| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Питане за кондензатори  (Прочетена 8150 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен didov

• Квантов генератор
  • Публикации: 614
  • Населено място: Попово
Re: Питане за кондензатори
« Отговор #15 -: 22 Август, 2014, 22:28:26 »
Руснаците са го коментирали и в техните форуми. С времето, особено 45 г от производството на този тип кондензатори. Метализирането и хартията се променя. Няма какво да им подобриш.
Lz2xl, за военните, даже и технологията е променена вътрешно за един тип кондензатор, спрямо масовото производство. Бяха го писали руснаците, с ромбовете, ги натоварват за тестове почти два пъти по напрежение, температура, тръскат ги на вибрираща маса с честота до 100 Hz. Опъват им изводите и тн.
« Последна редакция: 22 Август, 2014, 22:33:30 от didov »

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #16 -: 22 Август, 2014, 22:46:50 »
Аз съм си патил от горните.
Ако е пропукана гумата пиши го бегал прониква влага от въздуха вероятно и започва да дава утечка.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #17 -: 22 Август, 2014, 23:06:00 »
Въобще кондензаторите им са кофти,тия Ереванските са върха на ниското качество :)
На тия МБМ със ромб или без него вяра да нямаш,големи боклуци.БМТ които има са с картонени дискове на изводите и вътре са заляти с парафин.Няма гума,горните на снимката на styrshel ги обърках с тях.Поне тия който съм виждал.
Тия на НПО Сапфир биват.
« Последна редакция: 22 Август, 2014, 23:12:34 от lz2xl »

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #18 -: 23 Август, 2014, 13:01:04 »
Иване тия кондери са боклуци отвсякъде за "широката ширпотреба" Като студент имах "щастието" на живо да наблюдавам производственият процес!!Тогава един от главните инженери на производството ги коментираше така:" Тези кондензатори ми изучиха синовете-нали трябва сервизната индустрия да се храни!Минат ли 1-2 години,ТВ или радио трябва да посети сервиза"  :D

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #19 -: 23 Август, 2014, 22:48:39 »
То това се говори винаги и за всички кондензатори, и не е така. Попринцип естествено след тия години за нищо не стават. Но стига бе Оги с тая Wima отдавна има аксиални кондензатори бол във Фарнел, айде стига всички знаят че колекционерството и реставрирането на стара техника е скъпо удоволствие, и си иска своето за да бъде реставрирана правилно. Отдайте й дължимото, не слагайте Wim-и с радиални къси изводи дето ги удължавате, просто не го причинявайте на вида на уреда. Ако си проектирате печатни платки за лампов усилвател ок, може там да ги слагате даже е препоръчително, ама на обемен монтаж не дейте.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #20 -: 24 Август, 2014, 09:18:48 »
От прочетеното дотук за руските кондензатори и личните ми патила (утечки, прекъсвания и гърмежи), ще кажа: не ги употребявайте. То не важи само за ламповата техника където напреженията са по-високи, ами и за транзисторите. В радиоприемниците "Селена Б216, Б215" например, кръговете за УКВ-то са изградени с едни миниатюрни кондензаторчета които често дават утечка или прекъсват, затова УКВ-тата на Селените не работят. Пък да не говорим за електролитите в същите радиа  :negative: .   

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #21 -: 24 Август, 2014, 12:15:01 »
@ Origo

Като има всичко налично, пусни сърч във фарнел за 100нано 400в, да видиш какъв избор имаш - САМО Един. Всичко друго е с доставка от щатите за 50лв на поръчка... Малко налудничава история нали ?

Нямам нищо против аксиалните и с удоволствие скачам на тях, след като се появи бг търговец, който да ги предлага в пълна гама с добро качество на нормална цена, абе на всякаква цена.

И на мене не ми е приятно да удължавам крака, да чегъртам старите, за да хванат итн, гадости по монтажа, най-малкото, това е излишна занимавка.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #22 -: 24 Август, 2014, 13:04:11 »
Е, имало един вид, ти колко различни вида искаш да има ето този бих поръчал аз ако ми трябва например такъв кондензатор: http://bg.farnell.com/vishay-roederstein/mkt1813410405g/cap-film-pet-100nf-400v-axial/dp/1166856 Цената е повече от прилична и не виждам какъв му е проблема, има иш на 630 волта, не е проблем да се сложи такъв в случай че няма точно на 400 така или иначе са по-малки по габарити от оригиналните. С такива съм ремонтирал руски военен осцилоскоп и съм много доволен, е отидоха към 70 лева за кондери, ама това са в целия осцилоскоп кондерите. Относно Валери. Не знам от къде я имаш тая информация че на Селени-те не им работело УКВ-то. УКВ блоковете на Селена си работят отлично но са по стария стандарт 64 - 73 мегахерца. Ако им сложиш приставка ще се убедиш че си работят. По огледална честота също можеш да хванеш някои по-силни станции с добра антена ако не вярваш, също да се убедиш че работят. Аз Селена с неработещ УКВ блок не съм видял до сега. Сега преработих УКВ блока на една Вега, добре стана покрива си целия обхват от 87.5 - 108 мега. Като завърша цялата реставрация на Вега-та ще пусна една тема (вероятно след 15ти септември) където ще опиша всички дейности и най-вече преработката на блока. То не че има нещо секретно и тайно в тая пренастройка, но все пак ще споделя личния си опит. После ще правя и преработка на двутранзисторния блок на Селена, и ще видим как ще стане. И така или иначе не разбрах кои кондензатори в УКВ блоковете на Селените ти дават утечка...
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
« Отговор #23 -: 24 Август, 2014, 15:03:03 »
Валери вероятно има предвид не УКВ блока, а ФМ частта на МЧУ, където се използват малки квадратни тъмночервени кондензаторчета в МЧ контурите, и те почти без изключение са с утечка, и оттам чувствителността на приемника намалява, или направо престава да работи на УКВ обхват.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #24 -: 24 Август, 2014, 15:53:43 »
Тези макар да са на същите години, са добри като ги меря. За съжаление повечето са на 100В, само 2 номинала има на 250В.
PHILIPS HQ

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
« Отговор #25 -: 24 Август, 2014, 17:06:17 »
Валери вероятно има предвид не УКВ блока, а ФМ частта на МЧУ, където се използват малки квадратни тъмночервени кондензаторчета в МЧ контурите, и те почти без изключение са с утечка, и оттам чувствителността на приемника намалява, или направо престава да работи на УКВ обхват.
Точно там, в ФМ частта на платката, не в УКВ-блока. Иначе в Селените Б211, там тези кондензаторчета са от типа "тръбичка" и никога не съм срещал проблем с тях.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #26 -: 24 Август, 2014, 20:28:53 »
@ origo,

моля приеми извиненията ми, гледал съм друг сайт на фарнел.  В линка, който си го дал има нормални предложения наистина, грешката е моя .  :blush:

Относно руските кондензатори, Бях попаднал на НОС сини хапчета, всичките се предадоха като разделителни с утечки и то доста под работното им напрежение, явно годинките си кзват думата при производствената технология на руснаците за масовия случай.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Активен Любо Божков

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1659
  • Населено място: с. Ресен общ. В.Търново
« Отговор #27 -: 24 Август, 2014, 20:54:48 »
Слагам по възможност само български кондензатори - електролитни и неполярни, като ги слагам в корпуса на старите. Проблем са електролитните на 400V и нагоре.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #28 -: 02 Септември, 2014, 19:53:28 »
Най-после намерих добри руски (съветски) кондензатори - К42У-2. На 160В  са, ама днес ги надух на 350В и нищо не се случи докато ми свърши работния ден.  Утре пак ще ги тренирам. Утечката е нула!!! Тези 33мкА дето ги показва големия уред са консумацията на волтметъра (малкия уред).

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #29 -: 02 Септември, 2014, 20:02:25 »
Еми то за това се свързва волтметъра преди амперметъра при малки токове, и след амперметъра при големи токове. Истината е там че няма какво да им тренираш на тия кондери, ще ги пробиеш най-накрая. Тренират се електролитите, там има смисъл, тук няма, само ги амортизираш. Виж ако правиш тестове дали и кога ще пробият, за да си правиш сметка за това колко са качествени, вече е друг въпрос.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |