| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Радио Концерт самовъзбуждане по ниска честота?  (Прочетена 11648 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Nikola Yamaliev

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 16
  • Електротехниката има пипала навсякъде.
Re: Радио Концерт самовъзбуждане по ниска честота?
« Отговор #30 -: 20 Април, 2015, 01:13:26 »
Освен това, хората не обичат външните, големи антени, че с тях да слушат радио.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #31 -: 20 Април, 2015, 13:10:02 »
Като се премахне възможността за настройка по обхвата на FM на LC кръга във ВЧУ, не се ли намалява чувствителността на радиоприемника ? Как се приемат по-слабите радиостанции с тези пренастройки без външна антена ?

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #32 -: 20 Април, 2015, 15:20:24 »
Не се наваля чувствителността, а напротив - увеличава се, тъй като със спояването на навивки (може това да стане и с един проводник, който да бъде запоен с с всяка от тези 4 навивки) се вдига приеманата честота, а не нейна хармонична. И без външна антена пак бихте приемали добре слаби станции (без да изпълват окото, разбира се). Само трябва да позиционирате приемника така, че сигналът да бъде най-силен. А що се отнася до избирателността - имате три междинночестотни трептящи кръга и няма опасност от влошаване на избирателността по междинен, съседе и огледален канал, както и тази сигнал/шум.

Неактивен rolling_heads

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1950
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #33 -: 20 Април, 2015, 16:43:42 »
Да сигурно инженерите нарочно слагали допулнителен кръг за настройка, за да влошат качествата на приемниците  ??? :--- :master2:
Предлагам да спрем да спамим темата и да се съсредоточим върху самовъзбуждането.

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #34 -: 20 Април, 2015, 17:23:10 »
Никой не спами, колега. Уточняваме детайли. Заяжданията на ви правят чест. Вие не приемате тезите ми, но не видях един аргумент във ваша полза. Направете, това, което аз съм направил, пък тогава коментирайте. За УКВ модула - имате резонансен кръг в анодната верига на ВЧУ, който се настройва за резонанс в средата на обхвата, имате хетеродинен кръг с донастройващ кондензатор за осцилаторната честота. Имате и резонансен кръг за междинната честота. Това е. Що сеотнася до самовъзбуждането - колегата вече го е отстранил. То може да бъде причинено и от неправилно включване на ООВ към изходния трансформатор. Може и по други причини. На моите приемници крайните лампи от пентодно съм ги свързал в триодно свързване, без отрицателна обратна връзка. Работят чудесно, тъй като клир-факторът се намалява значително и триодите са най-подходящи за възпроизвеждане на звук. Звукът е най-добър. Вярно, че изходната мощност е по-малка, но нямам ООВ, която в някои случаи вреди. С триодното свързване няма самовъзбуждане, ако няма ООВ.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #35 -: 20 Април, 2015, 17:25:40 »
Никой не спами, колега. Уточняваме детайли. Заяжданията на ви правят чест. Вие не приемате тезите ми, но не видях един аргумент във ваша полза. Направете, това, което аз съм направил, пък тогава коментирайте. За УКВ модула - имате резонансен кръг в анодната верига на ВЧУ, който се настройва за резонанс в средата на обхвата, имате хетеродинен кръг с донастройващ кондензатор за осцилаторната честота. Имате и резонансен кръг за междинната честота. Това е. Що сеотнася до самовъзбуждането - колегата вече го е отстранил. То може да бъде причинено и от неправилно включване на ООВ към изходния трансформатор. Може и по други причини. На моите приемници крайните лампи от пентодно съм ги свързал в триодно свързване, без отрицателна обратна връзка. Работят чудесно, тъй като клир-факторът се намалява значително и триодите са най-подходящи за възпроизвеждане на звук. Звукът е най-добър. Вярно, че изходната мощност е по-малка, но нямам ООВ, която в някои случаи вреди. С триодното свързване няма самовъзбуждане, ако няма ООВ.

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #36 -: 20 Април, 2015, 17:29:27 »

В приемниците изходният траф е смятан за пентодно свързване на лампата.
Като я свържеш в триод променяш много нещата.триода иска друго съпротивление за товар.

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #37 -: 20 Април, 2015, 17:53:06 »
Не се променят толкова много нещата. Просто имаш по-малък коефициент на усилване (поради намалялото вътрешно съпротивление) и по-малък кефициент на нелинейните изкривявания. Необходим е резистор със стойност от порядъка на 100 Ома, поставен между екранната решетка и анода и готово. ЕL 84 работи перфектно в триодно свързване.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #38 -: 20 Април, 2015, 18:49:26 »
Колега Ямалиев,ние тука сме хора колекционери.Положението е следното,стремим се да ги възстановим във вида в който излизат от завода или поне максимално близък до него.Такива аудиофилски изцепки от типа "тона се отваря" или други подобни са за един друг форум.
Относно навивките на късо,това първо влошава силно Q фактора на кръга.Относно това че не могат да се пренавиват не е вярно.По трудно е  защото в завода са залепили посебрения проводник с епоксидно лепило но с малко внимание и упоритост се получава.Алуминиевата сърцевина подстройва анодния кръг на УВЧ половинката на ECC85 паралелно с тая на хетеродинния кръг на другата половинка на самоосцилиращия смесител.Освен това двата споменати кръга трябва да са спрегнати помежду си с разлика 10.7 мхц и това трябва да е за целия диапазон.Ако сте забелязали двете бобини са навити с прогресивна стъпка,т.е. в единия край навивките са по сбити.Това също не е случайно,прави се за да се получи покритието по линейно по цялата скала.Иначе едни станций ще бъдат нагъчкани в единия край на диапазона а в другия ще бъде по разтегнат.Така че не само наличието на алуминиевите сърцевини е важно,въобще самата конструкция на бобините.Ако става дума за една честота за една единственна станция е друг въпрос,тогава да же и кръговете да не бъдат настройваеми не е проблем,а тук става дума за диапазон цели 20 мхц.Междинната е на половина от тази честота и ако тази операция по спрягането се направи как да е или въобще не се справи ще има прослушване по огледален канал.Спрягането също силно влияе на чувствителността на приемника,ако живеете в голям град като СоФия,Пловдив,Варна или подобен където на близко има много и мощни предаватели както се казва шапка на тояга........колкото и да е калпав УВЧ и кръговете му все нещо ще пробие.Тук предавателите са около 20  с мощности от 1 до 10 квт и все нещо ще се чува.Никъде тук не се спомена един прибор без който тая работа с пренастройките ще е пипнешком.Сигнал генератора,тук във форума наскоро се продаде един такъв уред :) не знам кой го взе.Като говорим за пренастройка първото което питам е колко микроволта е чувствителността и колко е затихването по огледален канал.Относно правенето кой колко е направил ще поспорим само че файда няма.
Относно триодното и пентодното свързване колегата ONZI даде най правилния отговор.Защото импеданса се изменя.Катодния резистор са го сметнали във фабриката и са го написали в схемата колко трябва да е.
Та да се съсредоточим върху самовъзбуждането защото такава е като тема,теми за пренастройка има няколко във форума.Потърсете ги  или пуснете нова където ще опишете вашата методика.Надявам се да е полезна за хората от форума.

• Блуждаещ електрон
  • *
« Отговор #39 -: 20 Април, 2015, 21:28:07 »
Вижте какво колега lz2xl, и аз съм колекционер, и аз съм тук да споделям опит. Относно УКВ пренастройката - уверявам ви, може и без алуминиевата сърцевина в анодната бобина на ВЧУ. Като се намали Q-факторът, какво, разширява се честотната лента. Бобините за европейския обхват RIМА имат по-малък Q-фактор, защото са с по-малко навивки, респ. по-малка индуктивност, но от това не се намаля избирателността. Конструктивно този модул е за честотна лента 10, а не 20 MHz. И по-добре да не се развиват навиките на този модул, 'щото после не можете запои краищата им без поражения. При модулите, да речем на "Акорд" или "Ригонда", е далеч по-лесно. А навивките като са навити с неравномерна стъпка, това не прави честотите по-равномерно разпределени по скалата.  Не съм мерил чувствителността, но видимо се подобрява. Относно подобряването - при приемници за СВ, КВ и ДВ няма кой знае каво да се подабри по схемата. Но при приемници с УКВ - още как. Не може схеми по разбиранията отпреди 50 г. да не се подобрят. Не може да имаш двутактен усилвател в радиоприемник "Симфония" и да има шунтиращи кондензатори, намаляващи значително високите честоти. Това е непълноценно звучене. Преди 50 г. честотната лента на УКВ да е била до 10, най-много 12 KHz. Грамофоните и магнитофоните също са били с такава лента. Да, но сега е нужна лена 20 KHz. Може и 16 KHz. Какво правим? Махаме шунтиращите кондензатори и се наслаждаваме и на високите честоти. Относно триодното свързване - голяма част от трансформаторите имат по няколко извода на първичната си намотка, което спомага на точното съгласуване на лампата спрямо трансформатора. На мен почти всичките ми приемници са с крайни стъпала в триодно свързване, без ООВ, и слушам толкова хубав звук, колкото преди това приемникът не е възпроизвеждал. Мисля да не пиша повече в този форум. Дадох доста полезна информация и съм доста напред с материала, но не срещам доастатъчно разбиране. И много ви моля, не само вас, колега, а и всички - пишете грамотно. Изтекоха ми очите да гледам неграмотно написани коментари - без пълен член, тирета, запетайки, главни букви и точки. Имате големи претенции, но граматиката ви представя ли ви като сериозни и умни хора?

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #40 -: 20 Април, 2015, 21:36:12 »
Какво повече да се каже??? :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #41 -: 20 Април, 2015, 21:43:35 »
 :flag_of_truce: :flag_of_truce: :flag_of_truce:

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1129
  • Населено място: София
« Отговор #42 -: 20 Април, 2015, 21:54:16 »
             Добре, очакваме де видим колекцията на колегата Ямалиев. В споровете се ражда истината, НО НЯМАМЕ ПРАВО ДА ОСПОРВАМЕ ТЕОРИЯТА.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
« Отговор #43 -: 20 Април, 2015, 22:16:38 »
Да,и смешно и жалко.....
За упоритост и офтоп,за нарушаване на добрия тон в не само тази тема потребителя  Nikola Yamaliev Read OnlyНека почете други раздели на форума.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #44 -: 20 Април, 2015, 22:33:23 »
 :off:
Изтекоха ми очите да гледам неграмотно написани коментари - без пълен член, тирета, запетайки, главни букви и точки. Имате големи претенции, но граматиката ви представя ли ви като сериозни и умни хора?

Мен пък ми изтекоха очите да ти чета километричните постове, които не само не казват нищо, но вървят на един ред без прекъсване.
Колега, като сте толкоз грамотен, да сте чували за НОВ РЕД и кога се той употребява?!?

Хайде поопреснете си знанията, пък тогава раздавайте определения кой е неграмотен и кой - невежа. Рядко някой още в първата си седмица от регистрацията си спечелва забрана за писане.

:off:
« Последна редакция: 20 Април, 2015, 22:42:28 от Gabo »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |