| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Повишена консумация на УКВ?  (Прочетена 9654 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Повишена консумация на УКВ?
« -: 26 Декември, 2014, 21:15:05 »
Здравейте, поправям един ,,Концерт" - нормално ли е да има консумация на постоянен ток от 120-130 мА при обхват УКВ? На Д/С/К вълни и на грамофон консумацията е 108 ма. Анодното напрежение е съответно 260 и 270 волта (изхода на кенотрона) . Общата консумация по променлив ток не мога да премеря, защото е над 200мА- над максимума на мултицета. При продължителна работа на УКВ мрежовият траф почти пари, още нещо което не е нормално според мен. Освен това приемът на УКВ нещо не е съвсем наред, но все пак приема станции по огледален канал. 
ПС: при свалени лампи (без кенотрона) консумацията е <=1мА => не би трябвало да има утечка или нещо подобно свързано с кондензатор или резистор или изолация.
« Последна редакция: 26 Декември, 2014, 21:51:00 от bxd »
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Re: Повишена консумация на УКВ?
« Отговор #1 -: 26 Декември, 2014, 22:54:28 »
ECC85, която ти е УКВ лампата, да е 20ма макс общо за 2 та анода.
« Последна редакция: 26 Декември, 2014, 23:11:31 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #2 -: 26 Декември, 2014, 22:58:04 »
Абсолютно нормално е според мен да се увеличава консумацията с 22милиампера, виж схемата:
22459-0
При включване на УКВ посредством контактната група И1, И2, И3 се изключва анодното напрежение към триодната част на ECH81 което е резистор 27к и се включва захранването към двата триода на ECC85 в УКВ блока. Виждаш там са 1.5к и 12к най грубо казано. Разбира се без стойностите на анодните напрежения не може да се съди за анодния ток на цитираните вериги, но скоро се занимавах с УКВ блок на Акорд, и консумацията му е от порядъка на 18 - 20 милиампера. Така че според мен е нормално това завишение което си измерил, все пак провери дали няма почернели резистори, и дали няма късо в клавишния блок някъде, или кондензатора 5 нанофарада към маса дали няма утечка. Споед мен всичко е нормално. Ако все пак е прекалено голяма консумацията като цяло, провери всички блокиращи и прехвърлящи кондензатори, особено тези в крайното стъпало, ако са утечни прехвърлят напрежение от анодите на предходните стъпала към решетките на следващите, като по този начин изменят режима на лампите и увеличават анодния им ток. Успех в начинанието, и ще се радвам да помагам с каквото мога.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 27 Декември, 2014, 12:10:48 »
Ясно. Няма никакви ликажи или къси, защото всички хартиени кондензатори са сменени с нови Vishay и като цяло радиото работи супер (само май УКВ-то е леко разстроено). Но ме притеснява да не се скапе кенотрона, защото за EZ81 дават 100мА максимум?
ЕДИТ: ще пусна отделна тема за Концерта, че това е първата ми реставрация с повечко снимков материал :)
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #4 -: 27 Декември, 2014, 12:35:19 »
търси  резистор с избягала сойност щом кондензаторите са ок. около ецц85 . смени електролита в катодите на ел84 , провери и паралелния му резистор, измери анодния ток на ел 84-ките , електролитите  филтровите на захранване ако са стари също ги смени
« Последна редакция: 27 Декември, 2014, 12:41:05 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 27 Декември, 2014, 12:55:09 »
Нищо му няма на кенотрона, ето виж на втора страница за двуфазен еднополупериоден изправител има табличка която дава зависимостта на изходия ток от напрежението на трафа:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/229251/PHILIPS/EZ81.html
На кенотрона не му пука от тоя ток, проблема е за трафа, ще го опечеш ако не е разчетен за този ток. Така че трябва да се разбере дали консумацията е завишена или не. Според мен е нормална за радио пуш-пул, но все пак, нека се изкажат по-запознатите.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #6 -: 28 Декември, 2014, 17:19:32 »
Така,...
Сега измерих общия ток чрез вързан последователно резистор от 11 ома в мрежата. Меря пада на напрежение в/у него и по закона на Ом смятам тока и мощността. Получи се пад от 4V =>ток = 363мА => общата консумация е около 79.99Вата (напражението в момента в контакта е точно 225 Волта минус 4-те за ресистора = 220*.363=79.99), което е достатъчно близо до обявените 80. Смятам случаят за приключен. Все пак ми е странно защо се нагрява чак толкова трафа. На Хармония 20-ката се нагрява по-малко -- пак е доста топъл де. На симфонията обаче (която съм реставрирал преди 4-5 години) също е като на концерта - почти пари. Явно така си работят...
Мерси на пичагата и ориго за включването. Сега следват въпросите за УКВ-то, но първо ще го поразуча и ще видя дали наистина има проблем или така си работи.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 29 Декември, 2014, 10:51:20 »
Ами греят доста защото са изчислени с много малък запас, затова се и опичат от време на време, имам тук един такъв с опечена първична. Относно УКВ блока, не знам какво те смущава в работата му което те кара да се съмняваш дали е наред. Ако хващаш станциите по огледална честота от 87.5 - 94.4, а преди това имаш празно без станции на скалата, значи работи както трябва, или поне толкова може да се прецени с тази методика на диагностика. Това колко слабо ги хваща не е признак за повреда, все пак са по огледална честота, паразитен ефект е че ги хваща изобщо. Тук в София по огледална хващам само Христо Ботев на БНР защото е с мощен предавател и попада в обхвата. Нищо друго не се хваща, а и Христо Ботев доста зле се хваща и то с друга антена а не вградената от симетричен кабел. Така че това е горе-долу как трябва да се държи един изправен УКВ блок на такова радио. Препоръчвам ти да му сложиш УКВ конверторна приставка, с нея ще разбереш хем дали работи правилно, хем ще си го слушаш с кеф. Пренастройка на блока все още не ти препоръчвам, от известно време боря един блок на печатен монтаж от Акорд, засега резултатите никак не са добри. Не мога да покрия целия съвременен обхват по честоти (въпреки че съм настроил хетеродина на + 10.7 от приеманата честота).  Промених съотношението индуктивност - капацитет, като намалих всички капацитети и увеличих индуктивността на вариометъра, като навих по-гъсто по-голям брой навивки. Постигнах 18.5 мегахерца ширина на обхвата, но не повече. Но и коефициента на обратна връзка трябва да пипна, защото сега ми гасне като се опитам да настройвам анодния трептящ кръг на УВЧ... та ако изобщо в един момент стане някак си покривайки от 87.5 - 104 (за 108 и дума не може да става без промяна в конструкцията и хода на вариометрите) то никак не е лесна преработката, така че не ти препоръчвам да съсипваш блока засега.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 04 Януари, 2015, 14:30:50 »
Значи след доста тестове се оказа, че УКВ-то все пак работи горе-долу нормално. Но ECC85 трябва добре да се намести. Освен това имам проблем и с УНЧ-то - Един от краката на единия пентод не прави добър контакт и звука "бразди" леко. Освен това върнах шунтовия кондензатор от 510пФ в ECC83, защото без него при определени положения на пот. за ниските и високите се получаваше самовъзбуждане: (Ето видео по въпроса:
Даже е от Вакарелския предавател) . Сега планът ми е да ревизирам 3-те потенциометъра, защото шумят; да се опитам да оправя цоклите на EL84 и също да им регулирам тока чрез замяна на катодния резистор, даже мисля да сложа 2 отделни за всяка лампа.

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #9 -: 04 Януари, 2015, 18:11:07 »
Имам предложение- смени крайните пентоди с нови и виж отново консумацията от анодните вериги. Много често поради разхемертизирането им се повишава тяхната консумацията.  Колкото до кенотрона EZ81-100mA  са ориентировъчна стойност. Ето тук     http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/229251/PHILIPS/EZ81.html    ако се зачете човек ще види любопитни стойности за тока, особено при използване на дросел във филтъра. Греенето на трафа може да се дължи на много причини, но да не забравяме че точно това радио е понатоварено с лампи, а самият траф не е от най-обемистите. Признак за безпокойство за мен е когато трафът се размирише на печено. Колкото до прекъсването-смени калпавите цокли. Не че ще намериш по-хубави, но поне ще са по-нови. Ако не държиш да са с автентичен вид, в eBay има горе-долу читави на добра цена.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 07 Януари, 2015, 12:52:08 »
Измерих контакта крак по крак - съпротивлението е достатъчно ниско, когато сложа преходник (явно е с малко по-дебели крака от лампата). Засега мисля да не ги сменям. Обаче се оказа, че и трансформаторът е зле - консумация на празен ход - 105 мА. което прави 22-23 вата. След 30 мин работа става леко топъл. Къде мога да го дам за пренавиване? Или да търся друг?

Иначе мисля, че трафът е не по-малък от на Симфония 10/Хармония 20. И доколкото си спомям държеше до 100-на вата (навремето като си правих усилвател с един подобен). Т.е. доър е. Просто е заминал моя.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #11 -: 07 Януари, 2015, 13:05:45 »
Възможно е късо между навивки,тая консумация е множко.

Неактивен Любо Божков

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #12 -: 07 Януари, 2015, 14:52:17 »
Провери и за луфт между E-I ламелите. При увеличено разстоение мощността на празен ход рязко нараства. 105 mA не е толкова голям ток, като отчетем, че в случая по голямата част от консумираната мощност е за намагнитване т.е. реактивна. Ако при празен ход първо започва да грее магнитопровода, причината е в калпавото желязо или не добре затворени ламели.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 15 Януари, 2015, 10:14:46 »
Видимо няма луфт ужким. Премерих консумацията на траф-а на Симфонията (който изглежда 1:1 като Концертовия) и там е около 80 мА (играе от 76 до 83-4) Т.е. с 20 % по-малко.
Чудя се какво може да се направи за да се закрепи положението:
дали може да се облее с трансформаторно масло?
Или да го дам на някой за пренавиване?

Неактивен dinev66

• Квантов електрон
  • Публикации: 462
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #14 -: 15 Януари, 2015, 12:19:29 »
Видимо няма луфт ужким. Премерих консумацията на траф-а на Симфонията (който изглежда 1:1 като Концертовия) и там е около 80 мА (играе от 76 до 83-4) Т.е. с 20 % по-малко.
Чудя се какво може да се направи за да се закрепи положението:
дали може да се облее с трансформаторно масло?
Или да го дам на някой за пренавиване?

Здравейте,
   По стандарт мрежовото захранване в Бг е 237V +- 10% - т.е горната граница е 260V. Във вас е малко ниско (225V). Представи си как ще пече трафа, ако напрежението е на горната граница на стандарта. В друга къща, а и във вас може да се промени след време.
Затова аз превключвам волтажния разпределител на 240V, ако радиото има такъв извод на първичната.
Концерта има максимум 220V. Анодното ти е 260/270V. Аз бих включил в първичната мощен резистор с подбрана стойност, така, че да падне малко напрежението на първичната и трафа да се товари по-малко. Според мене имаш резерв, защото крайните пентоди ще работят добре и на 250V. Това е съвсем нормално напрежение. И в крайна сметка по-добре малко по-малко усилване, отколкото да се рискува трафа.
Аз не бих го заливал с лак, това даже може би ще влоши охлаждането му, както не бих го и пренавивал. Ако изпуши, тогава ще го пренавиеш.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |