Бургас е един от малкото останали градове които поддържат своята общинска радиотранслационна мрежа. Та в един блок, който е радиофициран се зададе въпроса "Колко аджеба е напрежението в радиомрежата?". Аз като технически грамотен човек казвам - "На абонатният високоговорител пише Uвх=30в следователно трябва да е 30 волта." Един човек обаче мери с електронен мултицет и изкарва напрежение между 1,6 и 2,8 волта. От там нататък почва едно спорене как трансформаторчето в "точката" е повишаващо и вдига от 1,5 волта до необходимото да задейства говорителчето. Освен това се оказва че на 5 етаж точката свири по-слабо отколкото на втория етаж. На третия и четвъртия етаж е правен основен ремонт на апартамента, а радиоточките са свързани паралелно на радиомрежата.
Похвално е че се поддържа подобна социална услуга в днешно време. Обаче малцина са хората които се възползват от тях. Това са предимно възрастни хора. А радиоточката навремето се е правела да бъде сигурен информационен източник по време на война (и не само). На мен лично ми доставя удоволствие да слушам програма "Хоризонт" от ВА "Тонмайстор".
Нека напишем нещо повече по тази малко обсъждана тема. Къде все още има жично радиоразпръскване. Какви са параметрите на мрежата. Каква е слушателската аудитория. Има ли място за радиоточките в днешния WI-FI свят?
В големи учреждения (имам впредвид заводи и предприятия (където има останали)) все още се поддържат жичните радио-мрежи и се излъчва Българското Национално Радио.
Голям кеф беше на времето да извадиш "говорителя" през прозореца и да си слушаш БНР докато правиш нещо на двора.
И малко видео материал по темата
http://novanews.bg/news/view/2014/04/04/72208/в-село-караманово-още-имат-радиоточка/