Асене, тука ще си позволя да те поправя. Вярно е, че пионерската организация е изкопирана в детайлите, само че не от хитлерюгенд, а от американското скаутско движение. Като казвам детайли, имам предвид дори и поздрава с вдигната пред лицето ръка и "бъди готов, винаги готов, дрън-дрън...". Само че докато скаутското движение в Щатите е учило децата на реални обществени и лични добродетели и на умения за оцеляване в природата и т.н., у нас това беше изкопирано като едно напълно безсмислено театро, в което само трябваше да се носи червена връзка и веднъж в годината
да се пишат глупави картончета с поръчения, които се изхвърляха в кофата още на излизане.
Що се отнася до мнението ти, че немците са били по-напред от всички преди войната, вероятно е така. Но за американските лампи аз предполагам, че не са били супер изпипани и с точни характеристики не поради неумение, а от икономически съображения. Все пак в щатите още през 30-те години във всяка къща е имало по едно две радиа. За да е така, е трябвало апаратите и частите в тях да се произвеждат на по-достъпни цени (знаем, че в Германия това не е било така и радиото е било лукс, така че дори многодишната държавна програма за продажба на примитивни субсидирани народни приемници не е постигнала пълно покритие на всички домакинства). И все пак в Щатите е правено абсолютно всичко. Именно в щатите започват още преди войната предаванията в УКВ диапазона с честотна модулация. Пак там още преди това започват да излъчват т.нар. апексни станции, които постигат качеството на честотномудулираните предавания на УКВ - само че с амплитудна модулация на СВ посредством излъчване на по-широка честотна лента. Те въвеждат и стереопредаванията, първо с комбинирано приемане на два канала - един на укв и един на св, те започват реалните телевизионни предавания с телевизионна аудитория, т.е. на приемащата страна е имало реални зрители със собствени телевизори. Те предприемат за първи път и цветни телевизионни предавания. В кръга на шегата, те за първи път реализират слушане на радиопредавания без радиоприемник - говори се, че когато известната фирма Кросли включва през 1934 г. най-мощния в света радиопредавател на средни вълни (500 киловата), освен че постъпват оплаквания за смущения на приемането на местни станции от Мексико до Южна Канада, в района около предавателя на някои хора им искряли пружините на креватите и дори по някакъв начин възпроизвеждали предаванията на станцията. Така че според мен, като говорим за водещи нации в развитието на технологията в тази област, трябва да говорим за Германия и Щатите, е може би да добавим и Филипс.
А що се отнася до името на говорителя на радиото на Антон, аз бих си позволил да предположа, че този модел е правен само по поръчка и още във фабриката е залепено етикетчето на купувача. Наистина конзолните приемници са били върхът на лукса в Европа, защото са скъпи и разточителни, и съответно у нас са били по джоба само на най-богатите. И аз поздравявам Антон за рядката находка.