| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: AKAI GX1820D ремък/ Пълна реставрация  (Прочетена 37578 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: AKAI GX1820D ремък/ Пълна реставрация
« Отговор #75 -: 07 Юли, 2015, 00:37:21 »
Има проблем в десния канал все още, след новите елкреолити се стбилизитра, но от време на врем брумва и шуми при пускане, за това  се занимавам с тая платка. Мерси за насоките, ще се постарая да го локализирам виновника и реша без масова заменка на силиция а само на сдухалия и съответстващия му в другия канал за еднквост.
« Последна редакция: 07 Юли, 2015, 00:51:25 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #76 -: 07 Юли, 2015, 11:35:57 »
Измери режимите първо, това не си го пускай покрай ушите. Брумването е самовъзбуждане най-вероятно и може да е от счупен керамичен кондензатор, или лоша спойка някъде по платката, първо трябва да се осигуриш че не е от тия неща после да ги мислиш транзисторите. Освен това не е сигурно че проблема е на платката с предусилвателите, сигурен ли си че не е в крайния усилвател? Също виж всички връзки към галетни превключватели, ширмовки на кабели към глави и т.н. дали нещо там не прекъсва (или окъсява) и така. Аз само си мисля, дали Венци знае че до тук тоя ремонт струва не по-малко от 200лв без материалите?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #77 -: 07 Юли, 2015, 12:19:31 »
Няма Краен усилвател тоя моедл-D. Другия  има краен.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #78 -: 07 Юли, 2015, 15:24:23 »
Виновника за шума : 470 пико мисля полиестер
32300-0
Смених го с 470 пикова Wima за 630в  :D

Естествено и на 2-та канала. Мисля отървахме силиция.

Имаше един итересен момент, който забравих да отбележа по рано. Стабилизиращия транзистор на захранването се беше отлепил от подложката на охладителя- болтчето беше завито БЕЗ зегерка и ест от температурните ралики беше успял да развие гайката с 1 оборот.  Добре, че го видях в началото още- беше намзан в последствие с термо паста и събран със зегерка. Не очаквах такава заводска изцепка от японците.

« Последна редакция: 07 Юли, 2015, 15:32:24 от Pichaga933 »

Неактивен radio-hobi

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1057
« Отговор #79 -: 07 Юли, 2015, 20:56:52 »
Кондензаторчетата не са ли стирофлексни ?

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #80 -: 07 Юли, 2015, 21:16:01 »
Да, точно -стирофлексни. Не се сетих за думата.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #81 -: 07 Юли, 2015, 23:34:22 »
Хубаво е ако искаш да му запазиш автентичността и качеството да сложиш стирофлексни пак, във фарнел има, в чекмеджето ми също май имам трябва като минаваш насам да ти дам две парчета. Тия Wima ако са полипропиленови - MKP стават ако са MKS не са най-добрия вариант от към звук.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #82 -: 07 Юли, 2015, 23:47:53 »
MKS- повече ги харесвам на звук. Тия  май са MKP. Червените боксове на вима добре тичат на Фуджиконите  ;) около тях. Оставям го така.

Във фарнел има и Панасоници електролити както ме светна за което съм ти много благодарен хич не бях и забелязал че за разшрили гамата кометци , ама ако бях наредил от тях, Венци сигурно щеше да ми го остави да му се радвам.  :D

Мале как грее това чудо. Голо на шаси  не се живее около него за 2 часа запис и плейбек.
« Последна редакция: 07 Юли, 2015, 23:53:34 от Pichaga933 »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #83 -: 08 Юли, 2015, 10:15:55 »
Кое точно в него грее? Моторите ли, или някакъв линеен стабилизатор на напрежение. Все си мисля че като няма краен усилвател не трябва да грее чак толкова. Иначе как се представя на звук? Пробвай да запишеш някой FLAC на лентата и после просвири като изходящия сигнал го подай на входа на звуковата карта и го запиши на компота пак в беззагубен формат и прати откъс, интересно ми е да го чуя. А да знаеш как е лятно време след 2 часа зад капака на български лампов телевизор.... :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #84 -: 08 Юли, 2015, 16:22:21 »
Средния мотор си грее доволно, но май за това е предвидена решетката над него....  :D

Изскочи още един проблем на платката на дека, Надува един електролит 1000uf , и новия наду, май май един диод дето е зад него е пробил, поне така се държи на мерене, добре че 1N4001 e одобрена алтернатива на оригиналния, тоест 1n4007 ще сложа и е елктролит за по високо напрежение  и останалите 3 диода от същия тип, които са там  ще ги  заменя за всеки случай явно тоя тип елемен там почва да деградира .
« Последна редакция: 08 Юли, 2015, 16:28:16 от Pichaga933 »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #85 -: 08 Юли, 2015, 16:55:46 »
Да, ако диода е в някакъв тип изправител и в двете посоки показва късо съединение (отпоен от платката) значи е ясно че е пробил и затова ти се подува електролита (дано не се е опекла и намотката на трафчето). Какъв е оригиналния диод? Почти сигурно 1n4007 ще си върши добре работата там. Не е необходимо да заменяш диоди на поразия, не е задължително оригиналния да е пробил заради деградиране. Най-вероятно е пробил от нещо друго или дефектна бройка. Едно измерване на останалите диоди ще каже дали са нормални или са тръгнали. Той май Венци голям бой ще яде от теб такава щайга ти е пробутал да му ремонтираш, чак се чудя как може това да е японска машина, не знам от къде го е докопал ама трябва да е бил подарък за да е в това състояние.

Неактивен bojitchko

• Квантов генератор
  • Публикации: 524
« Отговор #86 -: 08 Юли, 2015, 20:50:46 »
Не се учудвай! Всички "застарели" АKAI са в такова състояние, че даже и по-лошо. Имам няколко и при всички имаше куп проблеми. Колкото до диода, може да е изгорял след повреда на електролита. После пък, заради дефектиралият диод, повреждат се сложените нови електролити.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #87 -: 09 Юли, 2015, 17:59:19 »
Вчера ходих на покупки, и снощи след 12 замених 3-те диода . Защо ги замених и 3-те щото бяха всичките с различно съпротивление въпреки, че са от един тип. Смених и електролита и един Миларен/ неполярен кондензатор.

Междувремнно премерих и транзисторите които излязаха читави,

Като Резултат ТРЪГНА/СРАБОТИ автостопа на КАсетния дек. ДО сега Релето за Автостопа на касетния дек подскачаше между 2-те си позиции без да може да застане за постоянно на позициията, при която стопира машината ако има избран автостоп от слайдера на дека. Подскачнаето не ми изглеждаше нормално. Но сега без касетка спира въртенето като релто си смени позицията за постоянно.

При избиране на продължителен плей  автостоп фунцията пада  и релто се премества на другата позиция като въртенто е безкрайно.

Вала за Касетката и Ролките е един и същ от маховика. Трабва да отбележа.

Преди при избиране на различен канал на касетка с избран Автостоп  въртенето на  ролките се забавяше, мотора се опитваше да изкючи но рлето не  искаше да застване в правилна позиция. Сега Този проблем Не съществува.

Междувременно замених останалите няколко миларни кондера в преампа и керамики с Wima И нова керамика. И за уведомление на колегите с които постоянно комуникираме за звука на апарата- да Вече ми харесва на звук и то Мнооооого.
32392-0

Финито.

32390-1

Снимка в Кутията ще кача като Венци дойде да си го прибере.  Тогава и ще го събера в нея. За да е ясно какво е чутовното количество труд положено в този апрат плътно всек иден през изминалите 4 седмици.

Магнета има и реверсен плейбек, не знам дали съм го споменавал. И той вече работи. Имаше механичен проблем.
« Последна редакция: 09 Юли, 2015, 18:20:15 от Pichaga933 »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #88 -: 09 Юли, 2015, 21:14:03 »
Супер, трябва да мина да го чуя, интересно ми е! И мижду другото внимавай с „ефекта на кутията“ не оставяй пъхането в нея за последните 10 минути, съществува реална опасност след окончателното му прибиране вътре нещо ново да изскочи.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #89 -: 09 Юли, 2015, 22:24:54 »
Митко, имаш покана да дойдеш да чуеш Радио-Шкафа- Грундинга, за който помогна толкова много, да може да чуеш и Магнета. За магнета Gruio хвърли цели дни помощ та и той да се чуства поканен да го прослуша, ще му напомня и на скайпето  :D.

Вече е в кутията и изглежда чудесно както и работи :
32411-0
« Последна редакция: 09 Юли, 2015, 22:32:22 от Pichaga933 »

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
30 Отговора
15629 Прегледи
Последна публикация 06 Септември, 2013, 01:57:29
от vasiliazz
7 Отговора
6636 Прегледи
Последна публикация 22 Април, 2015, 09:04:11
от rolling_heads
7 Отговора
5665 Прегледи
Последна публикация 16 Август, 2015, 21:36:58
от mjet
11 Отговора
6192 Прегледи
Последна публикация 11 Април, 2016, 23:10:08
от rolling_heads
4 Отговора
6096 Прегледи
Последна публикация 14 Май, 2016, 22:50:58
от ivcho1996

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |