| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: ЛАМПОВИ "HI-FI" УСИЛВАТЕЛИ  (Прочетена 16925 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен W6344

• Насочен електрон
  • **
  • Публикации: 33
  • Населено място: София
ЛАМПОВИ "HI-FI" УСИЛВАТЕЛИ
« -: 12 Август, 2014, 21:47:25 »
Приятели, професионалисти и "разбирачи" на тази техника....   Идеята ми е да се създаде тема в която да се разясни , покаже, измери, сглоби и т.н...   ЛАМПОВ Hi-Fi  Усилвател, който да е полезен на много Българи... Въпроси. отговори , обяснения и всичко останало "начинаещия трябва да намери тук всичко за да сглоби своя усилвател... :D :D ;)  Всеки който може ще му помага...   Това е "ИДЕЯТА" на тази тема !  ;) Благодаря предварително на всички "ЗНАЕЩИ И ПОМАГАЩИ" !   :hi: :hi: :hi:
W6344

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
Re: ЛАМПОВИ "HI-FI" УСИЛВАТЕЛИ
« Отговор #1 -: 12 Август, 2014, 21:54:05 »
Ами как да кажа ламповия Hi-Fi усилвател не е много по силите на начинаещ. Виж да събереш стари трафове от радиа и да сглобиш, с удоволствие ще ти дам схема. Но проектирането и навиването на читав изходен траф е голямо предизвикателство не само за любител.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #2 -: 12 Август, 2014, 21:59:22 »
Цитат
който да е полезен на много Българи

Кои са тези много "българи", на които ще е полезен, понеже нещо не усещам орди от сънародници да са се юрнали да градят Лампови НЧУ-та?

Има няколко фирми и те си работят само за износ и много добре знаят какво точно правят.

Знайни и незанйни майстори навиват трафове на ухо в БГ за малки и не толкова малки пари. Еденици са тези, които си показват изделието с измерванията към него а секционирането никой не го показва.

Някой искам да ми пусне линкове на китайски трафове секционирани на нормални цени и нататаък ще има смисъл от темата.

Като цяло теорията е ясна:  Харесваш си  буркани, купуваш им с необходимото К  изходни трансформатори, за режима избираш съответния захранващ трансформатор,  Пасивни елементи според бюджета, Кутия според вкуса.

Схемата я давам понеже не е обвързана с използваните компоненти и материали ами само резултата е обвързан с тях.

Изпълнява се мноого лесно: 3 броя октални лампи, и 3-те масови и добре обаждат на звук. ИЗходни трафове: развивкови от БГ Лампов телевизор. Захранващ: Акордски от БГ радиошкаф Ш ламела. Дросел: ДРосел за анодното ОТ БГ лампов телевизор

http://fedor81.blogspot.com/2011/11/69-66.html
« Последна редакция: 12 Август, 2014, 22:14:21 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 12 Август, 2014, 22:17:35 »
Това може да си го направиш и сам :)

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #4 -: 12 Август, 2014, 22:25:55 »
Асене, този изглежда обещаващ. Момчето явно е ентусиаст, но скоро ще улегне и ще си сглоби един от трафове от някое радио :) Съмнявам се, че ще се стигне до истински Hi-Fi усилвател, но няма лошо да мечтаем.

Неактивен W6344

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #5 -: 12 Август, 2014, 22:32:39 »
 :D :D Започна се...  Много са тези които се интересуват от лампови усилватели...  Много са тези които са започнали и не са стигнали до никъде защото просто не знаят и не могат да се оправят ...  Колкото до Изх. трафове (където е тайната) на добрия звук, всеки намира изход по своему...   :) :hi:
W6344

Неактивен W6344

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #6 -: 12 Август, 2014, 22:43:02 »
Аз като пример бих дал тази схема...  Изпробвана преди време и свири доста добре... :)
W6344

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #7 -: 12 Август, 2014, 22:44:31 »
Изходни трафове си поръчах и ми навиха в Соколово навити са на тороид по мое задание.
Усилвателя е РР пентодно включване със "оов"
Стъклата са 6п36с .
В момента си експериментирам .

Неактивен W6344

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #8 -: 12 Август, 2014, 22:55:37 »
И като последно за тази вечер бих казал:  ДОБРИЯТ ЗВУК ИДВА ОТ ДОБРИТЕ КОЛОНИ!!!   :D :D :hi: Без добри колони няма добър звук !!! ;) ;) ;)
W6344

Неактивен W6344

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #9 -: 13 Август, 2014, 00:33:14 »
Моите боксове са от времето на "СОЦИАЛИЗЪМА"  :D  Купувал съм ги от "КОРЕКОМ"  :D  По-младите не знаят какво е това... или такъв магазин в който се пазаруваше само с долари... Та тези боксове са купувани преди 10 ноември 1989 година... ;)  Тогава нямаше още "китайски ментета"... :D И те са си истинска Японска стока...  Среден клас ...  но на мен ми вършат работа... ;)  Марката е : "Technics" модела - SB-CD933... :D :hi:
W6344

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #10 -: 13 Август, 2014, 01:26:46 »
Преди години слушах Сони-та предвидени за Немския пазар( хартиени мембрани с кожена гънка)... Забележителен звук, докато не чух как звучат Българските широколентови елипси (на опън бафъл- тоест права дъска да ги държи без кутия) извадени от Мелодия 2 и 3 с лампов Амп на Ecl86 tungsram...

Лампата и Широколентовите са истината останалото е само бледо подобие.

Неактивен W6344

• Насочен електрон
  • **
« Отговор #11 -: 13 Август, 2014, 02:01:29 »
Пичага, понеже все още не ми се спи а и не поглеждам часовника за да си мисля, че всичко е в нормата... :D ;)  но някак си мисля, че "руските" говорители бяха доста по-добри от нашите! ;) ...  Но и двата вида - "СОЦ"  -  Говорителчета  от радиоапарати свързани по какъвто и да е начин трудно могат да изкарат честотна лента от 40хц до 16000 хц...  Така, че широколентовите говорители се харесват само на определени хора с определен слух !  :D ;) Хайде лека от мен и нека оставим всеки сам да прецени кой саунд му харесва... ;) Не желая да се заяждам... Само изказвам мнение ! ;)
« Последна редакция: 13 Август, 2014, 02:11:23 от W6344 »
W6344

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #12 -: 13 Август, 2014, 02:31:20 »
Нямаш представа колко се радвам, че са останали хора със собствено мнение на базата на личен опит и вкус а не на базата на пропагандата дето се лее навсякъде   :bravo:

15кхз изкарват, за долната граница съм съгласен... с една от разновидностите на хартията и магнита... За останалите не гарантирам. За жалост или радост нямам в момента налични никакви от тях. Ако е писано някой ден ще се пробвам да си защитя твърдението, та нека спора да го оставим отворен  ;) , че да е по-интересно.

Неактивен никони

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
« Отговор #13 -: 13 Август, 2014, 10:12:35 »
W6344 - "Много са тези които се интересуват от лампови усилватели...  Много са тези които са започнали и не са стигнали до никъде защото просто не знаят и не могат да се оправят ..." 
 Няма как да стане без четене... Има достатъчно учебници, но няма кой да ги погледне, по-лесно е да получиш всичко на готово в една тема... Не виждам как ще стане. Може би трябва да напишем резюмета на няколко учебника, не повече от 150 -200 страници /които пак някой едва ли ще прочете/.
  Повечето мераклии за лампов усилвател искат да намерят работеща схема, с обяснение как се настройва и да си направят усилвател, а не да четат учебници, така че в темата е по-добре да се публикуват такива схеми, вместо теория, защото това ще свърши работа на "копи-пейст" "майсторите".
  Относно изходните трафове, смятам че са обвити в излишна мистика. Има достатъчно сериозна литература за проектирането им. Друг е въпросът, че изработката на качествен траф изисква доста труд, познания и умения...

Не всеки дефект в схемата води до ефект в звученето и не всичко което изглежда добре на осцилоскопа звучи добре в говорителя...

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #14 -: 13 Август, 2014, 14:31:38 »
чета с интерес темата и бих искал малко допълнителни разяснения относно навиването на трафа от линка на ЛЗ2ХЛ

http://www.sandacite.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=4711.0;attach=16923;image
http://www.sandacite.com/forum/index.php?action=dlattach;topic=4711.0;attach=16925;image
Ако някой има време бих искал да ми помогне с отговорите ..... примерно ако първичната започва от извод 5 и свършва в извод 3
бих попитал защо първичната намотка се навива в тази последователност - някакво просто обяснение ако има , примерно за първичната аз си мислех че се почва от единия край към другия край  ,секционира се няколко пъти ,като между секциите се полагат секции на вторичната? а тука първичната се секционира ала почваме от средата към края ,и  после отгоре редим секциите на първичната от началото към средната точка на първичната - това ме озадачи  :unknown:
После  не е обяснено как се свързва  вторичната  - предполагам при нея има някаква логика  примерно - края на първа секция на вторичната се свързва с началото на втора секция на вторичната и края на втора секция на вторичната с началото на трета секция , началото на първа секция на вторичната и края на трета секция са изводите за ВГоворителя :hi:

Сходни теми

Заглавие / Започната от Отговора Последна публикация
3 Отговора
10024 Прегледи
Последна публикация 26 Март, 2014, 15:31:11
от dobringeorgiev
8 Отговора
9919 Прегледи
Последна публикация 07 Септември, 2013, 22:23:22
от Валери
16 Отговора
16367 Прегледи
Последна публикация 08 Август, 2013, 09:28:01
от Валери
2 Отговора
6347 Прегледи
Последна публикация 12 Август, 2013, 21:21:24
от Валери
3 Отговора
9989 Прегледи
Последна публикация 23 Март, 2020, 16:13:40
от sve

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |