| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радио "Saba" - ремонт.  (Прочетена 9371 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • Публикации: 117
  • Населено място: Пловдив
  • LZ1ANB
Радио "Saba" - ремонт.
« -: 05 Февруари, 2015, 00:17:59 »
Привет съфорумници!
Тези дни се сдобих с това прекрасно малко радио - Saba, модел Sabine - L.
24321-0
Външно е в доста добро състояние. На пръв поглед електрониката също изглежда добре, но има проблем - не тръгва.
Пуснах го последователно през 100-ватова крушка, след това през 60-ватова. Нито една от тях не светна, дори съвсем слабо. Като си  напрегна слуха чувам едно слабо "бръждене" , идващо от задната част на радиото и това е.
Някакви идеи?
Man muss nur wollen und daran glauben, dann wird es gelingen!

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
Re: Радио "Saba" - ремонт.
« Отговор #1 -: 05 Февруари, 2015, 00:18:50 »
Ето и малко снимки отвътре:

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
« Отговор #2 -: 05 Февруари, 2015, 08:04:38 »
   Радиото е хубаво и гледам доста запазено. Но по това което пишеш разбирам че само имаш желание да стане . Вероятно не си се занимавал с радиотехника . Иначе трябваше да пишеш съвсем други неща които един радиотехник ще направи рутинно . Поне да беше пипнал потециометъра да видиш дали радиото работи по ниска честота . Да вземеш и да провериш какво напрежение има на ел.кондензатор. Като гледам май е с лампи U серия. Ами напиши какви са лампите .Всичките ли свeтят и топлят.

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #3 -: 05 Февруари, 2015, 11:03:32 »
Преценил си ме доста добре, действително е така. Нямам знанията и опита на хората във форума,  но харесвам старата електроника колкото и всички останали.
Лампите са U-серия, а именно: UCC85, UCH81, UF89, UABC80, UL84 и UY85. За съжаление нито една от тях не свети/топли при пускане. На електролита също не отчитам напрежение. При никакво положение на потенциометъра не се чува шум от говорителя.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #4 -: 05 Февруари, 2015, 11:46:10 »
Здравей! Провери дали са изправни захранващия кабел и предпазителя. Отопленията  на лампите са последователно включени заедно със скалните крушки и едно жично съпротивление, така че което от рях да е прекъснато радиото няма да работи. Шасито е офазено пипай внимателно!!!

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #5 -: 05 Февруари, 2015, 12:27:34 »
Здравей! Кабела и предпазителя са наред, но една от крушките е изгоряла. Ще я сменя лесно.
Измерих отопленията на всички лампи с мултицет и 3 от тях не работят, а именно: UY85, UL84 и UABC80.
Май не ми остава друго, освен да потърся нови и да ги сменя.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #6 -: 05 Февруари, 2015, 12:37:30 »
Малко вероятно е да изгорят отопленията на толкова много лампи!Ако прекъсне кое да е от отопленията или скална крушка радиото престава да работи и до там с повредите.Говорим обаче при правилно положение на превключвателя за мрежово напрежение ако има такъв.Затова първо огледай има ли превключвател и какво е неговото положение.Ако не е превключен за 220 и новите лампи ги чака същата участ!

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #7 -: 05 Февруари, 2015, 12:51:07 »
Мда, и на мен ми се вижда странно да изгорят няколко последователно свързани елемента.
Превключвател им,  с две положения е - 220 и 127 волта. Когато го взех беше на някакво междинно положение, но аз се уверих, че е на 220 преди да го включа. Твърде вероятно е,  обаче някой преди мен да го е включвал така.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #8 -: 05 Февруари, 2015, 13:02:01 »
Тъй! Ето схемата:
24381-0
Спред нея, ако има изгоряла скална лампа две от лампите няма да се отопляват, ако не се лъжа МЧУ и крайната. Виж внимателно каква е крушката, за колко волта и за какъв ток, и ще дирим такава. Лекия брум, който чуваш е заради това, че част от изходния трансформатор се използва за филтърен дросел.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #9 -: 05 Февруари, 2015, 13:11:08 »
Благодаря на всички за отговорите!!
Както гледам крушката е за 12V , 0.1A . Ще обиколя магазините днес по някое време.

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
« Отговор #10 -: 05 Февруари, 2015, 16:58:05 »
  Не бързай  смени скалната крушка . Пусни радиото  С уреда на променливо напрежение започваш последователно да търсиш коя лампа е повредена имам предвид отоплението . На тази серия лампи отоплението е изведено на 4 и 5 краче  мериш където на едното краче има на другото няма лампата я пиши бегала. Не знам от къде ще намериш такива лампи . И на мен ми се струва невъзможно толкова лампи да изгорят.

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #11 -: 26 Юли, 2018, 14:05:03 »
Здравейте!

Отне ми доволно много време да намеря нови лампи и скални крушки, но в крайна сметка благодарение на колеги от форума се снабдих с тях и ги подмених.

Радиото се включи и от говорителя се чу лек шум. Не беше брум като този при първото включване, а шум като от работещ приемник. Опитах да го настроя на станция на УКВ и при внимателно заслушване се чува мнооого слаба музика. Потенциометърът няма абсолютно никакъв ефект нито върху шума нито върху музиката при настроена станция. Като допра отвертка до грамофонния вход се чува леко пропукване.

Първоначално скалата не беше осветена и установих, че крушките са изгорели. Въпреки това всички лампи се отопляваха и звуците, които описах горе се чуваха. Като смених крушките с нови скалата светна, но приемникът не засвири по-силно.  :unknown:

Неактивен chav_chav

• Квантов генератор
  • Публикации: 630
« Отговор #12 -: 26 Юли, 2018, 15:32:37 »
Много несправедлив свят!Колкото си по-неразбиращ,толкова съдбата ти праща по-хубаво радио!Твоята работа е за 5 минути,ама няма кой да я свърши.Като го ремонтираш това нещо ,задължително трябва да си стъпал на изолационна подложка.Да си далеко от чешми,кранчета и други метални предмети.Само толкова от мен.Поне да ти опазим живота,че няма къде другаде да гледаме хубави стари машини.

Неактивен Cosmiclight

• Квантов електрон
  • LZ1ANB
« Отговор #13 -: 26 Юли, 2018, 21:44:17 »
Аз съм лаик, ама съм внимателен. Дори съм си намерил изолиращ трансформатор и мисля през него да го пускам за всеки случай.  ;)

Неактивен lampamp

• Квантов електрон
  • Публикации: 405
  • Населено място: Стражица
« Отговор #14 -: 27 Юли, 2018, 10:28:17 »
Тея хартиени кондери ERO и едни тъмно кафеви с бели надписи wima,гледам се виждат се най вероятно са заминали.  На моята филета бяха заминали всичките... Трябва да ги провериш.
Радиото е добро по визия напомня на филипс филета и умната с офазеното шаси!!!
 :master2:

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
4 Отговора
1252 Прегледи
Последна публикация 03 Септември, 2019, 22:40:54
от Любо Божков
30 Отговора
6060 Прегледи
Последна публикация 13 Юли, 2023, 23:35:35
от dragan
5 Отговора
2244 Прегледи
Последна публикация 27 Декември, 2023, 15:00:26
от Валери
2 Отговора
577 Прегледи
Последна публикация 14 Февруари, 2024, 21:56:54
от Валери
3 Отговора
696 Прегледи
Последна публикация 12 Ноември, 2024, 21:07:37
от Валери

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |