Привет съфорумци,
Донесоха ми въпросното творение на съветската инженерна мисъл. Всъщност радиото лично за мен си е доста добро, стабилно и с хубав тембър, но разбира се е съобразявано със едновремешните идеологии и поради тази причина е леко поотрязано откъм някои техничеки характеристики, което го прави съвсем неконкурентноспособно и доста старомодно в съвременния динамичен свят.
Състоянието на приемника е видно от снимките - лошо. Но само външно - вътре се оказа доста запазено като изключим че липсва алуминиевия капак на УКВ блока(за него ще стане въпрос след малко).
Естествено при включване в мрежата ни вопъл ни стон.
Каква ми е идеята? Понеже вече ми се понамират други 3 "Селени" съм решил тази да я жертвам в полза на науката и моето собствено познание и да я модифицирам, реставрирам и модернизирам. Естествено първо трябва да разбера защо не тръгва, но това е дребен проблем. Ще ми се на първо време да направя УКВ обхвата да работи в FM. Изчетох известни теми по въпроса като например:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1435.0До колкото успях да разбера моята е с блок тип
УКВ-2-2-Е-02:
Разбрах, че пренастройката не е толкова сложна работа, и може да се извърши и без някакви специални измервателни инструменти и знания. Обаче продължих да се ровя и се заинтригувах повече от следната разработка в сайта на силистренските раиолюбители:
http://kn34pc.com/construct/v_terziev_ukw.htmlНа практика нов ФМ блок изграден на базата на интегрална схема
TA7358. Реших че това ще е моят вариант и ще е по-добър спрямо пренастройката на старият блок. Променливият кондензатор естествено ще е от старият блок. Днес пообиколих магазините за електронни компоненти. Трудно се оказа намирането на някои части. Интегралната схема успях да намеря, но това са някакви залежали количества, които чакат да се продадат.
Попитах и за тела за навиване на бобини, но разбира се не намерих. Добре че има скрап
. Другото нещо което търсих и ме гледаха като ненормален са керамичните филтри на 10,7 мегахерца. За щастие в кутията с части с надпис "разни" намерих следните:
Мисля, че ще свършат работа. Та така какво бихте казали вие по въпроса за моята идея? Другото което си мисля е да се
опитам да пренастроя някои от "празните" късовълнови обхвати, за да влезнат в по използваеми такива, радиолюбителски или единият от тях да се направи да хваща авиационните честоти (за последното не съм сигурен че ще стане). Намерих разни теми из руските сайтове, но всичко с времето си
. Темата ще се развива бавно и ще работя по радиото при наличие на свободно време. Благодаря на всички които се включват в темата с подкрепа и съвети