Вчера пробвах да хвана цифровия сигнал в Пирдоп със стайна антена, както казва инж. Кирил Конов, и естествено не стана. Знаех, че тук се излъчва в 41-ви канал, затова намерих една 15 елементна Яги антена за дециметровия обхват. След много труд и мъка успях да хвана 4 програми от 35-ти!!! канал, като приемането беше много нестабилно. Като мръднех антената, всичко изчезваше. Пуснах пак настройка и намерих 3 програми от 41-ви канал, но пък загубих четирите Пуснах ръчна настройка и успях да ги намеря и тях. После гледам на картата на покритието - за нашия район имало излъчване в 25-ти, 35-ти и 41-ви канал!!! Излиза, че предварително трябва да знаеш на кои канали се излъчва в твоето селище. Не смятам, че съм технически много компетентен, но според мене много възрастни хора по селата не биха успели да си настроят сами антената и телевизора, още повече пък, че на сайта на цифровизацията се казва, че най-вероятно приемането ще е успешно само със стайна антена и ако не било възможно, ВСЯКА стара външна антена щяла да може да приема... Ама я погледнете по покривите на бабите, антените им са за метровия обхват... В София само парче жица върши работа, но съм пробвал и с антена за метровия обхват тук просто не става. Мисля, че за селища като моето антената е от доста голямо значение, но в ония смотани реклами с оня нещастник на тях им се обръща най-малко внимание. Пък после пак ще има "Ама как, бе, младеж, как да го свържа?" - "Кабелът........ от едната страна..........от другата страна!" Пълни глупости! На мене пълната настройка ми отне 2-3 часа, не знам на бабите и дядовците колко ще им отнеме и дали изобщо ще успеят. Смятам, че населението особено от малките градове и села не се информира правилно за нужните действия при подготовката за приемането на цифров сигнал. Възмутен съм!
Здравей, тия от рекламата доста пари прилапаха, а нищо съществено няма.
Има резон в думите ви колега, за пробата и то случайно стана, бях изкарал кабела на антената от телевизора. Е, той си хвана без проблеми, във Варна живея. Антените ми са куци. Външната е вибратор от стара външна антена, а вътрешната е от тия обикновените за 3,5 лв, които ги има в Практикър с двата телескопа и бледо подобие на свързване U-коляно. Телевизорът ми е съвременен и докато ползвах антените, не зная цифров или аналогов сигнал съм приемал. Факт е, че приемах доста добре 4-5 програми в сравнение с "цифровото" на Булсатком. Не искам да правя реклама на никой или да оплювам, но като цяло от тези реклами и цифровата телевизия на Булсатком, не съм доволен. Не че плащам нещо пре-скъпо, ама очаквах да да се вижда в пъти по-добре. На някой програми където е емблемата се виждат квадрати. няма значение дали е бикновенна програмата или HD, особено като има по-бързи сцени всичко става мазало на квадрати. Когато си смених адреса и ми преместиха телевизията, попитах хората от сервиза, защо така се вижда на квадрати, а уж съм си с цифровия приемник и HDMI кабела. Човекът ми отговори, от телевизора било, такива недостатъци проявявал Филипс. Забих го с друг въпрос, а защо когато гледам филми от компа през този същия кабел, такива дефекти няма? А той: Е ми там е компресиран сигнала, няма нищо общо с телевизията. Аз отново го парирам, ама то и със ефирна антена се вижда по-добре от вашата кабелна. Оня леко си смени цвета на лицето и допълни да си намаля динамичния контраст на телевизора. Вярвайте ми, след като ми разстрои настройките на картината на ТВ-то, после си играх да си го настроя. Ама и при минимален и при максимален динамичен контраст, където си е боза, си е гадно. Но може да ме убеди, че е от телевизора. Може да е от ниския клас, но го избирах да поддържа максималната резолюция.
Та малко се отплеснах. Който има кабелен оператор в населеното място и е с обикновен телевизор с кинескоп, ако таксата за телевизия на месец е около или под 10-12 лв, да не си играе да се вкарва излишно във филми с тия простотии като ефирна цифрова телевизия. Не че се опитвам да агитирам хората да си плащат. Просто имам усещането, че на фона на тая гадна рекламна кампания, която само промива мозъците на хората като приключи и пуснат цифровия сигнал, ще има повече реклами, смущения и всякакви други изцепки, за да тормозят хората докато се изгладят нещата. Не зная в другите страни, дали така усложняват нещата. Но тука до колкото разбирам, не е направено да е в полза на потребителя, а само да го тормозят и вгорчават живота.
Интересно ми е какво ново ще предложат с техните интерактивни предложения? Предполагам ще е нещо от рода на д-р Ливайн и Телешоп...
Според мен всичко е въпрос на баланс на лични финанси. Всеки който може да си позволи някакъв съвременен телевизор, просто си го купува. Във времето ще се изплати.
На мен лично ми е непонятно този цифров приемник как трябва да се настрои, за да може телевизора ясно да приема програмите. Предполагам няма да има нищо общо с простото да се свърже и да тръгне. Не предполагам, че антените, които имаме, ще трябва да се "настройват по посока на вятъра"....