В София в Дружба 2 с антена от срязан пазарджишки магнитен диск хващам всички обявени за района цифрови програми. България он еър, БТВ, ТВ7, Нова ТВ, БНТ1, БНТ1 ХД, БНТ2, БНТ1 на 64ти канал, ТВ Европа, The Voice и ВТВ. Относно антените на повечето места в софия става с парче проводник или пиклива стайна активна антена, в Дружба в моя блок е малко по-лош сигнала и си иска добрия стар пазарджишки диск с който изкарвам между 75 и 85 процента сила на сигнала на всички канали. Но скоро инсталирах цифров декодер в Св. Влас (Бургаско), първо там целия град се пада малко в сянка на предавателя на Еделвайс, поради тази причина с никакви стайни антени и активни "пластмаси" не може да се приема. С пазарджишки диск също не става работата. 3 дни се въртях с едно 13 елементно яги. Хубавото е че успях да постигна стабилно приемане. По едно време ме шашнаха, тъкмо съм го насочил и всичко е ок, и изведнъж спада качеството на сигнала до минимума и забива, е падна едно въртене на антената едни щуротии най-накрая спряха сигнала изцяло за събота и неделя, и по този начин разбрах че са правели някакви експерименти и за това съм имал проблеми, накрая като го пуснаха в понеделник и всички проблеми изчезнаха и започна да се приема стабилно. Е стабилно - явно е на границата защото при всяко запалване или гасене на лампа в къщата забива за около 1 секунда образа, нещо което в София със същия декодер не се наблюдава. Иначе попринцип за Влас си има ретранслатор за аналоговата ефирна телевизия на хотел Бургас в Слънчев Бряг към който аз имах пряка видимост от къщата, уви тази зима Братя Диневи построиха поредния "палат" с който ми скриха видимостта и аналогова телевизия - международен знак за отрицание с три букви. Ако някой ден пуснат ретранслатора да работи за цифровата също никак няма да ме ползва а местността е такава че от никъде не може да се хване и някакъв по-силен отразен сигнал. Така е предполагам и във всички по-отдалечени от големите градове населени места в планинския регион. Решението е много далеч от кабела на антената от едната страна, и на телевизора от другата. Трябва си сериозна логопериодична или яги антена качена някъде високо и насочена в правилната посока което отнема доста време и усилия. Като цяло в София съм доволен от цифровизацията защото никога не съм имал пряка видимост към кулата и аналоговия ми сигнал беше с незадоволително качество, така че сега имам и повече канали, и с много по-високо качество. Попринцип това е бъдещето но докато се развие мрежата в цялата страна с необходимите ретранслатори за стабилно приемане на всякъде ще минат години. Относно качеството на булсатком и други такива мошеници определено е ниско, но на цифровата ефирна ТВ качеството е доста добро наистина. Е има си недъзите на цифровото излъчване, и при пряка видимост към кулата аналоговата е за предпочитане. Обаче LCD телевизорите също не са цвете да ти кажа. Ако сравниш образа на един телевизор с кинескоп и едно ЛЦД със сходен размер на екрана и приемащи един и същи аналогов ефирен канал ще останеш потресен колко гаден е образа на ЛЦД-то има ги квадратите, простотиите и всичко останало. Причината е че кинескопа си изписва растера по редове и каквато и разделителна способност да му пуснеш изкарва един приятен за окото образ. LCD - то има точно определени по положение и размер пиксели, като винаги всички пиксели трябва да "светят" в някакъв определен цвят или яркост, и тъй като почти всеки сигнал който подаваш е с по-ниска резолюция, трябва стойността на "липсващите" пиксели да се изчисли по метод наречен интерполация, така че да се получи едно загладено изображение а не описаните от теб квадрати. Обаче това са си доста пиксели и 25 кадъра всяка секунда, не е по силите на процесор намиращ се в ТВ или цифров декодер, за това алгоритъма на интерполация е сравнително опростен и не до там добър, за това виждаш квадратите. Когато пуснеш сигнал от компота, там всичко се пресмята във видеокартата на компа, която има доста добра изчислителна мощ и интерполацията е доста по-добра за това и образа е далеч по-лицеприятен. За това аз лично LCD не мога да понасям, и не смятам да си махам CRT телевизорите поне още 30 години защото те по образ са несравними.