Позволете да ви представя GRUNDIG 4055/3D Klang, в целия му блясък или поне толкова колкото успях да докарам!
Днес приключих с реставрацията. Основната работа беше по кутията и механиката. Цялата долна част(дъното) беше изградена наново, фурнирована, а също и някои части от страничните плоскости. Естествено, шкурене, лак... Тънките странични лайсни се разпаднаха та и тях съм правил наново. По механиката вече писах, смених фрикционния материал на съединителите за настройка, всичко беше клеясало, напълно разглобено, измито и леко смазано. Подобни проблеми имаше и клавишния блок и там миене и смазка. Мрежовия превключвател беше повреден, а смяната му е направо приключение, понеже е закрепен за клавишния блок ама преди да се сглоби радиото. Смених всички корди, по-точно тази част от тях която предава движението, понеже беше омазана със смазка, извадих всички макарички и почистих, намазах... Използвах хирургически конец №2, отговаря напълно по дебелина.
Шасито не съм го правил нищо освен първоначалното измиване. По електрониката - обичайното: Смених селена с грец и резистор 200ома/4вата, електролитните кондензатори в захранването и в катодната група, всички прехвърлящи кондензатори тъй като макар сименс и фрако бяха с утечки, на което се дължеше големия аноден ток при първото пускане(160 вместо 120мА). Радиото е направено желязно! Няма нито един кабел с нарушена изолация, всичко е както е излязло от завода. Липсваха говорителите, но бяха извадени акуратно без да отскубват жиците. След всички тези операции радиото тръгна без проблем, режимите заспаха, регулировките работят, всички обхвати работят, дори лампичката която сигнализира включването на феритната антена се оказа здрава! Окото има някаква искрица живот но само ако много се вгледаш. Звука е супер. Сега като си мисля възможно е говорителите за са задигнати заради качествения звук на това радио, но аз мисля, че голяма заслуга за качеството има и схемното решение, доста трудно за разбиране особено в частта на корекциите на тембъра. Не можах да установя какво точно прави този 3D превключвател, според мен сменя фазите на страничните говорители и така променя посоката на звуковата картина.
Ето подробности: