Абе те тия 260 волта са извън допустимите граници и по стария и по новия стандарт и ти трябва стабилизатор на напрежение а не преработка на трафовете. Относно максималното допустимо напрежение и по двата стандарта то е едно и също защото иначе ще започнат проблеми с доста уреди. Можеш да поровиш някога го бях чел но сега не мога да намеря документа в който пише колко е толеранса и максималното напрежение, по спомени беше нещо от сорта на 250 волта. По селата и малките градчета е така, кабелите са с недостатъчно сечение и в часовете с пиково натоварване например при мен на вилата в с. Свидня напрежението спада до 155 волта а в часовете без консумация се покачва до около 250 - 253 волта. Тук в София напрежението ми е много стабилно, рядко пада под 215 волта и се качва над 236 волта. В 90 % от времето се върти около 219 - 225 волта. Но както казах не е съществено колко е напрежението в мрежата в даден момент от времето, а дали стои в даден диапазон от стойности. Тези уреди обикновено са проектирани за 220 волта +10 - 15% което значи че до 242 волта проблем нямаш. Това че са завишени напреженията на Орфея при 230 волта е естествено тъй като обявените номинални стойности са при мрежово напрежение 220 волта, това не значи обаче че е проблем, то е в рамките на нормалното отклонение. Трафа съвсем не грее заради това, ако ти се занимава и имаш автотрансформатор го пусни да работи през него, задай му ако искаш дори 210 волта напрежение, и виж че трафа ще си грее по същия начин. той не грее така заради претоварване по напрежение и насищане на магнитопровода, а защото просто така си е сметнат за такава работна температура. Попринцип ако може да се държи с ръка няма проблем. Свързването на кондензатор в първичната е нож с две остриета. Както е казал колегата от форума, при определена стойност на кондензатора се получава последователен резонанс (токов резонанс) при 50 херца с първичната намотка на трансформатора, и започва да тече доста голям ток, появяват се опасно високи напрежения на първичната може да пробие и въобще е далеч от търсения ефект. Вече трябва да се подбира стойността да не влиза в резонанс, но дали с такава стойност ще имаш подходящо напрежение на първичната - не знам! Моят съвет е нищо да не правиш по Орфея, не е необходимо. А ако напрежението ти лети доста по причина на родното енерго, просто сложи стабилизатор.