилизатора. Имайки впредвид съветите ти помислих и нарисувах нещо идейно - втората схема отдолу, моля те за коментар. Идеята за RS triger малко отежнява нещата - нов бутон, индикация, самата схема, която е резонно да се направи на дискретни елементи и т.н. Моята идея е работеща в динамичен режим схема за ограничение на тока към стойност 250-300 mA, ако приемем, че ще мерим най-много ЕL34, т.е. Iamax=100-150 mA. Намерих оптрон на 300V за фототранзистора, запасът не е много голям над 270V, no може да се опита. TLP127. Идеята ми е при достигане на ток към 300мА да почне отпушване на светодиода на оптрона и съответно запушване на регулиращия полевак. + индикация за авария. Така дали ще работи или ще влезе в генераторен режим? Аз гледан да мина с минимални преработки, защото както се вижда нямам и много място за нови платки.
При използване на полеви добре ли е да се сложи 100pF м/у D и G против възбуждане?
Може би се налага и по-голям от 10 ома сериен резистор преди стаблизатора с презумцията ограничаване на тока на късо преди да сработи защитата? Моля, коментирай!
Моля те и за конкретна схема на токов генератор за ценера, зная принципно какво представлява, но не съм се занимавал, а гугъла като му пуснеш "източник или генератор на ток" нали се сещаш колко агрегати предлага, а нямам подходяща литература под ръка.
Благодаря предварително за помощта!