| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Направих си антена  (Прочетена 4890 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Направих си антена
« -: 06 Октомври, 2014, 17:24:02 »
Днес я довърших  :) . Използвах стоманените телове от коаксиален кабел, както са си с пластмасовата изолация, не знам дали е праилно  :unknown: , просто не ми се оголваше телта. На височина е около 5-6 метра и разтояние между коловете около 10 мерта. Два тела са, разтоянието между тях е около 40 см, т.е. едно голямо "П", съединяват се в единия край и отттам е и отвода към работилницата. Не знам дали ще е по-добре ако съединя теловете и от другата страна, т.е. да стане един правоъгълник със страна 10 метра на 40 см  :writer: ?

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Направих си антена
« Отговор #1 -: 06 Октомври, 2014, 17:29:08 »
Супер е, браво, сега кажи как работи.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
« Отговор #2 -: 06 Октомври, 2014, 19:04:07 »
Супер! Да, съедини ги и в другия край. И да кажеш как е после!  :drinks:
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #3 -: 06 Октомври, 2014, 19:45:05 »
Сега опитвах с един "Романс 69" и една "Чайка". На СВ хващам много добре 20-30 станции, "Хоризонт" от Видинския преавател се чува много добре. На КВ радиата направо полудяха, въобще не мога да преброя колко са станциите, много са. Утре ще свържа антената и в другия край и пак ще опитам, т.е. ще бъде тип "рамка".

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #4 -: 06 Октомври, 2014, 19:46:41 »
Сигурен ли си че това е носещия проводник от коаксиал и че е железен, а че не е електрически проводник от алуминий? Но както и да е. Там където си го усукал около желязото няколко пъти преди да се свърже към кабела който влиза през процореца е желателно да не е така. Получава се твърде голям капацитет към маса който ти шунтира входа на приемника. Просто не ти е необходим. Осъществи прикрепването по друг начин чрез някакъв изолатор.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #5 -: 06 Октомври, 2014, 19:51:41 »
Учудвам се, че до сега не си имал антена. Нямаш ли керамични изолатори ?

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 06 Октомври, 2014, 19:54:07 »
Това е стоманизирана тел от този тип коаксиални кабели с които става свързването на кабеларките към абоната. На самия коаксиал отстрани е прилепен този тел, тел е, не е алуминий. Иначе ми свършиха електродите и затова така увих телта (временно  :) ), като си купя елекроди ще заваря една конзолка за един изолатор. Утре ще си направя и добро заземление, хубаво ще е ако намеря един оригинален прекъсвач за антената който я заземява когато не се ползва.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 06 Октомври, 2014, 19:55:34 »
Учудвам се, че до сега не си имал антена. Нямаш ли керамични изолатори ?
Имах, един дълъг кабел (около 20 метра), но не беше нависоко и си беше несериозно  :blush: , но вършеше работа.

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
« Отговор #8 -: 06 Октомври, 2014, 20:05:39 »
Валери, имам оригинален антенен превключвател и два антенни изолатора, ако ги искаш - мога да ти ги пратя.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 06 Октомври, 2014, 20:10:41 »
Искам  :) , ще се уточним на лични  :drinks: .

Неактивен ian

• Квантов електрон
  • Публикации: 248
  • sandacite@abv.bg
« Отговор #10 -: 07 Октомври, 2014, 07:47:23 »
Поздравения за антената! :good: И моята все ме чака, но кога ли ще стане.... :unknown:

Неактивен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #11 -: 07 Октомври, 2014, 17:00:07 »
И аз от мързел използвам един отрязък от стара телефонна линия, с неизвестна изолация към земя... :unknown:

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 07 Октомври, 2014, 18:30:03 »
Съединих и другите два края на теловете, стори ми се, че няма промяна  :unknown: . Оставих ги пак разединени, т.е. антената ми е едно "П" като отвода е в средата. Чудя се дали няма да е по-добре ако отвода е в единия край на "П"-то  :writer: .

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 07 Октомври, 2014, 18:32:28 »
Не се тормози Валери, все тая е къде е отвода, дали и къде са свързани и т.н. В смисъл то попринцип има разлика, но няма как да я усетиш просто, така че си ползвай антената със здраве, и не се занимавай повече с такива щуротии кое къде да свържеш.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #14 -: 07 Октомври, 2014, 18:41:07 »
Това е най-добрия съвет  :drinks: .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |