Привет колеги!
След цял ден перипетии и подобрения, бих казал че имам стабилен дизайн. Ето и измененията:
*************************************************************************************************************************
1) Смених транзисторите IRF830 обратно с IRF510. Пошниския входен капацитет се отрази благоприятно на чуствителността по вход.
2) Заземих радиатора в няколко точки.
3) Премахнах резистивната схема за преднапрежение и я замених с регулатор 7805. От него през 10к потенциометри и 4.7к резистори подавам преднапрежение на двата гейта отделно. Тази промяна, въпреки че премахна термичната обратна връзка с ценерите, даде много положителен резултат по отношение на усилване, стабилност и линейност. Може и проблемът да е бил в мойто изпълнение преди това.
4) Съединих платките на крайното стъпало и филтура, премахвайки една кабелна връзка.
5) След като изгорих без да искам модулиращия транзистор на DDS-a го замених с друг и установих, че първия е бил дефектен или некачествен. Имаше един странен ефект, който не можех да си обясня. При по-високо ниво на носещата се получвашае ефект на компресия на носещата. За да опиша ефекта, нека кажем, че имаме 100% скала на изходния сигнал. Като модулирам на 100% всичко е ок (лллеко заоблени върхове по точно), но когато премахна аудиото не падаме до 50% носеща, а до 70% от скалата. Просто при модулация носещата се "смъкваше", което никак не ми се връзваше с дейташита на Аналог. Оказа се, че транзисторът ми е бил проблема! Сега 50% (от скалата) носеща я модулирам до 100%. Сега и формата е далеч по-правилна!
6) Повиших захранващото напрежение до максималното за захранването - 16.8V, като коригирах преднапрежителния резистор на GALI6+ усилвателя от 120 ома на 170.
7) Сложих по дебел дросел на захранването на крайното стъпало - 330uH, от по-дебела жица с по-малко съпротивление.
*************************************************************************************************************************
Поекспериментирах и установих, че мога да изцедя към 16Wp от усилвателя, но след като целта ми беше 10W съм го отдръпнал и върви линеен и хладен.
Тук напрежението е 40V върху 50 ома - 16Wp! Нулата ми е отместена малко надолу.