| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Я вижте какво става тук...  (Прочетена 13255 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
Re: Я вижте какво става тук...
« Отговор #15 -: 17 Декември, 2014, 21:45:18 »
Сещам се история която ми разказа един човек работил в завод за чаши навремето. Правели по 8000 чаши, но трябвало да вдигнат производителността до 10000 чаши. Правили стрували - вдигнали производството на 10000, но пък 2000 от тях били брак.  :D

Неактивен Лъчо Минков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1130
  • Населено място: София
« Отговор #16 -: 17 Декември, 2014, 22:25:24 »
         Дааа, през 1978 работих в електрокарния завод "6-ти септември" на т. нар. кръгов конвейр, на който се поставяха шаситата на електрокарите и им монтирахме противотежестта и задния мост. Старите работници ми казаха, че преди конвейра събирали 5-6 мотокара повече, от колкото сега. Това българско чудо на техниката хабеше по 20 до 60  литра хидравлично масло на смяна. Аз монтирах тампона за задния мост и съответно лагерните втулки на моста. Имах на разположение един 10 килограмов чук и още два по- малки, защото или шасито беше криво заварено и трябваше леко да се коригира с подходящ чук или втулките не бяха с необходимия вътрешен размер и изяждаха доста бой докато влязат на мястото си.
           Към завода имаше филиал на Института по машиностроене, там работеха хора, чието задължение беше да получават заплати.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #17 -: 18 Декември, 2014, 00:13:54 »
Но по това време са се родили и развили доста кадърни и умни хора и професионалисти, които като че ли в днешно време липсват и изчезват безследно вече.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #18 -: 18 Декември, 2014, 00:29:00 »
Не приемайте това което написах като някаква критика към соца :) Добър или лош имаше си го и тогава бяхме по млади ;) Сега младите приемат соца различно,според разказите на по възрастните :)

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
  • Публикации: 261
  • Населено място: София, Царовището
  • Антон Оруш - колекционер на БГ техника
« Отговор #19 -: 18 Декември, 2014, 10:17:17 »
             Антон продава книги, но не чете достатъчно. Ясно е, че може да чете, щом пише във форума. Ще бъда удивен, ако е чел "Един ден на Иван Денисов " от Соложеницин
Опаа! Чел съм я. И дори знам, че героят е Иван ДенисовИЧ и авторът е Солженицин, а не Соложеницин.
А някои модели от електромоторното ни производство са били с по-високо КПД от съответните щатски! Това е промишленост... а не бройката чашки.
Но по това време са се родили и развили доста кадърни и умни хора и професионалисти, които като че ли в днешно време липсват и изчезват безследно вече.
И сега има, но са по-малко хора и постоянно са пропагандирани как не са достатъчно умни и способни, ако не се ориентират към емиграция.
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: anton_orush@abv.bg | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
  • Населено място: Пазарджик
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #20 -: 18 Декември, 2014, 10:20:33 »
Темата е малко като в оня виц "Когато бях пионерче, ми казваха че след 30 години живота ще е много по-добър, сега ми казват, че като съм бил пионерче живота е бил много по-добър"   :lol:

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
« Отговор #21 -: 18 Декември, 2014, 10:33:06 »
Напълно, Габо!  Много хора слушам така приказват.
Или като удин друг виц:

Попитали Радио Ереван:
- Кога ще бъдем добре?
След кратко замисляне радиото отговорило:
- Вие вече бяхте добре...
Антон Оруш - колекционер на БГ техника - за връзка: e-mail: anton_orush@abv.bg | GSM: 0896 625 803 | lat. 42° 70'; lon. 23° 33' | МС/ТС, 1950s | 1000 Sofia, Bulgaria

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 18 Декември, 2014, 10:49:51 »
Съгласен съм че че електромоторите в Ловеч бяха качественни за времето си.Става дума за друго Антоне,ние тогава бяхме ПАРАДОКС ,написан с главни букви.Никой нормален човек не може да си представи че примерно една лека кола купена от мото техника след излизане от магазина се продаваше на черна борса за цена няколко пъти по голяма реалната ;) И че за нея се чакаше по 15-20 години да си натрупаш някакви лихвоточки измислени от някого си :) при това за автомобил модел от преди 20 години.В нормалния свят с нормален пазар това никой няма да го повярва.Когато се роди бебе трябваше да му правят партида в Мототехника че като стане пълнолетно да му дойде реда :) В тъпата Америка дето я плюят под път и над път 16 годишните ходят на училище в автомобил :D верно не съвсем нов ама техен :) За жилища манджата беше същата.Габо правилно писа че като пионерчета и после като комсомолци ни обясняваха че светлото бъдеще ще дойде аха.....аха утре....после това утре се отдалечаваше с голяма скорост :D и сега като си помислиш,вица е истина :) Знаеш ли че за тия споменати телевизори Електрон 380 ДБ и Велико Търново 84 се нареждаха денонощни опашки и се правеха поименни списъци на чакащите пред магазина.Всичко дефицитно беше със връзки :) Да си директор на Кооп търговия примерно си беше мазна и хлебна службичка :D Шефовете на складове и магазини бяха много уважавани.Те по старите помнят :) Като видя някой двадесет годишен да пише за тия години и да обяснява как се е живеело тях ми става смешно.Представи си далтонист да ти опише цветовете на дъгата :good:
Живеше се добре,но не за всички,както и сега.Света никога няма да бъде справедлив.Пък ти не слушай Радио Ереван.

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
« Отговор #23 -: 18 Декември, 2014, 10:53:52 »
Разбира се, няма идеална система, няма как и всички сектори да й работят съвършено. Не може с няколко печеливиши производства да издържаш повече или същия брой губещи.
Но! Като пишеш, че ходят на училище със свой автомобил - не виждам стрелбите в техните училища да са намалели от това. ???
Пък да му става смешно... на когото си ще.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 18 Декември, 2014, 11:01:01 »
Престъпност имаше и при нас,само че за нея не се говореше,беше забранено защото не беше политкорекно :) Ние живеехме с това което се напише в Работническо дело :)
Ще ти отговоря със следния виц,тъй като ги харесваш.

Кенеди и Хрушов........среща на четири очи :)
Кенеди-Вие имате концентрационни лагери.
Хрушов-Да ама пък вие биете негрите :D

Когато там стане нещо,то веднага става сензация,у нас ако не е политкоректно ставаше държавна тайна :) Партията никога не грешеше :D
Те живеят в социализма Антоне,ама не го знаят. :drinks:

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #25 -: 18 Декември, 2014, 11:06:05 »
През социализма бяхме закотвени в града или селото в което сме се родили.Баща ми вече покойник е строил помпената станция на Тец изток в Русе за да вземе жителство....От счетоводител да станеш кофражист не е лесно да газиш в калта и да спиш в общежитието на даша....Това е само за да се измъкнеш от Никопол-град в който трябва да чакаш някой да умре за да му заемеш мястото....разбира се ако не те изпревари някой боядисан партиец.Който не е живял през времето на социализма не знае как беше...Е разбира се ако не е бил от боядисаните с привилегии-те друго ще приказват... :---   А за лагерите-само интелигентни хора погубваха там.Пък сега няма виновни,няма списъци на претърпелите това премеждие.

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
« Отговор #26 -: 18 Декември, 2014, 11:15:08 »
И като е имало жителство, е имало стремеж към равномерно разпределение на заетостта навсякъде, а не както сега - три-четири града и останалото - с никаква перспектива за развитие.
Вицове... Убийството на чернокож (дори преди месец някъде) не е виц.
Не е виц също така, че преди 1990 г. у нас почти не е имало безработица, не е имало хора, които да ровят по кофите, не е имало пенсионери без лекарства, дори и циганите са имали работа. И само това да беше. Имало е държава, здрава ръка. А не както сега - разпашотина.
Ако цитираните от теб те живеят в социализма - то тук поставяме въпроса какво е социализъм, защото както социализъм, така и комунизъм са понятия, които в действителност не са се осъществили - дори и в СССР. Затова според много хора най-правилно е периодът до 1990 г. да се нарича ,,държавен капитализъм" или направо ,,до 1990 г."
Но тук обсъждането излиза извън рамките на старотехниката, навлиза в обществената философия.
Явно всеки остава на своето мнение - няма как да се очаква човек на твоитe години коренно да си го промени, а също така е прекалено оптимистично да очакваш да променя своето.
« Последна редакция: 18 Декември, 2014, 11:24:21 от Deltichko »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 18 Декември, 2014, 11:31:38 »
Той раздела си е "Общи приказки"
Безработица нямаше защото се работеше за без пари,нещо повече имаше задължителна графа в паспорта "Месторабота"Заплата 120 до към 200 си беше номиналната за средния българин.Толкова получаваха "Строителите на социализма"
От 300 до 500 получаваха "Пазителите на социализма"
Нагоре получаваха "Забравилите социализма" И такъв виц имаше :)
За пример ,един цвете телевизор от соца струваше на магазина 900-1000 лева.Едно видео няколко хиляди,за колко години ще спестиш тия пари при положение че не ядеш :)
Те циганите соца ги научи да не работят и държавата да ги изхранва.
Социализъм Антоне е "Всекиму според способностите,всекиму според труда" Според доктрината на Марксизма ;)
Само че по тая доктрина точно тия които работеха в строителството примерно получаваха най малки заплати.За това подмамваха хората в тоя нежелан сектор със "екстри" като жителство...жилище без ред и т.н.
Имаше друг виц.Населението се делеше на два вида,бачкури и чантури :D
Пък капитализма си седеше както винаги на края на пропастта и гледаше надолу.....какви ги вършим ние там долу :)
Моето мнение е продукт на повече от половината ми съзнателен живот живян при социализма,няма да питам примерно ти колко си живял в тоя период :)

Неактивен Deltichko

• Квантов електрон
« Отговор #28 -: 18 Декември, 2014, 11:50:32 »
Вярно, че е в този раздел - защото започна като техническа тема.
Жилище без ред... че какво, ако аз идвам от провинцията и нямам нищо тук, и аз бих искал наградата за труда ми да бъде жилище с преференциални условия. Даже е по-справедливо - положил съм труд в нежелан сектор! А не както сега - робуваш на банки доживот. Дядо ми е изплатил купеното от него жилище за 20 г. със сигурна работа, а не на десетата година да му го вземе банката, защото примерно е бил съкратен.
А доктрината всъщност е ,,от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите".

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #29 -: 18 Декември, 2014, 12:01:59 »
А доктрината всъщност е ,,от всекиго според възможностите, всекиму според потребностите".

Това вече е комунизма ;) пак според същата идеология.Следващият стадий след социализма.
Напиши го в гугъл и провери.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |