Истината за цифровизацията на ефирната телевизия е че няма начин да не се случи защото вече в цял свят минават към такъв вид тв разпръскване. Колко е добре обаче за крайния потребител зависи от мноого фактори. Като започнем от това как е изградена мрежата, и стигнем до това какви са телевизионните приемници масово използвани от населението. Работата е там че наистина цифровата телевизия предоставя по-добри възможности от гледна точка на качеството и шумоустойчивостта, но ако се прави в нормална европейска държава. У нас това не е така, както е споменал Пичагата. Предавателите са с ниска мощност и на неподходящи места, панелните джунгли разчитат само на отразени сигнали, а този вид модулация не обича многолъчевото разпространение, и респективно започват проблемите. И ако при аналоговата просто имаш снежинки, раета и двойни образи които не са приятни за гледане, но не пречат на възприемането на съществената информация, то при цифровата от един момент нагоре вече образа се разпада на квадратчета, забива, сече прекъсва и т.н. и вече не става за гледане изобщо. Тогава потребителя се изправя пред необходимостта да слага много по-големи антени с добра насоченост и голямо усилване изнесени на винкели и още какви ли не еквилибристики. От друга страна е лошо че трябва да се закупи цифров приемник за всеки телевизор, или ако боя на телевизорите използвани в къщата е по-голям от броя на каналите, може да се закупят по един приемник за всеки канал и да се направи високо честотен модулатор който да събира всички видеосигнали на различни носещи и да ги пуска по общ кабел или в локалния ефир, но това са си все огромни усложнения. Такъв приемник на лампов телевизор не става директно, защото аз до сега не съм видял сет топ бокс с вграден модулатор, обикновено са с изход за аудио и композитен видео сигнал т.е. за да ги приема ламповия телевизор трябва да имаш модулатор в метровия обхват с носеща на звука 6.5мега, такъв до сега не съм виждал, може и да съществува, но отдавна го няма по магазините. Остава варианта, най-приемливия лично за мен - ТВ сендер в метровия обхват, стои си някъде и излъчва каквото си искаш на всички стари телевизори, естествено всички гледат едно и също. Направата на сендера не е лесна задача предвид изискването за безупречно качество. Аналоговата телевизия според мен не трябва да се спира, но фирмите оператори на GSM и други такива педалски услуги искат спектъра за предоставяне на платени услуги като безжичен интернет и така нататък. Ама така е като сме смотана държава и се подчиняваме на европедалите ще си продадем спектъра за национално тв разпръскване на някви копелдаци, и за това държавата няма да я бъде никога. Засега моите проучвания в областта на цифровата телевизия в дружба 2 показват приличен сигнал, с понагласяне на антената нещата стигат до използваем вид почти без засичане и разпадане на образа, но въпреки това сигнала засега е нестабилен и на моменти отсъства, ако не подобрят драстично качеството на услугата няма да го бъде. Така че не витайте в небесата, цифровото излъчване е хубаво нещо, предоставя възможност за качествено приемане на повече програми, но на местата където е слаб сигнала, изискванията към антената са даже по-тежки от колкото при аналоговата тв. Докато се нагоди системата да има качествено покритие в цялата страна ще минат години, може би дори десетки. Отворете и вижте в момента предавателната мрежа на БТВ и БНТ1, има хиляди предаватели и ретранслатори, а цифровата телевизия за сега има броящи се на пръстите на ръцете предаватели за цялата страна, разчитайки че така ще мине номера - да ама не, ще трябва да се пуснат поне още 3 пъти по толкова ретранслатори за да стане използваема телевизията на всички места. Така че ако наистина от 1 септември спрат аналоговата телевизия, то много населени места в страната ще останат без телевизия. Така че колеги, да запрятаме ръкавите и да правим ТВ сендери, защото иначе скъпите ни телевизори остават безполезни кутии. Аз лично няма да позволя това да се случи с моите.