| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Търся схема на усилвател УС221 Респром  (Прочетена 12638 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Valiosport

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 49
  • Населено място: Ловеч
Re: Търся схема на усилвател УС221 Респром
« Отговор #15 -: 20 Юли, 2021, 20:45:00 »
От една седмица и аз имам такъв усилвател.
Купих го за здрав, а излезе че и двете интеграли бяха изгорели. С МДА2020 е и се чудя дали има шанс за подсилване на въпросното стъпало на 2×20 примерно?
Има ли разлика в трафовете на РС201 и УС221, защото на рс201 отзад пише 35VA, а на УС221 120VA?
Къде се явява разликата като изключим че кондензаторите при Ус221 са изнесени на отделна платка?

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #16 -: 20 Юли, 2021, 20:50:15 »
И на двете трансформатора е ТМ РС201,крайните стъпала са почти идентични.Една препоръка,румънския грец го смени с нещо по добро.

Неактивен Valiosport

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #17 -: 20 Юли, 2021, 21:10:00 »
Обясни ми по подробно, за да знам какво да кажа на майстора, защото аз не съм толкова навътре в електрониката

Неактивен NHB

• Квантов генератор
  • Публикации: 913
« Отговор #18 -: 21 Юли, 2021, 09:24:47 »
От една седмица и аз имам такъв усилвател.
Купих го за здрав, а излезе че и двете интеграли бяха изгорели. С МДА2020 е и се чудя дали има шанс за подсилване на въпросното стъпало на 2×20 примерно?
Има ли разлика в трафовете на РС201 и УС221, защото на рс201 отзад пише 35VA, а на УС221 120VA?
Къде се явява разликата като изключим че кондензаторите при Ус221 са изнесени на отделна платка?

Въпросът за 'подсилването' е интересен...
От една страна, усилвателят е захранен с +/-20V и това би могло да осигури примерно 2Х30W при 4 Ом говорители или 2Х15W при 8 Ом. От друга страна, мощността на трансформатора сигурно няма да е достатъчна и напреженията ще 'клекнат' при такъв товар, което ще доведе и до намаляване на изходната мощност. Но, без значение какво е написано на табелата, би трябвало в изправно състояние този усилвател с тези крайни стъпала да извади едно поне 15W на канал. MDA2020 е стара и неефективна интегрална схема и по принцип е ненадеждна, склонна към изгаряне. Бих ти препоръчал да бъдат заменени с TDA2040, така усилвателят ще стане по-надежден и ще даде повече мощност (колкото позволи трансформаторът, естествено). Ще бъде интересно какво ще покаже реално измерване на мощността след такава преработка.

А на въпроса какво да обясняваш на майстора - ако майсторът не знае нещо по въпроса и се налага ти да му го обясняваш, сигурно няма да свърши никаква работа...

Неактивен Valiosport

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #19 -: 21 Юли, 2021, 18:12:55 »
Колега, аз дори не знам кое е греца, как да обяснявам да ми смени еди кое си като даже не знам кое е и каква е ролята му.
Най простото, като ме попита защо да го сменяме аз какво да обесна?
За това исках да ми разясните нещата. Тия неща ги бях чел някъде по форумите и за студио 2 само че така и не схванах нещата. И двете ми студиа исках да са в оригинален вид, сменени са им всички кондензатори, занулени изходи и регулиран ток на покой. Засвириха уникално и вече го няма гадното пърдене от тонколоните при усилени корекции на баса.
Преди съм имал РС201 и му бях вързал 4 колони ОТМ 1-12 8 омовия вариант и скалата на радиото премигваше  :master2:
По мощен от студиото съм далеч от мисълта че ще стане, но поне 2×20. Някъде бях чел че кутията на УС221 е ниска и не можел да се сложи по мощен траф. Това не е така, бях ги сложил двата усилватела един до друг и студиото е 5-6мм по високо, но и самите крачета са му по високи. Така че мисля че може да се сложи траф от студио .
Поздрави колеги, радвам се че има и други любители на марката, а не да ми обясняват че за нищо не ставал тоя усилвател и да съм си купил японски..
« Последна редакция: 21 Юли, 2021, 18:19:44 от Valiosport »

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #20 -: 22 Юли, 2021, 07:37:10 »
Грецът е елементът, който изправя променливото напрежение след трансформатора и го превръща в постоянно, с помощта на филтровите кондензатори...
Твърди се, че румънските компоненти от края на 80те и началото на 90те деградират и вече би трябвало да не работят нормално. Би трябвало грецът във въпросния усилвател да е от тях, познава се по символа 'бета' в надписа му.
Аз лично не съм видял тази деградация и не мога да я потвърдя от собствен опит. В началото на 90 направих няколко 50 ватови усилвателя с румънски транзистори 2N3055 и един от тези усилватели още си го пазя, не съм забелязал нещо да му има. Тоест, бих препоръчал на майстора да провери дали грецът е нормален и ако е нужно - тогава да го смени. Да го провери означава да го натовари с максималния му ток и да види дали падът върху диодите не е по-голям от нормалния, не само да го 'прозвъни' с мултимера...

Неактивен Valiosport

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #21 -: 30 Юли, 2021, 07:17:47 »
 :master2: Крайните стъпала бяха изгорели, подменени са и всички елементи по платката. Усилвателя свири доста силно за 2×10w  :master2: Да не кажа голяма дума ама свири по силно от Студио 3-то.
При Студиото проблема беше в тримера на левия канал за тока на покой. Сложиха ми друг модел тримери и всичко е регулирано. Вече няма греене.
Само Студио 2-то няма проблем, а е 82 година.
Сега ми трябва тунера РСТ201 за да е в комплект с УС221 (тъмно зелен на цвят за да са в тон)  :master2:

Неактивен Valiosport

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #22 -: 31 Юли, 2021, 12:18:44 »
Май пак опука крайно стъпало УС221-то. Започна да бучи единия канал и го спрях моментално да не опука и някоя колона :master2:
Какво става с тоя усилвател  :flag_of_truce:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 31 Юли, 2021, 17:32:23 »
Май пак опука крайно стъпало УС221-то. Започна да бучи единия канал и го спрях моментално да не опука и някоя колона :master2:
Какво става с тоя усилвател  :flag_of_truce:

Чети отговори 10,11 и 12

Неактивен Valiosport

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #24 -: 31 Юли, 2021, 22:16:04 »
 :--- Да разбирам че проблема е в щифтовете където се нанизват двете крайни стъпала?
Там съм ги вадил и ми се струва че доста плътно влизат :---

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #25 -: 31 Юли, 2021, 22:28:09 »
:--- Да разбирам че проблема е в щифтовете където се нанизват двете крайни стъпала?
Там съм ги вадил и ми се струва че доста плътно влизат :---
Проблемът е в спойките на щифтовете към платката. Обикновено в редицата има някои спойки, които са некачествени. Визуално може да изглеждат добре.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 01 Август, 2021, 00:16:59 »
Всичко е проблемно там,и спойките на щифтовете и контактите в съединителните гнезда и спойките на платките с усилвателите.

Неактивен Valiosport

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #27 -: 07 Август, 2021, 19:40:47 »
 :master2:РС201 съм имал и не помна там да е имало проблем

Неактивен NHB

• Квантов генератор
« Отговор #28 -: 08 Август, 2021, 16:22:47 »
Разговор в телевизионния сервиз:
Младият колега е обърнал по кинескоп един телевизор ВТ84 и презапоява всички пинове на куплунзите на модулите... Влиза старият техник, вижда какво прави новобранецът и казва с недоумение: 'Какво правиш бе!!!' Младият: 'Ами, не правят контакт, лоши спойки, отстраних дефекта, но реших да ги презапоя всичките...' Майсторът: 'Ти луд ли си бе??? Така този телевизор никога няма да дойде повече тук!!!'

Неактивен BatKoce

• Квантов генератор
  • Публикации: 508
  • Населено място: Ракитово
    • velevel
« Отговор #29 -: 08 Август, 2021, 17:13:14 »
Разговор в телевизионния сервиз:
Младият колега е обърнал по кинескоп един телевизор ВТ84 и презапоява всички пинове на куплунзите на модулите... Влиза старият техник, вижда какво прави новобранецът и казва с недоумение: 'Какво правиш бе!!!' Младият: 'Ами, не правят контакт, лоши спойки, отстраних дефекта, но реших да ги презапоя всичките...' Майсторът: 'Ти луд ли си бе??? Така този телевизор никога няма да дойде повече тук!!!'
Прав е бил старият майстор. Аз имах два телевизора "Велико Търново", купени на старо, на които бях приложил тази интервенция. Работиха десетки години, докато им се скапаха кинескопите... :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |