Вижте какво колега lz2xl, и аз съм колекционер, и аз съм тук да споделям опит. Относно УКВ пренастройката - уверявам ви, може и без алуминиевата сърцевина в анодната бобина на ВЧУ. Като се намали Q-факторът, какво, разширява се честотната лента. Бобините за европейския обхват RIМА имат по-малък Q-фактор, защото са с по-малко навивки, респ. по-малка индуктивност, но от това не се намаля избирателността. Конструктивно този модул е за честотна лента 10, а не 20 MHz. И по-добре да не се развиват навиките на този модул, 'щото после не можете запои краищата им без поражения. При модулите, да речем на "Акорд" или "Ригонда", е далеч по-лесно. А навивките като са навити с неравномерна стъпка, това не прави честотите по-равномерно разпределени по скалата. Не съм мерил чувствителността, но видимо се подобрява. Относно подобряването - при приемници за СВ, КВ и ДВ няма кой знае каво да се подабри по схемата. Но при приемници с УКВ - още как. Не може схеми по разбиранията отпреди 50 г. да не се подобрят. Не може да имаш двутактен усилвател в радиоприемник "Симфония" и да има шунтиращи кондензатори, намаляващи значително високите честоти. Това е непълноценно звучене. Преди 50 г. честотната лента на УКВ да е била до 10, най-много 12 KHz. Грамофоните и магнитофоните също са били с такава лента. Да, но сега е нужна лена 20 KHz. Може и 16 KHz. Какво правим? Махаме шунтиращите кондензатори и се наслаждаваме и на високите честоти. Относно триодното свързване - голяма част от трансформаторите имат по няколко извода на първичната си намотка, което спомага на точното съгласуване на лампата спрямо трансформатора. На мен почти всичките ми приемници са с крайни стъпала в триодно свързване, без ООВ, и слушам толкова хубав звук, колкото преди това приемникът не е възпроизвеждал. Мисля да не пиша повече в този форум. Дадох доста полезна информация и съм доста напред с материала, но не срещам доастатъчно разбиране. И много ви моля, не само вас, колега, а и всички - пишете грамотно. Изтекоха ми очите да гледам неграмотно написани коментари - без пълен член, тирета, запетайки, главни букви и точки. Имате големи претенции, но граматиката ви представя ли ви като сериозни и умни хора?