| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Какво се приема на ДВ?  (Прочетена 10176 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
  • Публикации: 275
  • Населено място: София
Какво се приема на ДВ?
« -: 03 Ноември, 2014, 20:51:38 »
По принцип повечето смятат, че ДВ не са интересни, защото се лови само Хоризонт, но аз не мисля така. Оказа се, че има още няколко радиостанции, които Хармонията 20 хваща, някои от които доста далечни. При това от центъра на София само с вградената феритна антена. Ето тези успях да хвана:
KHz   Описание   Станция от скалата
261   Horizont   Москва1
225   Polskie radio   Варшава
207   Deutsche radio   --
153   Brasov      Брашов
~310 Морз: BOZT

Помогнах си с този сайт: http://www.mediumwaveradio.com/longwave.php
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Re: Какво се приема на ДВ?
« Отговор #1 -: 03 Ноември, 2014, 20:57:14 »
Аз на дълги вълни в София хващам Хоризонт от Вакарел, приводната станция на божурище - BOZ и Antena Satelor на 153kHz румънска радиостанция в най-долния край на обхвата, много е силна, не знам как не си я хванал. За други не съм се заслушвал, вечерно време може и да излизат, също не съм пробвал с по-сериозна външна антена. Разгледай холандския SDR приемник: http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ Вижда се че дългите вълни са доста населени, и че с подходяща антена е възможен качествения прием.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #2 -: 03 Ноември, 2014, 21:14:24 »
Има много станций на Дълги вълни.Около 15 на брой.
Това което може да се чуе ако имаш добър приемник и добра антена.
130 khz EFR
153 khz Deutschlandfunk/Antena Satelor
162 khz RFI
171 khz Радио Свободная Чечня
176 khz Радио Дойче Културе
182 khz Europe 1
198 khz BBC
207 khz Deutschlandfunk
216 khz F RMC Info
225 khz Poland PR 1
234 khz Luxemburg RTL
252 khz RTÉ Radio 1
261 khz BUL BNR Horizont
270 khz CZE ČRo 1-Radiožurnál
279 khz BLR Belaruskaje Radyjo

Това работи и излъчва в момента.
« Последна редакция: 03 Ноември, 2014, 21:23:45 от lz2xl »

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 03 Ноември, 2014, 21:20:22 »
Аз на дълги вълни в София хващам Хоризонт от Вакарел, приводната станция на божурище - BOZ и Antena Satelor на 153kHz румънска радиостанция в най-долния край на обхвата, много е силна, не знам как не си я хванал. За други не съм се заслушвал, вечерно време може и да излизат, също не съм пробвал с по-сериозна външна антена. Разгледай холандския SDR приемник: http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ Вижда се че дългите вълни са доста населени, и че с подходяща антена е възможен качествения прием.
Е писал съм я, излъчва от Брашов, иначе си е радио Румъния. Интересното е, че ултра мега якия цифров тунер на техникса приема по-лошо с неговата AM loop antenna :)
На RFI също попаднах снощи към 1:00 :)
@lz2xl, тези станции дали могат да се хванат от София? Каква антена трябва да се ползва? "Класическата" AM радиоантена няма ли да внася твърде много смущения?
*** Търся: Telefunken 664WK *** Реставрирани: Хармония 20; Концерт; Симфония; Tesla 606 A; VEF Radio; Ригонда Моно-> Стерео; Мелодия 11; Романс; Мелодия 14 стерео *** Чакащи за реставрация: Loewe Opta 2367W *** Чакащи реставрация: <<няма>> :( ***

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 03 Ноември, 2014, 21:26:10 »
Не знам за София,аз някой ги чувам когато поутихне махалата с импулсните захранвания.Приемника е Волна КТ1 и антена 50 м LW.По принцип се чуват всички ако случайно спре тока и слушаш с приемник на батерий :) Правил съм проби извън града с приемник на батерий ефира е съвсем друг :)
AM loop antenna-та е ташаклизъм,имаше някъде във форума за противошумовите антени.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #5 -: 03 Ноември, 2014, 21:28:45 »
През някои часове на денонощието, при нас има неимоверно големи смущения на ДВ, със антена жица разбира се, с феритна няма проблеми. Иначе и аз хващам "Хоризонт", румънска станция, руска и май е това  :unknown: .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 03 Ноември, 2014, 21:30:58 »
За Дълги вълни не е нужно приемника ти да бъде много чувтствителен,100-200 мкв/м стигат.Динамиката на входа му обаче е от голямо значение,тия китайски импулсни забиват и дълги и средни вълни.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #7 -: 03 Ноември, 2014, 21:52:26 »
Да, и нищо интересно няма че тунера техникс не приема добре на Дълги и средни, и моя е така. Щеше да е интересно ако беше обратното. Те са правени да приемат една две местни радиостанции без смущения, де да знам абе направени са просто като да не е без хич, докато ламповите приемници са най-добри в АМ обхватите, те само за това са правени.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 03 Ноември, 2014, 22:13:47 »
Става със активна симетрична феритна антена.Бях го пускал по рано.Олуша-та съм я пробвал лично работи много добре.Схемата не е сложна.
http://sezador.radioscanner.ru/pages/mailtrade/sources/solan-10.htm
http://sezador.radioscanner.ru/pages/articles/sources/solan-t.htm

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #9 -: 03 Ноември, 2014, 23:04:55 »
А някакви данни за броя навивки за трите обхвата?
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 03 Ноември, 2014, 23:28:00 »
Аз ползвах оригиналната антена от Селга 404 и оригиналния променлив кондензатор.Данните за бобините от описанието на приемника.За кв диапазона обаче не рискувах да слагам желязо 400НН,150ВЧ става идеално :good: там зависи конкретно от какъв ферит ще е антената.
Подробно описание на Селга 404.
http://www.radioscanner.ru/files/download/file12480/selga404.djvu

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #11 -: 04 Ноември, 2014, 09:42:12 »
В Пловдив вечер на ДВ се приемат:
153 khz Антена Сателор
162 khz Франс Интернационал
176 khz Дойчекултур
182 khz Европа 1
207 khz Дойчландфунк
216 khz Монте Карло
225 khz Полско радио I
234 khz Люксембург
261 khz Хоризонт
270 khz Радиожурнал - Чехия
279 khz Белоруско радио

Радиото е Panasonic RF-3500 с батерии и феритна антена.
« Последна редакция: 04 Ноември, 2014, 09:50:32 от Radio208 »

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #12 -: 04 Ноември, 2014, 09:49:26 »
За кв диапазона обаче не рискувах да слагам желязо 400НН,150ВЧ става идеално :good: там зависи конкретно от какъв ферит ще е антената.
Може да се пробва с феритна антена за КВ от Меридиан 201 или други подобни.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 04 Ноември, 2014, 13:25:46 »
Може разбира се,трябва само да се внимава да не се различават по индуктивност.Това е важно иначе няма да има ефект.

Неактивен bxd

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 04 Ноември, 2014, 15:53:14 »
В Пловдив вечер на ДВ се приемат:
153 khz Антена Сателор
162 khz Франс Интернационал
176 khz Дойчекултур
182 khz Европа 1
207 khz Дойчландфунк
216 khz Монте Карло
225 khz Полско радио I
234 khz Люксембург
261 khz Хоризонт
270 khz Радиожурнал - Чехия
279 khz Белоруско радио

Радиото е Panasonic RF-3500 с батерии и феритна антена.
Брей, много бе. Аз също имам един панасоник с ДВ, СВ и КВ и също мисля че е много чувствителен. Но не съм го сравнявал пряко с лампово радио, че е на друго място, а и ме е страх да не се окаже по-чувствителен и селективен от хармонията :)
Все пак с него по спомен се хващаха 2-3 радиостранции на ДВ, но не съм си играл да го въртя, че е големичък (ФА е фиксирана) 
Иначе, ако се върнем на ламповите приемници, според вас защо да речем Симфонията е доста по-нечувстивтелна специално на ДВ? Заради еднонамотковата ФА или заради по-простата си ВЧ част (една лампа по-малко и една кутия с трептящи кръгове по-малко) ?

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |