Честито за придобивката и от мен! Винаги съм искал да притежавам това радио или поне да се докосна до него, както и до Р-311 и други подобни военни приемници
Това е образец за направа - стабилно, масивно и екранирано.
Невероятно "чисто"радио. :good:Не помня колко часове съм прекарал със слушалки на уши като радиолюбител- слушател на 7мхз на телеграф.Едната Берта си работеше на RV2P800, а другата я преработих на 6Ж2П и съответно мрежово захранване. Работеше и слушаше добре,но собственият шум беше доста по-изразен..Ех спомени
Няма как да не е чисто приемането, все пак това все пак си е регенеративен приемник, без преобразуване на честотата и, за разлика от суперхетеродините, в него шумовете са много по-малко, дори бих казах, че липсват, като изключим собствените шумове на лампите. Да не говорим за проблемите с приемането по огледална честота и породените от това свистения. При суперхетеродините се налага да се използва двойно, а понякога и тройно преобразуване на честотата, за да се решат тези проблеми, схемата излишно се усложнява, а звукът отива на кино. Изобщо според мен линейните приемници, въпреки трудностите по първоначалната им настройка и "оживяване", са по-добри от хетеродините по много показатели. Ако се решат проблемите с лентовите филтри и настройката им, те възнаграждават слушателите с много по-чист и естествен звук. Това тук е военен приемник и естественото възпроизвеждане и честотната лента са последни грижи, така че Берта-та напълно си изпълнява предназначението.