Зависи от мощността на инсталираните абонатни високоговорители. Ако се слагат от големите в линка на колегата които са по 3 вата излиза че ще захрани 10 високоговорителя. Ако са Тонмайстор по 0.3 вата ще захрани 100. Все пак, нека по-запознатите кажат, дали няма бройката да е по-малка заради индуктивния ток в трансформаторите на абонатните високоговорители. Пък то и да се превиши товара с няколко броя, едва ли някой ще обърне внимание на пониженото ниво толкова. Виж, когато свързват директно високоговорител, мачкат сигнала до там, че изобщо не се чува нормално при останалите потребители, та тогава съм чувал, че „продухват“ нелегално свързания говорител чрез кратко подаване на 220 волта към линията. Не знам само така дали няма риск да повредят и някой от трансформаторите на легално свързаните абонатни високоговорители.
В отговор на въпроса на Radist:
Изобщо не се притеснявай колега, няма да схвана въпросите ти като заяждане, даже напротив, ще се радвам да науча нещо от колеги много по-навътре в дадена област. На въпроса как бих постъпил аз в Плевен, много зависи какво е състоянието на мрежата и какви аварии е имало по време на експлоатацията на мрежата по „правилния“ начин. Ако да кажем в хипотетичната ситуация, при по-високо ниво на сигнала, и такова с повече ниски е водило до прегряване на усилвателите, сработване на защити, или по-чести дефекти на трансформаторите от преносната мрежа, при издадено нареждане да се експлоатира мрежата на доизживяване колкото е възможно, без много ремонти - то вероятно ще постъпя по същия начин - ще намаля ниските честоти до известна степен (вероятно толкова колкото е в момента е наистина прекалено, и даже безсмислено, но вероятно ще изрежа под 100 херца).
Ако обаче усилвателите работят стабилно, няма и проблеми с трансформаторите по преносната мрежа, и действително проблема се дължи само на изсъхнали кондензатори в апаратурата, то ще се постарая да направя пълна профилактика на апаратурата, и ще пусна доста повече ниски честоти, както ти казваш до 60 херца вероятно за постигане на оптимално качество на звука при потребителите, както е и редно да бъде!
Та, синтезирано - зависи от състоянието на мрежата, и нейният „отговор“ при работа с ниски честоти. Ако не се получават твърде често проблемни ситуации, ще се постарая да направя сигнала според параметрите на апаратурата.
За съжаление нямам информация кога е имало радиофикация в София, но като че ли това е било много отдавна. До сега не съм виждал радиофициран апартамент в София. Имам и аз иначе, една от тези хубавите големите 3 ватови радиоточки, и си я пазя за колекцията, но май ще свири само с външен сигнал 30 волта от самоделен усилвател, когато направя такъв
.
Ще се радвам, след посещението ти в Плевен и разговор с поддържащия техник да разбера какви са неговите аргументи в полза на така орязания сигнал. Дали наистина е съзнателно решение за по-малко проблеми с апаратурата и мрежата, или се дължи на нежелание да се занимава и някакви лични изкривени вкусове за звученето на радиоточката. Поздрави!