| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Почистване на мрежов брум от трансформатор как?  (Прочетена 10067 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Re: Почистване на мрежов брум от трансформатор как?
« Отговор #15 -: 16 Август, 2014, 12:53:51 »
Според мен трябва да си е стегнат трафа. докато го вариш, ако влезе парафин между челата на сърцевините ще направи междина и индуктивността на трафа ще падне от където тока на ПХ от където ще започне да грее и т.н. Относно количеството, те не знам дали продават по-малки разфасовки от 1кг, макар че е възможно да имат и 500 гр или 250... като цяло това трябва сам да си го прецениш в какъв съд ще сложиш трафа, и колко парафин ще ти трябва за да го покриеш изцяло. Отиди в магазина и виж 1кг колко е като обем на око, естествено трябва да си прецениш като се стопят гранулите колко ниво ще се получи...
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #16 -: 16 Август, 2014, 13:35:52 »
В София може и да има тук там,в провинцията обаче като цяло е проблем,около кило е оптималното количество.То зависи и от съда зависи и от трафа.Конкретно за трансформаторите с вит магнитопровод има един проблем,след време от вибраций от умора на материала или от каквото още се сетите се получава някакъв лек луфт.Най много на трансформаторите за Акорд се среща тоя проблем,ако не е стегнат добре загрява.По старото производство ги лепяха преди да ги стегнат,после само ги стягаха.Лепилото може много лесно да се направи в домашни условия,малко епоксидна смола и настъргано карбонилно желязо.Въпроса е да се затвори магнитното поле максимално.Слага се съвсем малко и номера става,после стягаш бандажа и топиш в лака и после в пещта :) За Варене на ТС180 и по големи аз бих импрегнирал макарите със лак или парафин и после лепене и стягане на нагнитопровода.Ориго е прав за забележката че ще влезе парафин лак,смола и каквото и друго да е и ще прекъсне частично магнитния поток.За това лепете с магнитно проводимо лепило.Често се срещат трансформатори тип ТСА180 или по мощни.ТСА е същия като ТС само че е с алуминиев проводник,те като правили бръмчат руснаците ги варят в парафин.Вероятно сте забелязали че някой са такива,други не :)
Това в копанката на снимката е около 250-300 грама парафин.Снимката е на Сержо от руския форум,там на дълго разискваха тая тема.Много е важно при варенето на трафа в парафин да не загрее парафина над 70-75 градуса защото ще заври.Парите не знам дали са отровни,може и да са.Със сигурност обаче са взривоопасни,може да направите пожар :) така че умната.
Карбонилно жемязо си доставям от стари руски топфкерни,приличат на феритните но са сиви,не черни.Много лесно се пилят чупливи са и се реже с нож.Смолата е най обикновена епоксидна или епоксидно лепило.Забърква се смолата и се слага прах от карбонилното желязо.После е най добре трансформаторен лак и пещ,обаче тука са хора любители и не всеки има под ръка.Пожелавам успех  :drinks:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #17 -: 16 Август, 2014, 16:13:27 »
Ще си настържа ферит за разлепения траф...+ епоксидна смола
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #18 -: 16 Август, 2014, 16:53:50 »
Сърцевините на по старите бобинни блокове на българските приемници са от карбонилно желязо.Ферита е твърд ще видиш зор :)

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #19 -: 16 Август, 2014, 17:15:11 »
Да споделя и моят опит!Маркирам предварително срещуположните сърцевини! Задължително пришлайфам челата с финна шкурка,намазвам ги с паур флекс гел локтайт,намествам максимално точно челата, и в рамките на 2 минути стягам скобите на магнитопровода! Пробвал съм и с феритен прах и без него,резултата е добър,трафа не се изживява като електрожен ;)

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #20 -: 03 Септември, 2014, 23:23:00 »
Сега не знам дали стеаринът е същото като парафина,но твърдението че парафинът е само течен според мен не е вярно. Мога да направя справка с химиците,но не това е най-важно. Аз го купувах на времето от аптеката. Технологията е заложена в постовете,където се споменава този материал. Само парафин,или в комбинация с малко восък,дори някои добавят и колофон-изборът е личен-нещото се стапя на водна баня. След това трафът се потапя в стопилката. Възможно е поради отнемане на температура от стопилката тя да се втвърди или сгъсти. Изчаква се парафинът отново да се загрее и да се втечни. След това се следи да спрат да излизат мехурчета въздух от трансформатора. Тогава той се изважда от съда и се оставя да се отцеди. Процедурата отнема понякога повече от десетина минути и затова е важно предварително да се подготви мястото. Аз връзвам трафовете и ги спускам в съда с парафин с парче проводник,достатъчно здрав,за да издържи тежестта му. Защото ако случайно тази връзка се скъса и трафът цопне в съда с парафина екстремните преживявания са гарантирани! Стопеният парафин не причинява дълбоки изгаряния,но за сметка на това болката е ужасна! Та по темата-след отцеждане трафът се оставя някъде да изстине. Времето за изстиване зависи от големината на трафа,но при всички случаи зависи от околната температура и е поне час-два. След това можем да включим в мрежата. Гарантирам пълно и абсолютно обезшумяване! Предимствата на този метод-безпроблемно последващо разглобяване при нужда и никаква възможност за бръмчене. Докато при лакирането за съм имал случаи при механични удари по трафа лакът да се напука и да  бръмне. Отделно от това последващото разглобяване е невъзможно без сериозно увреждане на ламелите и макарата, тоест те в 99% от случаите стават неизползваеми!
Пропуснах да допълня-всички механични притягания-със скоби или шпилки с гайки се правят преди варенето на трафа!
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен venci

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 34
  • Населено място: Правец
« Отговор #21 -: 04 Септември, 2014, 09:40:48 »
Съвсем  на скоро си настъргах прах от ферит.Трудно става ,но не е невъзможно.Примесих го с лак и намазах
челата , след което  изпекох трафа във фурната. Резултата беше много добър от към бръмченето , но ми се вдигна
тока на празен ход над два пъти.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
« Отговор #22 -: 04 Септември, 2014, 10:41:01 »
Абе хора в какви филми се вкарвате? Какви са тези парафини, стеарини и не знам какво??? Нали като загрее трафа докато работи и ще потече!!!
решението е някаква смола с втвърдител, аз ползвам реактивен лак за паркет. и няма какво да го топите, както е стегнат се намазва само около съедененията, то си прониква където трябва, ако има разлепени ламарини се залепят и те, това е. Там където макарата пречи, се намазва предварително и се стяга, този лак позволява 2-3 часа да работиш без да се втвърди.
И никакви феритни прахове! Тяхната магнитна проницаемост е 3-6 пъти по-ниска от тази на желязото. По добре малка по площ междина отколкото влошена цялата повърхност! Как няма да се вдигне тока на празен ход??? Не гледайте фабричните лепила, там нещата са други.
« Последна редакция: 04 Септември, 2014, 10:46:19 от styrshel »

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #23 -: 04 Септември, 2014, 11:16:56 »
Моя опит:разлепвам сърцевините,белязани предварително,не трябва да има отлепени ламели на челата,пренавивам,по.чиствам челата с макетен нож стягам и набивам стъклотекстолит между сърцевината и опъващите планки.Но предварително преди да разглобя пробвам за бръмчене!Ако си бръмчи заводски не става и каквото и да му приложиш...Когато пренавивам само на точно трупче и стегнат проводник.Това е успех.Предполагам сте виждали изтекъл парафин от заводския при претоварване на блока...

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #24 -: 04 Септември, 2014, 16:40:22 »
В моят пост съм написал карбонилно желязо,не ферит.Ферита има съвсем други качества и не е подходящ.Рецептата за лепило за трансформатори е 3 тегловни единици карбонилен прах,две епоксидно лепило.Такава рецепта ползват във заводите.Капва се по една капка на челата на магнитопровода и въпроса е решен.Относно трансформаторите заляти в парафин,всички трансформатори от типа ТС и ТСА за руски цветни и чернобели телевизори производство на Минският радиозавод са заляти  в парафин и проблем с протичане няма.Московските и Барнаулските не са.Колегата от предния пост е прав,белязани предварително!

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #25 -: 04 Септември, 2014, 20:41:57 »
И като протече какво ще стане? Да,при голямо загряване малка част от парафина се оттича по дъното на кутията. Ама аз там бродирани покривчици не слагам! За вас не знам :empathy2: Свястно навит траф чак толкова да загрее-не вярвам! Да, сърцевините при разглобяване трябва да се бележат-това е факт! А ако има разлепени ленти-и да се залепят-май все тая. Желязото става друго!  Мога да снимам два такива трафа, навивани при Кръстьо докато работеше в АПК-то. През 1982-ра. Сварени в парафин-само! Работили до преди няколко години в сравнително напрегнат режим в един усилвател 2х100. Там се вижда колко е протекло.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #26 -: 04 Септември, 2014, 21:46:54 »
И аз не слагам покривки :) По възможност ги потапям в парафин защото при мен главният проблем е солената мъгла.Все пак работя на 10-15 метра от морето :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Да споделя и моя опит от днес с импрегнирането на трансформатор с парафин. Трансформаторът е от Селена ТС-4-1, беше се поразлепил магнитопровода и жужеше доста, понаместих го, даже не го залепих, попритегнах трафчето и го натопих в разтопен на водна баня парафин закупен от Валерус - 500 грама за 6 лв. Подържах го там около 40 минути докато престанаха да излизат въздушни мехурчета. После оставих трафчето в парафина и извадих канчето от водната баня с цел парафина да започне да се стяга та при изваждането на трафчето да не се оттече много и да не се оголи съвсем отново. Разбира се трафчето си имаше по-голям топлинен капацитет от парафина, та този парафин който беше в него беше все още горещ и си се оттече бая, но явно където е трябвало е останал достатъчно, защото съм много доволен от резултата. Трафчето работи перфектно и напълно безшумно, и тока на покой е нормален, така че определено има много хляб в импрегнирането на трафове в парафин. В случая особено добре говори за технологията че дори с две С сърцевини незалепени след импрегниране не издава и звук! Така че Оги ако още не си се наканил да импрегнираш трафа, направи го, Валерус ти е квартален магазин, както и на мен на бул. Амстердам до тролейбусното депо и борсата на Дружба 1 и цената на парафина е повече от приемлива, та купи си и го импрегнирай, ще останеш много доволен от резултата. Аз не вярвах че ще се обезшуми така добре, но сега просто не може да се предположи че трафа работи.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
Ще взема да взема  а като ходя натам ще мина през тебе и за плочите.  :D
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Заповядай когато решиш, пиши на лично да се разберем :)

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |