| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Селена" В211 - модернизация и реставрация  (Прочетена 16458 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: "Селена" В211 - модернизация и реставрация
« Отговор #15 -: 10 Октомври, 2014, 22:41:17 »
Спора  за Ютиения  метод на печатане на платки и ефикасността му са преместени в следната тема, за да не цапат тази:

http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=4979.0

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
« Отговор #16 -: 10 Октомври, 2014, 22:47:10 »
Аз да се похваля - от 20 часа до сега съм "пренастройвал". Отказах се да правя нов блок поне за сега. Използвах темата:
http://www.rt20.mybb2.ru/viewtopic.php?t=3288
Смених кондензаторите и две съпротивления. Получи се като за начало, само че обхватът е изместен надолу. Даже си помислих че ще хвана самолетите  :D. Настройки не съм правил тъй като погледът ми вече почна да се премрежва. Как да накарам обхватът да влезе в скалата на приемника? Има и две неща които не са ми ясни. Дали са единия кондензатор да е 0пф и едното съпротивление да е 0 ома. На мястото на съпротивлението сложих мостче, но на кондензатора трябва ли да има? Пише също така че на L4 - тази от която се маха една навивка трябва да няма сърцевина. Развих я но нищо не се промени кой знае колко. Утре ще пробвам да регулирам L3 и L1-2.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #17 -: 11 Октомври, 2014, 18:47:02 »
Кондензатора 0 пикофарада не е мостче а е отворена верига, т.е. не слагаш нищо на негово място. Мостче на мястото на кондензатор е безкрайност фаради - за цял живот не можеш да го заредиш и на 1 миливолт :). Резистора от 12 ома който си сменил с мостче, можеше да не го махаш. При мен след махането на този резистор ВЧУ започна да се самовъзбужда и да бълва боклуци по обхвата, след връщането му на мястото нещата се оправиха почти, но пак се възбуждаше от време на време без антена, и се наложи даже да го увелича на 47 ома. Но както и да е, засега нека стои така.
Преди да правиш каквото и да е нататък се увери че си подменил всички кондензатори съгласно табличката:
19586-0
Относно изместването на обхвата ряботата се коригира с L4 чрез въртене на сърцевината и от нея НЕ СЕ МАХАТ навивки при УКВ блока с два транзистора, навивки се махат само при тритранзисторния блок. При двутранзисторния само леко се отдалечава една навивка от долния край на L4 все едно „разтягаш“ бобината. Това че си махнал навивка е лошо, сега може и да не успееш да го вкараш в диапазон само чрез сърцевината и да се наложи да пренавиеш цялата L4. Но за целта виж в какви граници се регулира обхвата със сърцевината. Тъй като нямаш честотомер съди по положението на променливия кондензатор може би не знам, кажи поне дали е отместен на повече от половината ход или по-малко също по честотите на станциите може да оцениш колко и на къде е изместен. След като горе-долу вкараш обхвата в граници обърни внимание като понижаваш честотата затваряйки променливия кондензатор дали в даден момент шума не се изменя рязко, или да се чува някакво изквичаване или нещо такова след което вече да не се приемат адекватно станциите от ефира. Ако се случва нещо такова значи хетеродина гасне под тая честота и трябва да увеличиш малко стойността на C13 по тази схема:
19580-1
Ти сигурно си сложил 4.3 пикофарада, но ако имаш проблеми и гасне може да го увеличиш на 4.7 или 5.6пико. Но не прекалявай с увеличаването защото ще се получат други проблеми. Чак след като вече си вкарал хетеродина в необходимия обхват и покриваш целия 20 мегахерцов банд, можеш да пристъпиш към настройката на L1-L2 и L3. За целта системката на Селената показваща силата на сигнала (стрелката на предния панел) трябва да работи адекватно. Настройваш приемника на средна по сила станция в средата на УКВ обхвата и започваш да въртиш сърцевината на L3. Следиш визуално как се изменя силата на сигнала по стрелката. Ако сигнала продължава да се покачва а си стигнал до някое от крайните положения на сърцевината и не можеш да хванеш максимума след който при въртене в същата посока сигнала започва да спада, значи ще се наложи да се развие една навивка от L3 (при мен се наложи). След като хванеш максимума на сигнала L3 ще считаме за настроена. Следва сърцевината на L1-L2. Там ефекта от въртенето е сравнително по-малък от този при L3 но отново същата работа - на станция в центъра на обхвата, въртиш сърцевината и следиш силата на сигнала. Когато получиш максимален сигнал си готов. Това е общо взето процедурата по настройка. Нищо повече не пипаш освен споменатите бобини. Всички процедури се извършват при завинтена платка към металното дъно на УКВ блока и евентуално при сложено капаче, щом при теб отсъства карай така на отворено, като направиш ще го донастроиш съвсем бързо и лесно вече на затворен капак. И най-важното, когато срещнеш затруднение, пиши за съвет във форума, не се впускай в развиване на бобини и други действия които не сме съгласували, с цел да не скапеш блока. Успех!
« Последна редакция: 11 Октомври, 2014, 19:05:27 от origo »
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #18 -: 11 Октомври, 2014, 22:17:51 »
Кондензаторите по спомен са същите. Братушките в тяхния форум са дали че и от двутранзисторния блок се маха навивка и аз за това махнах. Залях около Л4 с парафин да не се мърда тъй като се разхлаби малко намотката при срязването. Дали са също така че се маха сърцевината на Л4 но аз я оставих. На кондензатора 0 пико не съм сложил нищо. Относно обхвата той е изместен съвсем малко - първата станция която хващам е на 90.5 мегахерца. Интересното е че след като реално свърши обхвата аз имам още място на скалата и продължавайки нагоре се хваща weather report  :D на самолетите. Не е болка за умиране. Повечето станции се хващат. Направих и едно капаче от ламарината на дезодорант (алуминиев). Общо взето си е мъка да се правят подобни работи без прибори, но аз още в началото писах че съм решил да я жертвам и всъщност се получи криво ляво.  :D Въртял съм бобините Л4, Л3 и Л1-2. Другите две не съм ги пипал. С Л4 не постигам голямо изместване на обхвата. Утре ще пробвам по слух и по съветите на origo  да я настроя с капачето и спирам да бърникам блока, че както казах си е мъка без уреди. Нивоиндикаторът прави някакви движения, но те са съвсем спорадични и не може да се разчита на него. Другото което разбрах че е за смяна е потенциометърът на усилването - в началото съпротивителния слой е изтрит и имам чувството че звукът хърка и гъгне и за това утре преди да правя настройката ще го сменя.
Точно в долните честоти се случва според мен това "гаснене на хетеродина". В ниските честоти не се приемат задоволително станциите, настройват се но някак си не е така както в горните честоти.  Ще пробвам да вдигна леко С13. Това е за сега. Благодаря за съветите!  :)
« Последна редакция: 11 Октомври, 2014, 22:25:14 от kolev »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #19 -: 11 Октомври, 2014, 22:59:47 »
Ако няма рязка промяна в приемането, съпроводена с някакъв звук при преминаването по-надолу от тази точка значи проблема не е в гаснене на хетеродина, а просто лошо спрягане на хетеродинния кръг и кръга в колектора на ВЧУ. Не докарваш по-ниско от 90 мегахерца защото си махнал навивка от L4 не е трябвало, пробвай да донавиеш една навивка и да регулираш със сърцевината. Не се доверявай сляпо на руския форум, не знам с каква достоверност е информацията там. Аз и други колеги тук сме преработили успешно доста такива блокове, така че се довери на нас.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #20 -: 12 Октомври, 2014, 08:33:25 »
С моите скромни познания, съм преработил десетина Селени, главно "Б-216" и "Б-211". Никога не съм развивал навивки, само съм донастройвал със сърцевините. Употребявал съм кондензатори тип "тръбичка", като и с такива съм подменял дефектиралите кондензатори на "Б-216" на основната платка в УКВ-частта.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #21 -: 12 Октомври, 2014, 19:54:44 »
През миналата година със съдействието на lz2хl и Радко от този форум пренастроих две Селени без
уреди. На едната се наложи да свалям навивки, но не си спомням на кой модел беше.
lz2xl има богат опит в пренастройките и може да ти каже доста тънкости.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #22 -: 13 Октомври, 2014, 21:46:38 »
Показах я на човека и много я хареса  :D Каза нищо да не я правя повече, искал да си я вземе на работа да си я слуша. Поне научих нови неща. Мислех си и други обхвати да променя, да я постегна малко външно, но нищо. Сега като че ли се ентусиазирах да направя една от моите  :D

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
« Отговор #23 -: 16 Октомври, 2014, 20:54:58 »
Попаднах на проста схема за УКВ приемник 64 - 108 мхц.
На страницата долу, има още приемници.

http://kazus.ru/shemes/showpage/0/208/1.html

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 16 Октомври, 2014, 22:08:11 »
Така е, варианти всякакви, въпроса е какъв е смисъла. Тази интеграла от линка е хубава и подобна на TDA7000 и останалите от тази фамилия, с ниска междинна, наистина най-доброто представяне за броя елементи, и аз имам проекти базирани на нея, и съм доволен. Но си е капризна от към опроводяването, и изискванията към стабилността на НЧУ са железни.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #25 -: 16 Октомври, 2014, 22:50:50 »
TDA7000 и клонингите и са за приемници с не високо качество.Там междинната честота е много ниска и за що годе нормална работа ползват корелация на сигнала и въпреки това лентата и е тясна.Така наречената схема за свиване на девиацията.Подносещата на стерео канала със сигурност не пропуска.Правих преди време такова за проба,после го харизах :) Шуми като водопад и ако няма много качествен входен филтър приемането е много некачествено.Работещ наблизо компютър срива приемането.TDA7088 е по често срещана,има я в почти всички приемници с два бутона Scan и Reset :) тия по пазарите за по няколко лева.Има система за сканиране която може да се изключи.Иначе TDA7000 се намира по трудно и струва два пъти повече китайско радио със слушалки :)

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #26 -: 17 Октомври, 2014, 08:49:27 »
Темата за приемници с ниска междинна беше подробно обсъдена при приставките за FM към лампови приемници.
Какви са предимствата и недостатъците на приемниците с ниска междинна в сравнение със Селена с пренастроен УКВ блок ?
Моля за конкретни мнения, без нетактични изхвърляния от "специалисти" и "шегаджии" !  :D 

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #27 -: 17 Октомври, 2014, 13:24:54 »
Имам няколко реализирани радиа с TDA7088 без системата за авто скен. Може да видиш тук как работи един от тях:
/>Тези неща които е споменал колегата са вярни само при неправилно изпълнено опроводяване около интегралата и недостатъчно стабилно НЧУ. При моята конструкция която е плод на неколкократни разработки, и подобряване на опроводяването около ИС както и схемата на захранването и НЧУ тези проблеми които са описани отсъстват. Да, интегралата е много капризна към захранващото напрежение, всякакви смущения и най-вече поради ниската междинна е предразположена към получаване на самовъзбуждане по контура МЧУ НЧУ и през изхода отново към входа на МЧУ. Така че според мен предимствата на ниската междинна честота са  - осъществяване на селективност по съседен канал с активни RC филтри. Все пак 200к честотна лента например е по-лесно да се постигне на 70 килохерца, от колкото на 10.7 мегахерца. Предимствата от това са че имаш радио само с две бобини, и малко пасивни компоненти а останалото е в ИС. И параметрите никак не са лоши, бие всички китайски класически суперхетеродини по чувствителност, селективност и т.н. Да не забравяме най-важното - нямаш огледален канал, това е прекрасно.
Недостатъците на ниската междинна са необходимостта от корелация за да се свие девиацията в рамките на 70 килохерца, което от своя страна води до проблеми при малък сигнал, когато системата за корелация не може да „захапе“ и се чува един изкривен звук с пращене. Т.е. не можеш да слушаш станция идваща от Перник с ниво малко над нивото на шума. Т.е. можеш ама не е приятно за ухото. Третия недостатък е това че при ниска междинна много по-трудно е да филтрираш МЧ сигнала от звуковия сигнал. Това води и до много по-лесно възбуждане на системата, особено ако НЧУ не е безусловно стабилен. Всички тези недостатъци правят интегралата трудна за вграждане в произволен проект от любители, защото трябва да имаш доста познания по ВЧ техника, опроводяване на платки и т.н. но пък в този случай получаваш перфектни резултати за този клас приемник. Но на пръв поглед елементарната за изпълнение схема, е непрепоръчителна за любители защото добри резултати се постигат трудно. Забравете за експериментални платки с дупчици, разхвърляни конструкции летящи във въздуха и т.н. То като се замисля няма радиоприемник за УКВ който да е лесно изпълним от любител и с високи параметри. Та погледнато, пред качествения суперхетеродин на 10.7 тези ИС нямат предимства, но за евтини конструкции са за предпочитане. За вграждане на такава в Селена, абсурд, гавра с кутията. По-добре да си стои оригиналния тунер с МЧУ.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #28 -: 17 Октомври, 2014, 14:35:50 »
За вграждане на такава в Селена, абсурд, гавра с кутията. По-добре да си стои оригиналния тунер с МЧУ.

Това имах предвид.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #29 -: 04 Ноември, 2014, 14:55:28 »
.... да ти кажа ВГ на Селената е по-качествен от всеки ВГ до който ще имаш честта да се докоснеш в тоя живот...
То има много начини да се използва кутията от Селената за да се направи радиоприемник, поне отдай дължимото на кутията да направиш нещо свесно вътре а не смешни модули със съмнителни параметри. Пренебрежението ти към конструкцията на приемника и елементната база също не прави добро впечатление.

Без да има информация, момчето с "високото ниво" отново се опитва да обижда !

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
10024 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
8 Отговора
9919 Прегледи
Последна публикация 07 Септември, 2013, 22:23:22
от Валери
16 Отговора
16367 Прегледи
Последна публикация 08 Август, 2013, 09:28:01
от Валери
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
25 Отговора
9071 Прегледи
Последна публикация 11 Юни, 2015, 12:12:17
от chronometer

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |