| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: "Селена" В211 - модернизация и реставрация  (Прочетена 16460 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
  • Публикации: 308
Привет съфорумци,
Донесоха ми въпросното творение на съветската инженерна мисъл. Всъщност радиото лично за мен си е доста добро, стабилно и с хубав тембър, но разбира се е съобразявано със едновремешните идеологии и поради тази причина е леко поотрязано откъм някои техничеки характеристики, което го прави съвсем неконкурентноспособно и доста старомодно в съвременния динамичен свят.

19372-019374-1

Състоянието на приемника е видно от снимките - лошо. Но само външно - вътре се оказа доста запазено като изключим че липсва алуминиевия капак на УКВ блока(за него ще стане въпрос след малко).

19376-2

Естествено при включване в мрежата ни вопъл ни стон.
Каква ми е идеята? Понеже вече ми се понамират други 3 "Селени" съм решил тази да я жертвам в полза на науката и моето собствено познание и да я модифицирам, реставрирам и модернизирам. Естествено първо трябва да разбера защо не тръгва, но това е дребен проблем. Ще ми се на първо време да направя УКВ обхвата да работи в FM. Изчетох известни теми по въпроса като например:
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=1435.0
До колкото успях да разбера моята е с блок тип УКВ-2-2-Е-02:

19378-3

Разбрах, че пренастройката не е толкова сложна работа, и може да се извърши и без някакви специални измервателни инструменти и знания. Обаче продължих да се ровя и се заинтригувах повече от следната разработка в сайта на силистренските раиолюбители:
http://kn34pc.com/construct/v_terziev_ukw.html
На практика нов ФМ блок изграден на базата на интегрална схема  TA7358. Реших че това ще е моят вариант и ще е по-добър спрямо пренастройката на старият блок. Променливият кондензатор естествено ще е от старият блок. Днес пообиколих магазините за електронни компоненти. Трудно се оказа намирането на някои части. Интегралната схема успях да намеря, но това са някакви залежали количества, които чакат да се продадат.

19380-4

Попитах и за тела за навиване на бобини, но разбира се не намерих. Добре че има скрап  :D . Другото нещо което търсих и ме гледаха като ненормален са керамичните филтри на 10,7 мегахерца. За щастие в кутията с части с надпис "разни" намерих следните:

19382-5

Мисля, че ще свършат работа. Та така какво бихте казали вие по въпроса за моята идея? Другото което си мисля е да се опитам да пренастроя някои от "празните" късовълнови обхвати, за да влезнат в по използваеми такива, радиолюбителски или единият от тях да се направи да хваща авиационните честоти (за последното не съм сигурен че ще стане). Намерих разни теми из руските сайтове, но всичко с времето си :). Темата ще се развива бавно и ще работя по радиото при наличие на свободно време. Благодаря на всички които се включват в темата с подкрепа и съвети :)

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
  • Населено място: София
Re: "Селена" В211 - модернизация и реставрация
« Отговор #1 -: 08 Октомври, 2014, 19:38:38 »
Аз бих пренастроил оригиналния УКВ блок и за да работи коректно му трябва и алуминиевата капачка , предполагам знаеш че трябва да смениш и всичките електролити .
Може да почистиш с гумичка пъпките на барабана и перцата .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #2 -: 08 Октомври, 2014, 22:44:43 »
И аз съм на мнение че е по-добре да пренастроиш УКВ блока. В последните два месеца пренастроих 3 такива блока един като твоя с два транзистора и два други с по 3 транзистора, така че с удоволствие ще ти помагам със съвети. Но както казаха колегите трябва алуминиевото капаче да е налично, макар и да работи попринцип и без него. При пренастройката на тунерите използвам интегрално МЧУ с ПКФ на входа от някакво японско (китайско) или неизвестно по произход радио. И това което мога да ти кажа е че тунера на Селената, по основните субективни параметри се представя дори по-добре от тунерите със ИС. Докато не може да се каже същото за МЧУ. Разликата като сложа тунера от интегралното МЧУ със ПКФ на МЧУ на Селената е осезаема в полза на интегралния МЧУ. Така че според мен е абсолютно безсмислено да правиш друг тунер. Захвани да пренастроиш този, хем е автентичен.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #3 -: 09 Октомври, 2014, 06:23:10 »
Благодаря за съветите. Аз не искам да гоня автентичност, а параметри в случая. Все пак не изключвам и пренастройка на блока както сте казали, но капачето липсва и ако искам да е с този блок трябва да правя ръчно някакъв капак, което ще стане грозно. Имам и готовност да правя платката на новия блок. А какво ще кажете за кондензаторите които съм купил. Стават ли за радиочестотни устройства? Исках от кръглите керамични, но ми се опулиха и казаха че не са виждали такива от 20 години  :D. На някои от тях и стойностите им се разминават с по 2 - 3 пикофарада от дадените по схема. То е ясно че пак ще се търси в "резервите"  :)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #4 -: 09 Октомври, 2014, 07:59:03 »
Имам десетина Селени  :blush: , на едната също и липсваше капачено на УКВ-блока. Направих си такова от алуминиева ламарина, като кутийка, разчертавах, рязах и огъвах  :) , но винаги когато съм пренастройвал обхвата съм сменял необходимите елементи в блока.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #5 -: 09 Октомври, 2014, 09:58:56 »
Една интересна тема за пренастройка на радиоприемник "Океан". Както знаем "Селена" е експортната марка на "Океан".
http://www.6p3s.ru/forum/index.php?showtopic=766
Надявам се че като продължа да търся ще изскочат още подобни теми. :)

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
  • Публикации: 510
  • Населено място: Пазарджик
« Отговор #6 -: 09 Октомври, 2014, 11:15:35 »
Аз не искам да гоня автентичност, а параметри в случая.
При това положение е за предпочитане да се сменят УКВ блока и МЧУ.
В сайта на силистренските радиолюбители е описана подобна модернизация на ВЕФ.
От Селената ще останат УВЧ, превключвателят за обхватите, тройният променлив кондензатор и променливият кондензатор за УКВ.

« Последна редакция: 09 Октомври, 2014, 11:33:29 от Radio208 »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 09 Октомври, 2014, 11:53:05 »
Кондензаторите които си купил са многослойни керамични. Според мен ти трябват дискови керамични кондензатори NP0. При тях е използван специален диелектрик с който се осъщестява най-малкото изменение на капацитета в зависимост от температурата. Такива кондензатори има в Комет, с доста добър избор от стойности: http://store.comet.bg/Catalogue/CAP/Capacitors/KKRD/Capacitors+Ceramic+Disc/#eyJjIjpbIjg3NzA0Il0sImlwcCI6IjEwIn0%3D
Винаги използвам такива при пренастройката. В УКВ блока има доста стойности които се преместват от едно място на друго, останалите са такива от Комет. Когато трябва да се донагоди нещо капацитета слагам паралелно по два. Имай предвид че след като ги смениш по табличката е твърде вероятно да трябва стойностите на някои да се донагодят допълнително. До сега от 3 блока, нито един не е станал без промяна на някои стойности леко в някоя посока. Това което неминуемо ти трябва според мен за пренастройката или направата на нов блок, като минимум е честотомер с LB3500 на входа, ето една схема: http://www.kn34pc.com/construct/orbb_freq_count_pic.html
Или ако нямаш опит с ПИК, може да направиш това: http://vitsserg.livejournal.com/18434.html
Важното е да е с LB3500 защото въпросният делител на честота има много чувствителен вход и спокойно прихваща сигнала на хетеродина от рязтояние 1-2 сантиметра, с което не е необходимо да се свързваш директно към схемата с което да измениш честотата спрямо реалната. Надявам се знаеш че за УКВ блока ако ще правиш ти трябва печатна платка, да не тръгнеш на експериментална с дупчици, че няма да се получи :). И щом гониш параметри задължително се насочи към направата на ново МЧУ. В Селената МЧУ има най-голяма отговорност за по-лошите параметри, не тунера.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 09 Октомври, 2014, 16:02:42 »
Благодаря за съветите origo. Реших да направя нов блок, да го тествам и ако се представи добре след това да го заменя със оригиналния. Ако не стане ще пробвам с пренастройка. Относно платката колегата предоставил статията е дал печатен оригинал на платка. След малко мисля да отрежа едно парче текстолит и да пробвам метода с лазерния принтер и ютията - за първи път ще ми е. Ако не стане ще чертая на ръка, с индиго и с перманентен маркер отгоре.
Имам напредък по ремонта. Преди малко успях да я пусна. Причината да не работи беше......отрязани кабели на високоговорителя. Винаги съм се чудел как на някой му идват такива идеи - да я отвори, да отреже кабелите и пак да я затвори. Преди време на един Веф от по-новите пък бях видял как от променливото напрежение след трансформатора през мощен резистор се подава на входа на НЧУ  :D Сами можете да се досетите освен звука какво друго се чува.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 09 Октомври, 2014, 16:56:19 »
 :D Еми има и шегаджии, а отрязаните кабели може да не е нарочно, а да я е разглобявал, да са му пречели и да ги е отрязал и така :). Късмет ти желая с разработването на лазерно ютийната технология защото ще ти е необходим :) Относно УКВ блока, ще помагаме с каквото може в оживяването му.
P.S. На схемата на блока за Селена който ще правиш, внимавай да не му объркаш захранването че чипчето може и да не ти прости. Най-вероятно ще се наложи да си изолираш блока от корпуса на радиото. Освен това не виждам да е оставена възможност за свързване на напрежението за АДЧ.
Редакция модератор:
Добавено мнение при разделяне на темите, трабва да е по-надолу в темата  ама тук можах да го сложа :
 :D Е, тази модификация може да се спори дали е с положителен ефект, и как свири като телефункен, защото да ти кажа ВГ на Селената е по-качествен от всеки ВГ до който ще имаш честта да се докоснеш в тоя живот. Приема по-добре от пренастроен УКВ блок защото МЧУ е друго, вече споменах че МЧУ на Селената ограничава възможностите на приемника а не тунера в случая. То има много начини да се използва кутията от Селената за да се направи радиоприемник, поне отдай дължимото на кутията да направиш нещо свесно вътре а не смешни модули със съмнителни параметри. Пренебрежението ти към конструкцията на приемника и елементната база също не прави добро впечатление.
« Последна редакция: 10 Октомври, 2014, 22:44:04 от Pichaga933 »

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #10 -: 09 Октомври, 2014, 18:09:16 »
Реших да направя нов блок, да го тествам и ако се представи добре след това да го заменя със оригиналния.

Аз правих това преди време серийно :) Тръгва от веднага,настройва се лесно,държи се прилично :) ако има интерес мога да дам платката и схемата.Трябва да са се запазили в компа.Излиза директно ниска честота,захранва се от в вътрешния стабилизатор на приемника.

Неактивен kolev

• Квантов електрон
« Отговор #11 -: 09 Октомври, 2014, 18:53:13 »
Пробвах преди малко, но нещо не ми се получи номера. И двата пъти тонера залепва, но не добре. Може би е от хартията или от самия тонер. Принтерът който използвах е най-обикновен лазерен. Няма значение, ще обърна графичният оригинал огледално и ще пробвам на ръка. Благодаря lz2xl за предложението, но вече съм подготвил друга елементна база. ТДА-то съм го търсил из нашите магазини и го няма. Пренастройката почва да поема предвес в своя полза  :D За тази вечер мисля да приключа с опитите, а утре понеже утрото е по-мъдро ще реша дали да направя пренастройка или да продължа с платката. :)

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 09 Октомври, 2014, 21:16:00 »
Най - лесната "модернизация" става с готова платка например с интеграл СХА-20111 (ВЧ +МЧУ с FM и АМ). Маха се променливия кондензатор от платката и се включва към променливия кондензатор на УКВ от Селената. След малка донастройка Селената е готова за обхват 87. 5 - 108 МHz и работи по-добре от пренастроен УКВ-блок.
Смених НЧУ с MBA810, защото не ми се занимаваше с ремонти на НЧУ на Селената. За компенсация на затихването от ВЧ и НЧ корекциите, добавих едно транзисторно стъпало.
Превключването от AМ на FM го прехвърлих на бутона за "включване на батерии" за да не слагам допълнителен ключ. Така се освободи една позиция от FM на барабана, където сложих допълнителен КВ обхват на 22 метра. Първоначално обхвата беше на 13 метра, но там имаше малко станции.

Предстои да пробвам и МЧУ на АМ на интеграла като запазя ВЧУ, осцилатора и смесителя на Селената. Селективността може  да стане по-лоша, но няма да има проблеми с руски кондензатори, лоши спойки и други подобни.
Сложих по-добър високоговорител и Селената звучи като Телефункен.

Това е моя опит за сега, а всеки модернизира както знае.  :)
Успех на всички ! :drinks:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #13 -: 09 Октомври, 2014, 21:44:49 »
Мчу то на Селената е куцо,самата идея да се ползва схема на дискриминатор от 60-те в приемник от 80 те е нонсенс.Самата изработка на мч филтрите на за ЧМ диапазона е под всяка критика.Кръговите контензатори са с много ниско качество.Ако е за колекционерска реставрация си струва труда да се ползват оригинални.Фабрично приемниците на 4 метровия OIRT диапазон са с понижена чувствителност около 50 мкв,това не важи за експотните на CCIR диапазона 10-15 мкв.Това при една и съща схема :D да не говорим че тия за вътрешния пазар са с били с орязани КВ диапазони.

Неактивен Radio208

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 09 Октомври, 2014, 22:43:12 »
Селената има добър високоговорител, но вискоговорителят на Телефункен със същите размери е значително по-добър. MBA810 с внимателно подбрани корекции звучи без забележки, дори и от фенове на лампови усилватели.
Червените квадратни кондензаторчета и руските електролити са известни със своите "качества" за да ги хвалим само от уважение към елементната база. Интегралната схема CХА-20111 на Sony е добър вариант за радиоприемник с по-добри параметри от Селената на FM.
Кутията на Селената не е с много добра акустика, но на мен ми харесва външния вид. Съгласен съм, че в тази кутия винаги може да се монтира нещо по-добро , но и това ще стане някой ден.
По-добре да обменяме идеи и съвети - от заяждания няма полза ! :drinks:
« Последна редакция: 09 Октомври, 2014, 22:56:57 от Radio208 »

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
10024 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
8 Отговора
9919 Прегледи
Последна публикация 07 Септември, 2013, 22:23:22
от Валери
16 Отговора
16367 Прегледи
Последна публикация 08 Август, 2013, 09:28:01
от Валери
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve
25 Отговора
9071 Прегледи
Последна публикация 11 Юни, 2015, 12:12:17
от chronometer

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |