| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ТВ "ПИРИН"  (Прочетена 93618 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
  • Населено място: София
Re: ТВ "ПИРИН"
« Отговор #90 -: 07 Февруари, 2013, 14:40:48 »
Възможно е ако са сухи електролитите да не може да захапе синхронизацията, може и друг проблем да има, най-вече в амплитудния отделител и връзката му с видеоусилвателя, може и детекторния диод на видеоусилвателя да е ликажен, той е германиев и е вътре в последния МЧ филтър на изображението, но ако се сменя, трябва да се сложи пак германиев диод.
Аз мисля, че трябва да се започне с електролитните кондензатори в захранването. Може да опиташ, без да ги сваляш, да им слагаш паралелно електролитен кондензатор 100 мкф / 400 - 450 V (от съвременните) и да следиш какво става с анодното напрежение, а ако ти тръгне осцилоскопа, може да видиш и дали има пулсации на всеки от електролитите, и най-бързо да се ориентираш в проблемните кондензатори.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3929
« Отговор #91 -: 07 Февруари, 2013, 14:46:34 »
Ще започна с електролитие, никога не са сменяни, имат година на тях 1967(68някои)   ??? .
Забравих да питам: 90 Ома след диода да не е много голямо съпротивление, иначе имам още едно мощно, но то пък е 15 ома, кое да ползвам?
« Последна редакция: 07 Февруари, 2013, 14:49:54 от Валери »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #92 -: 07 Февруари, 2013, 15:39:58 »
слагай 15 ома!

90 е много много
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #93 -: 07 Февруари, 2013, 18:17:35 »
Във тоя телевизор използвай осцилоскопа само през разделителен трансформатор.
Впротивен случай ще го изплющиш-патил съм си.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
« Отговор #94 -: 07 Февруари, 2013, 18:42:44 »
А какво разбираш под думата "синхронизация " Валери? Важно е за да ти помогнем.
При ремонта на телевизорите много говори картината:

1 Въпрос - има ли някакви образи - да (може и да е  синхронизация ) , не ( определено причината е другаде)

2 Въпрос - МНОГО ВАЖЕН - ако има картина на къде се движат образите - наляво / или надясно - РЕДОВИ СИНХРОИМПУЛСИ или нагоре /надолу - КАДРОВИ

Синхронизацията е по редове и по кадри !

А може да има удвояване ( при работа на генератора но може и да бъркам , случвало ми се е и при мен на двойна честота )  или разчетворяване на образите (генератора работи на четен хармоник)
Има Синусова бобина горе  на дясната платка , въртиш с отверка и стават чудеса !

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #95 -: 07 Февруари, 2013, 20:12:30 »
Първо: пробвах с други електролити, абсолютно никаква промяна в напрежението, после сложих резистор 15 Ома, малко е вдигна напрежението. Тъй като резистора може да се променя стойността му (има плъзгач), намалях стойността му до около 5 Ома и вече напреженията в точките от А до Е сякаш влязоха в норма, различаваха се с около 4-5 волта. Обаче нямах никаква синхронизация, всичко си беше както и при по-ниското напрежение  :( .
Второ: Да, ТВ има картина, но е нестабилна по редове и кадри. Въртях синусовата бобина, чертите (чергите) се оправят, но пак се забелязва движение на картината от ляво надясно но бавно. В кадрово отношение обаче, картината е меко казано нестабилна, с много голяма честота се сменят кадрите, изобщо не може да се оправи с потенциометъра отзад на платката. Сякаш дори се наслагва картина върху картината от бързото превъртане на кадрите.
Е това е, до тук, т.е. нищо  :blush:

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #96 -: 08 Февруари, 2013, 11:34:11 »
Абе Валери , оправи си първо   генераторите най-вече за вертикалното отклонение.  Не ти произвеждат точната честота. Там има един електролит , не се чуди , сменяй го ако вече не е сменен от друг.  При изправни генератори и неработеща синхронизация се застопоряват образите ръчно все пак за съвсем кратко, като при вертикалното отклонение се движи кадъра съвсем слабо надолу или на горе
« Последна редакция: 08 Февруари, 2013, 11:38:09 от Ricarq »

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #97 -: 08 Февруари, 2013, 11:46:41 »
Може ли да кажеш кой е този електролит от схемата?
http://www.kn34pc.com/sch/sch_tv/tv_pirin/sch_tv_pirin.pdf

Неактивен Radko

• Квантов електрон
  • Публикации: 359
« Отговор #98 -: 08 Февруари, 2013, 13:09:27 »
Тук честотата на вертикалната развивка зависи от кондензатора С323 - не е електролитен, възможно е да има утечка и е добре да се смени, тример потенциометър Р302 - възможно е плъзгачът да не контактува, и резистори R339 и R340 - може да са променили стойностите си.
А електролитът С329 в катодната верига на пентода влияе на линейността на изображението, не на честотата.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #99 -: 08 Февруари, 2013, 13:11:57 »
По тази схема е с блокинг-генератор , но не знам каква е твоята - има и модификации с мултивибратор. С PCL85 ти е вертикалното отклонение, C329 - 50 микро за обтичане на променливия сигнал  през катода. И C321 - 5 мико
Но ти препоръчвам задалжително да провериш стойностите или ако нямаш уред за измерване на капацитет ги сменяй направо с нови:
C323 - 22n
C325 - 100n
C327 - 10n
C328 - 33n
C326 - 68n

Mежду маса и R348 включи някакъв какъв да е високоговорител , аз съм го правил този номер , трябва да чуеш брум с честотат на кадровата развивка, разбират се слухово ясно  дали са 50 Hz , или повече когато не отговаря честотата.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #100 -: 08 Февруари, 2013, 14:37:56 »
А този елемент R 411, запоен на трафа на ВО, беше се откъртило едното му краче от тялото му, без него се появи едно искрене в цокъла на PCL 84, намерих друго подобно такова, но не знам каква му е стойността, варистор ли е това или нещо друго. На старото се отделиха и двете крачета, може ли то да прави проблем ?

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #101 -: 08 Февруари, 2013, 15:16:14 »
варистор е

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #102 -: 08 Февруари, 2013, 15:51:41 »
Ами служи за намаляне на напрежението , което се индуктира в бобините от обратния ход на лъча. При прекъснат варистов се вдига много напрежението на анода , отделно може на стопиш бобините от пробив в изолацията. Мисля че се различаваше от тези по платката  , май беше със зелен цвят но дано да бъркам . Какво стана иначе добре ли ти вече бачка генератора за В.О.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #103 -: 08 Февруари, 2013, 20:32:04 »
Не не работи добре, както си беше. От предишни ремонти беше поизменена схемата, т.е. бяха слагани елементи които не бяха съвсем като по схемата. Утре ще го почна от рано  ??? .

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #104 -: 08 Февруари, 2013, 20:54:24 »
Тия Пирини имат НЯКОЛКО схеми и то само за един модел!!! Моя е от тях...

Не променяй схемата освен ако не са очевидно друг тип елемнти а не зелените резистори и черните кондери.

ВАристора го има в 2 варианта зелен и сив.

Имам някакви , кажи с какви данни беше тоя. да видя дали имам такъв да ти пратя.

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
0 Отговора
33328 Прегледи
Последна публикация 09 Октомври, 2012, 21:40:23
от Ricarq
"София 81 "

Започната от Bengata История

6 Отговора
31737 Прегледи
Последна публикация 17 Февруари, 2019, 19:42:16
от Shreek
50 Отговора
37065 Прегледи
Последна публикация 08 Юни, 2023, 02:29:43
от iss
7 Отговора
37166 Прегледи
Последна публикация 17 Февруари, 2013, 17:30:47
от ONZI
65 Отговора
29978 Прегледи
Последна публикация 07 Април, 2013, 19:35:15
от Валери

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |