| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Отопление за прозорци, антиконденз  (Прочетена 17105 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
Отопление за прозорци, антиконденз
« -: 01 Декември, 2014, 10:38:11 »
Здравейте, случайно някой да се е борил с конденза по прозорците. Интересува ме нещо от рода на направи си сам или по-евтино решение от това, което ще ви покажа.

Решението.

« Последна редакция: 01 Декември, 2014, 11:54:21 от mano »

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
Re: Отопление за прозорци, антиконденз
« Отговор #1 -: 01 Декември, 2014, 12:35:28 »
Ами понеже парите кондензират първо на най-студеното място, логично е и борбата с конденза да се води със затопляне на това студено място или със неговата изолация. Другото което може да се направи е да се промени равновесният състав на течността и парите или казано на прост език - да се изсуши въздуха.

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
  • Публикации: 216
  • Населено място: Асеновград
    • www.oldradio.cf
« Отговор #2 -: 01 Декември, 2014, 14:18:31 »
Борбата с конденза е комплексна задача. Първата стъпка е да разберете от какви стъкла са ви направени стъклопакетите. Добрия вариант е вътрешното стъкло да е с нискоемисийно покритие /т. нар. Ка стъкло/, то "отразява топлината" обратно навътре в помещението а понеже слоя му е нанесен от външната страна /тази, която гледа навътре към стъклопакета/ самото стъкло остава по-топло и така намалява шанса точно там да се "лепне" влагата. Почти същото е и с по-новите "всесезонни" или "енергийни" стъкла като "4 сезона" или "ТОП 1.0". Ако пакета ви е с 2 стъкла без покритие или още по-лошо ако не е пакет а единично стъкло, според мен 1-та стъпка е подмяната му. Ако конденза е само по краищата на стъклопакета то може да се монтира пакет с пластмасов а не алуминиев дистанционер, това намалява топлопреминаването по краищата на пакета и съответно те остават по-топли. Все пак ако в помещението има доста влага рискувате тя от стъклото са се премести в ъглите на стаята или под прозореца т.е на следващото най-студено място. Редовното проветряване или ако е невъзможно някакъв вид влагоуловител - активен или пасивен за мен са единственото решение. Все пак всичко зависи от количеството пари, което сте готов да прежалите. Има още различни решение - клапи, които се поставят на дограмата, така че да се гарантира някакъв вид микровентилация и т.н.т но най-евтиния си остава редовно проветрение.
« Последна редакция: 01 Декември, 2014, 14:26:04 от TheMechanic »

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #3 -: 01 Декември, 2014, 14:38:21 »
Сега да обясня на кратко за какво става дума. Сестра ми живее под наем в Германия и аз сега съм при нея. Дограмата е ПВЦ, но явно цялата къща има проблем с влагата и мухъла. Не можем да сменяме дограмата, не можем да пробиваме дупки в нея или каквито и да било интервенции без последствия, т.е. не трябва по никакъв начин да се нарушава цялостта на дограмата, стените, таваните и прочие, в противен случай ще трябва да платим много скъпо. Търсих в нета решение, което да помогне за премахването на влагата от прозорците защото повярвайте ми от тях текат реки. Горе в клипа и линка, който съм дал, се вижда какво правят но като цяло ако трябва да си го купиш от тук, излиза по около или малко над 100 евро за прозорец.

Сега въпроса ми е какво може да се ползва, за да се направи същото, но с български материали ? Реално погледнато не е нищо сложно, но на мен не ми е ясно каква е тази жица, която ползват като нагревател и след като се включва в 220V не дава ли късо ?

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #4 -: 01 Декември, 2014, 14:49:16 »
Според мен е някакъв вид термосъпротивителен проводник. Същите се използват за размразяване на стълби, пътеки и прочее. Нещо като подово отопление ама за външни части. Доколкото знам обаче не са евтини подобни кабели.

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 01 Декември, 2014, 14:59:57 »
Подобни нискотемпературни нагреватели ползуват в пластмасовите улуци.Полага се в улука и при сняг отдолу не е замръзнало. На 220 волта.Същото го има и за стълби ,против заледяване.Защо не пробваш и с лепенка-нагревател за задно стъкло + адаптор на 12 волта.Мисля ,че това е най-евтиния вариант.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #6 -: 01 Декември, 2014, 15:00:18 »
Ами тук 5 метра е 90 евро, затова търся по-евтин вариант в България.

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • Населено място: София
  • LZ1SWE
« Отговор #7 -: 01 Декември, 2014, 15:06:44 »
Божке, какви са тия цени?!?  :o
Ето един от първите резултати в ибей - http://www.ebay.com/itm/Flexible-Heating-cable-Warming-wire-Heater-220V-40w-m-/270730730667?pt=UK_Home_Garden_Hearing_Cooling_Air&hash=item3f08cf1cab
Ето още много резултати!
http://www.ebay.com/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=heating+cable&_frs=1
 :hi:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
    • www.oldradio.cf
« Отговор #8 -: 01 Декември, 2014, 15:40:47 »
Може да пробвате с топлоизолационно фолио на 3М/има и на други фирми LLumar.../, лепи се на вътрешното стъкло и целта му е като на нискоемисииното стъкло - да "отразява" топлината обратно в помещението, така стъклото остава доста по-топло /4-5 градуса/ и шанса да се образува конденз намалява. Не знам колко може да струва в Германия.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #9 -: 06 Декември, 2014, 11:52:16 »
Ето как изглеждат прозорците

21633-0
21631-1
Купик кабел за терариум за 16 евро и го лепнах с тиксо пробно. Ето резултата от тази сутрин.
21635-2
Няма нито капка конденз. Явно така ще направим всички прозорзи защото мъхъла напъва отвсякъде.
« Последна редакция: 06 Декември, 2014, 11:59:14 от mano »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #10 -: 06 Декември, 2014, 13:42:26 »
Решението е добро и ефективно  :good: . Мислех си и за нагреватели за стъкла на автомобили, не са ли евтини, не може ли да се пробва и с тях  :unknown: !

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #11 -: 06 Декември, 2014, 14:09:54 »
Тук е много трудно да намериш каквото и да било, има само големи магазини и в тях цели авто стъкла :) Освен това стъклото трябва да се отоплява само в ъглите защото от там започва конденза. Изумително е обаче един нагревателен кабел за терариум какви чудеса може да върши.

Неактивен TheMechanic

• Квантов електрон
    • www.oldradio.cf
« Отговор #12 -: 06 Декември, 2014, 14:23:11 »
Не искам да съм лош пророк но при толкова много влага /която се вижда на снимката/ тя няма да отане във въздуха, ще се "лепне" някъде другаде - на по-малко забележимо място - ъгъл например. Тази битка вече съм я водил  :( Иначе ефекта върху стъклото е поразителен.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #13 -: 06 Декември, 2014, 14:25:00 »
Поздравления за резултата - ефектът е огромен. Бих те посъветвал да проветрявате редовно, защото тази влага си е все още във въздуха и ще избие на следващото най-студено място.

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #14 -: 06 Декември, 2014, 14:47:32 »
Да, проветряват се стаите всеки ден по 30 минути минимум, но въпреки това нощем като паднат температурите, по стъклата се кондензира доста вода. Предполагам дограмите не са добре термо изолирани, ПВЦ са но са слагани преди повече от 20 години. Вътрешното стъкло на стъклопакета се охлажда, температурата в стаята е по-висока и е на лице конденз какъвто не бях виждал до сега. Но най-интересното е, че на плота под прозореца има улей, в който да се събира кондензираната вода. така е произведен плота, а не е правен улея допълнително, има го под всички прозорци в цялата къща. Сега след като затопляме ъглите на прозореца, няма наченки на конденз и предполагам влагата в помещенията ще е доста по-малко. Иначе мухъл има около дограмите в цялата къща. Сега се надяваме той лека по лека да изчезне, пръскаме със препарати против мухъл.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |