| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Електрон ц282д искри и пушек при запуск  (Прочетена 14154 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 337
  • Населено място: София
Re: Електрон ц282д искри и пушек при запуск
« Отговор #30 -: 05 Февруари, 2015, 23:02:45 »
Смени кондензаторите първо оправи си уреда и мери . Кинескопа е добре .
Но ако искаш да работи като хората а не да седиш постоянно зад него смени всичко дето е електролит по него , ама всичко . И ще заспи . А за кинескопа ще ти кажа как да му удължиш живота ще направиш една схема имаш мерак ще се справиш .

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #31 -: 05 Февруари, 2015, 23:06:12 »
Да беше снимал и блока за цветност, че май си говорим за различни неща...

Неактивен eset2

• Квантов електрон
  • Публикации: 349
  • Населено място: Стара Загора
« Отговор #32 -: 08 Февруари, 2015, 16:41:34 »
Кинескопа е намагнитизиран, вижда се при червения цвят долу вдясно или кинескопа е дефектен!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #33 -: 08 Февруари, 2015, 17:53:46 »
Или е намагнитен, или е пипано по отклонителната система и магнитите, но това после, нека първо оправи електрониката.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #34 -: 08 Февруари, 2015, 21:38:20 »
  Аз съм от Пловдив навремето си купихме от КАМ един ЕлектронЕлектрон ELECTRON 67 ТЦ 461 ДИ    .Беше с 63 см диагонал и осем канално дистанционно. Направих го с дистанционно за 56 канала и то пратих на пенсия в едно Пловдиско село . Работил е известно време и се е повредил но проблема е в радиоканала нещо . После смениха и модела на излъчване . Търси такъв за него и кинескоп може да намериш. Но много остаряха хората може и да са забравили за тях. Лично аз бях много доволен .Сменил съм му всички апандесити  .Само кинескопската платка от старост проби  гетинакса .
« Последна редакция: 08 Февруари, 2015, 22:09:52 от pana »

Неактивен mitakas86

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 34
« Отговор #35 -: 09 Февруари, 2015, 22:18:04 »
Така, снимах блока за цветност който по схема е МЦ-31, относно коментара на Любо Божков. Качвам след малко и снимките.
Смених кондензаторите (електролитните).
Те се оказа само 3.( 2,2мф 25в и 10мф 25в).
Картината стана черно бяла и всякаква цветност се изгуби. Цветовете си излизат нормално с теста с цветния кабел.
Накрая като за капак пак "зеленяса" картината, старата песен на нов глас.
Качвам снимки.

ПС - имам друг Електрон ц382ди перфектен. Мога ли чрез него да проверя дали кинескопа на ц282д е заминал, като на шасито му закача проблемния кинескоп?
Не съм на "Ти" с нещата но имам много мерак и ентусиазъм, извинявам се ако някой въпрос от техническа гледна точка изглежда глупав, но пък това е шанс и да понауча нещичко. :)

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #36 -: 09 Февруари, 2015, 22:24:44 »
Е хубаво си сменил кондензаторите ама си сменил само на декодера за цветност там нещо си направил за да е черно бял и ти казвам веднага какво сложил си С312 на обратно . Не само тези кондензатори а на цялата платка смени тази голямата дето седи на нея декодера  . Можеш да пробваш с другото шаси няма проблем . Но кинескопа ти е добър . Оправи си декодера обърни кондензатора следи за поляритета на кондензаторите и ще го подкараш .

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
« Отговор #37 -: 09 Февруари, 2015, 22:35:15 »
Ето тези трябва да смениш (заградени с червено):
П.П.
И след всеки сменен елемент правиш проба, за да разбереш, ако си направил грешка!
« Последна редакция: 09 Февруари, 2015, 22:41:52 от Любо Божков »

Неактивен rainbow704

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 90
  • Населено място: близо до Пловдив
« Отговор #38 -: 10 Февруари, 2015, 00:48:45 »
Както се вижда на снимките кинескопа ти е добър, но като искаш може да го закачиш на другото шаси за проба. Трябва доста да внимаваш, защото обикновено остава зареден с високо напрежение и не е много приятно като се разреди през тебе. Затова първо разреждаш и двата кинескопа, може с една дълга отвертка, като задната метална част на отвертката я опираш стабилно в металната част горе на шасито, а с върха бръкнеш под вендузата за високото напрежение. След това обръщаш двата телевизора с гръб един към друг, първо свързваш масите на двата кинескопа с някакъв кабел (защото това съм го пропускал и не е желателно), местиш кабела за високо напрежение, платката на цокъла на кинескопа и куплонга на отклонителната система, който е включен в блок развика (трябва да са еднакви на двата модела). И пробваш. След пробата пак разреждаш кинескопа, който си пробвал. Успех.
Ако нещо е зелено и мърда — то е биология,
Ако вони — е химия,
Ако не работи — е физика.

Неактивен pana

• Квантов електрон
  • Публикации: 340
« Отговор #39 -: 10 Февруари, 2015, 10:36:03 »
  AЗ мисля и друго нещо че колегите малко прибързват . Без да искат могат да те подведат. Този телевизор има още едно сериозно звено .Нарича се блок питание .Който от тях да питаш ще ти каже какви проблеми създава . Мисля че го забравят. Тук доста често пиша че първо сменят частите а за уред да измерят нещо не споменават. Захранващото напрежение трябва да е точно колкото е писано. За различните модели е различно. Да се провери дали се регулира.И естествено да няма пулсации както и при другите напрежения. 12в, 18в, 24в. Там наистина белите кондензатори направо се сменят с нови. Колко пъти съм имал случаи на изтощени кинескопи именно от това че захранващото напрежение е станало по високо .От там се вдига напрежението на отоплението  и кинескопа работи като лампа за осветление . И като ги знаем колко са яки после се изтощават. Без изряден захранващ блок този телевизор прави много номера. А употребата на измервателни уреди в ремонта на телевизорите е задължителна и надали ще има човек в този форум да оспорва това.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #40 -: 10 Февруари, 2015, 12:50:16 »
Проблема с периодичното и спонтанно позеленяване на екрана твърде вероятно е причинен от лоша спойка. Пробвай докато работи телевизора с непроводящ предмет да почукваш елементите около блока за цветност и платката на кинескопа, почуквай и самите платки, като същевременно наблюдаваш екрана на телевизора в огледало. Ако е от лоша спойка или лош контакт някъде, така лесно ще го локализираш къде е. И не си губи времето да пробваш този кинескоп на другото шаси, проблема не е в кинескопа а докато правиш тая процедура рискуваш да счупиш някой от двата кинескопа. По повод на това, тъй като нямаш много опит с телевизорите да те предупредя да внимаваш да не счупиш шийката на кинескопа и особено мястото от където е вакуумиран, то се намира в цокъла и е най-уязвимото място на кинескопа. Внимателно се върти около платката на кинескопа, ако я закачиш силно и изкривиш от цокъла може да го пукнеш и да се развакуумира, внимавай да не удариш с нещо шийката и като отваряш шасито гледай кабелите към платката на кинескопа да не са се заплели някъде та с отварянето на шасито да ги изтеглиш и да я изкривиш. Ако махаш платката на кинескопа от цокъла на кинескопа също го прави максимално внимателно. Успех.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен mitakas86

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 34
« Отговор #41 -: 10 Февруари, 2015, 21:26:16 »
Разговарях днес с един инженер по електроника, който ми каза, че именно захранването им е слабо място на тези сандъци, руснаците били копирали не особено сполучливо някакъв архаичен модел на Philips. Цяла лекция ми изнесе.
Каза ми още че въпросният телевизор ц282д според него има само цветова система SECAM , а аналоговата кабелна която му подавам като сигнал е PAL (на "Близу"). Вика ми: "Да не търсиш цветност там където я няма".
Каза ми да проверя някакъв чип за това дали има и двете цветови системи или само едната.
Иначе ще подменя кондензаторите, благодаря на Божков за пояснението.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #42 -: 10 Февруари, 2015, 21:38:46 »
Няколко колеги ритмично те съветват да попрочетеш малко литература (например в нашата Библиотека има раздел Телевизионни приемници) пък по-подир да ровичкаш из сандъците.
Не за друго, но ще спестиш за себе си много главоболия, а за колегите тук - безкрайно обяснения от рода на що е това ТОК и защо напиня да бие хората.  ???
Разбери, че без основна ТЕХНИЧЕСКА подготовка, няма как да правиш ремонти. Извинявай, но  дори се оказа, че не знаеш, дето електролитните кондензатори имат +/-, за останалите неща да не говорим
Няма как да се научиш да караш колело, без да можеш дори да пълзиш на 4 крака.

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #43 -: 10 Февруари, 2015, 22:03:48 »
Какъв е чипа които е на вертикалната платка на която сменя кондензаторите TDA ???? .

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
« Отговор #44 -: 10 Февруари, 2015, 22:10:29 »
Какъв е чипа които е на вертикалната платка на която сменя кондензаторите TDA ???? .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |