Разказваше ми приятел преди време че е виждал стар радиоапарат (а те, както знаем се отличават повечето с един много готин дизайн, какъвто в днешно време не съществува) който не работел, обаче бил в страхотно състояние и имал вграден МР3 плеър включването на който ставало от копчето на радиото, звука излизал от колоните на радиото, превъртането на песните също ставало от бутони на радиото (те май били от друго радио, но и то старо) а USB порта (или слот за карта) за плеъра бил така сложен че да като му сложиш флашката или картата да не се вижда. Ако МР3 плеъра е имал и радио каналите също са се сменяли.
Сетих се за това като видях днес в темите едни много красиви стари бакелитови радиоточки.
Знам че на много хора може идеята да им прозвучи като светотатство, но в крайна сметка не всеки може да си ремонтира сам старото радио или телевизора на баба. Аз самия съм завършил електротехникум ТЕТ Ленин - Пловдив преди 15години и курс Ремонт черно бяла и цветна телевизия (лампови включително), но дори крушките вкъщи не сменям аз (защото обикновено чупя цялото осветително тяло - не защото съм много силен, а защото съм екстремно кьопав). В същото време това е вариант за всички сандъци да заживеят втори живот и да се запазят(да не говорим че все пак ще им се запази карантията вътре - то един МР3 плеър колко ли място заема, а няма да се ползва само кутията).
Основния въпрос ми е това как би се постигнало чисто технически ( и какви проблеми би имало за решаване) и колко би струвало според вас.
Другият ми въпрос е дали има някаква галерия някъде където да видя как са изглеждали основните разпространени в България радиоапарати и телевизори, които все още могат да се намерят. Засега научих само как изглеждат радиоточки Ворошилов, радио Комсомолец , Христо Ботев, Мелодия, малкия Сокол и Марек.
Благодаря предварително за всяка информация и мнения
P.S. Сега се сетих че от един стар красив радио шкаф би станало страхотно барче за алкохол също - хем пускаш музика, хем си наливаш нещо.