Както повечето ми модове и този ми се случи, понеже се наложи.
След няколко месечна 24/7 употреба на 17"инчовия ми HDMI монитор направен от Imac G5,
http://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=3979.0 от другата тема в раздела, се оказа, че подсветката почва да дава фира, да става нестабилна и тн. Понеже по нея няма електролитни кондензатори нямаше какво да и оправям, контролния чип който сдаде багажа е тотално не намиреаем в БГ.
Имах следните варианти:
-Инверторче за модинг на PC- неон, което е за същата лампа като в подсветката - 13лв от елимекс
-Универсален инвертор за 2 лампи: 25лв от продавалника ОЛХ
-DIY схема за инвертор , оказа се, че трафчетата за високото ми, не са подходящи за такава... Някаква чешка, ама не за мос транзистори ...
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D Та след като ме осени вдъхновението, ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D реших да мина на доста по-модерния и Евтин вариант- Светодиодна лента:
Избрах си на фирма V-tac
Една макара 5метра за 8лв с ддс
тип: 3528,
4500к day light - не дразни очите като студено бялото и не жълтее като топло бялото, уцелих я перфектно.
60 диода на метър лента, напълно достатъчни за добро осветаване
за 12в напрежение
широка е около 6 мм,
За този и монитор се наложи да я оформя- сгънах я по цялата и дължина.
Самата лента е съставена от 3 писти: на средната са светодиодите, на горната към средната са резистори и между долана и средан има спойки.
Лентата е меко тиксо с писти в сандвич от тиксо. та Презапоих всчико спойки като огънах лнтата между най-долната и средна писта, за д азастанат на 90 градуса и да може да се вмести където е стояла оригиналната луминисцентна пура.
Също така сгънатата под 90 градуса писта я по изтърних с ножица по цялата и дължина, за да влезе лесно в жлеба на ориигналната пура. Тука няма страшно, защото чвъпреки че пистата остав агола отстрани като се среже, белия държач/рамка е пласмасов аи изолира от всчико друго.
А забравих, Ленатата има самозалепващо се тиксо отзад фабрично и НЕ е водоустойчива ми е гола!
Махнах 2 от филтровите матови плаки/ листове, които седят между светоразсвйващото пано плексиглас, понеже лентата е 4,7 w на метър и е по слаба от луминисцентната лампа. Та без тях светенето е перфектно и не по-слабо от оригиналното.
Тук са залепени светодиодните ленти за пласмасовата рамка държач, на който оригинално седят металните носачи на луминисцентните лампи на подсветката.
Ето ги изведени -2 та кабела за Лед лентите, директно запоени за тях.
А тук са вързани на 12 волта към захранването.
Това е финалния вариант, понеже, захранващото e стабилно на 12 волта до 100 тната след запетаята вече. Мислех да добавя един линеен стабилизатор ЛМ7812 , но по подсказката от ориго може да го вържа като токов регулатор, на следващия монитор, който ще минава през тази преработка...
Крайния резултат, има малко назъбване на светлината на тавана и пода, но имах офисен монитор нАсер от най-нисък клас фабричен ЛЕД , който имаше абсолютно същите. Та съм достигнал фабричния минимум. Естествено със 120 диодна лената на метър може и регулация на светенето с ЛМ-а да направя, но за сега максимума тук ме устройва щото е и евтино.
Благодаря, че прочетохте темата.
Не спирайте да модвате, това е начин на живот ;D