| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Как да намаля напрежението?  (Прочетена 11911 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3930
Как да намаля напрежението?
« -: 18 Май, 2014, 08:42:19 »
Здравейте! Трябва  да захраня един Мп3-ФМ модул с 5 волта прав ток. Там където ще го слагам имам 9 волта изправено. Мога да сложа допълнителен траф и да получа 5 волта, но за предпочитане е да ползвам наличните 9 волта. Предложете ми някаква проста схема  :blush: .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
Re: Как да намаля напрежението?
« Отговор #1 -: 18 Май, 2014, 08:48:12 »
Това става :)

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #2 -: 18 Май, 2014, 09:00:17 »
 :drinks:

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
« Отговор #3 -: 18 Май, 2014, 10:08:02 »
аз за модулите съм си взел една шепа 7805 , те са стотинки и са добър вариант, когато разликите във входните напрежения са малки инак требе охлаждане... става и с товарно съпротивление ако нямаш подръка 7805,пробвал съм и със трансформаторно зарядно от джисиеми /те са по левче по пазарите от джипсън брадър/- ама някои от тях дават повече от 5 волта на изхода ,имай впредвид че модула работи и с 6 и с 7 волта и с 8 волта ала ... след време изгаря, имам спомени за такъв случай  :hi:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 18 Май, 2014, 11:43:21 »
Резистора никак не е вариант според мен не подвеждай Валери. Схемата която е постнал lz2xl е истината! Идеално си върши работата. Само да добавя нещо, хубаво ще е близо до изводите на самия интегрален регулатор да свържеш по един керамичен кондензатор 0.1микро фарада (100nF) от входа към маса и от изхода към маса. Това ще предотврати евентуално самовъзбуждане на интегралния регулатор. Радиатор най-вероятно няма да е нужен, но все пак виж ако при работа корпуса става горещ, ще е добре да сложиш малко радиаторче.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Валери

• Модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #5 -: 18 Май, 2014, 13:20:23 »
Преди време изгорях такъв модул със зарядно от ГСМ, щях да умра от яд  :blush: . Уж вадеше 5 волта зарядното, но едната интегрална схема явно е била нагрята и както си работеше изведнъж изпуши, т.е. изпушиха 20 лв.   :o . Сега направих горната схема, вади точно 4.8 Волта, мисля че ще е достатъчно за модула. За всеки случай, сложих и радиатор  :) .
Значи ориго, добре е паралелно на електролитните кондензатори, да запоя и по един от двете страни от 100 нано, така ли?
« Последна редакция: 18 Май, 2014, 13:28:04 от Валери »

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #6 -: 18 Май, 2014, 14:16:48 »
За LM7805 това са ти задължителните допълнителни елементи по PDF НЕполярните 2 кондензатора , електролитите са по желание , но са желателни също да имаш преди и след нея, както си сложил:

330 нано на входа и 100 нано на изхода

Тия интегралки си имат ПДФ, в който си има винаги схема с елементи за приложение, защо не ги четете ами всеки си прави свободни съчинения ?

Модула има максимална консумация 100ма, поне стария, със флашка може да скочи на повече. При истинска интеграла 7805 от komet а не от ментаците +  електролити + неполярните преди и след него, си го монтирам спокойно и без охладител.
« Последна редакция: 18 Май, 2014, 14:26:55 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
  • Публикации: 142
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #7 -: 18 Май, 2014, 14:53:18 »
Ако искаш кажи да ти пратя една шепа 7805 или LM317, по-добрият вариант, подарък, ненужни са ми...
Факта, че медузата е оцеляла 700 милиона години без мозък, дава надежда на много хора....

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #8 -: 18 Май, 2014, 15:41:15 »
За LM7805 това са ти задължителните допълнителни елементи по PDF НЕполярните 2 кондензатора , електролитите са по желание , но са желателни също да имаш преди и след нея, както си сложил:

330 нано на входа и 100 нано на изхода

Тия интегралки си имат ПДФ, в който си има винаги схема с елементи за приложение, защо не ги четете ами всеки си прави свободни съчинения ?

Модула има максимална консумация 100ма, поне стария, със флашка може да скочи на повече. При истинска интеграла 7805 от komet а не от ментаците +  електролити + неполярните преди и след него, си го монтирам спокойно и без охладител.

На входа и на изхода задължително 100 nf , при консумция 100 mA или повече,  при входно 9 V,  без радиатор чипа пече яко, запоил съм около 1000 (хиляда), та го казвам от опит, и то не ментаци, а купени от Комет...
Факта, че медузата е оцеляла 700 милиона години без мозък, дава надежда на много хора....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #9 -: 18 Май, 2014, 16:56:31 »
На входа трябва да е повече от 100 нано със сигурност, имаше неприятни странични ефекти, пробвал съм с 2 по 100 нано и не можеше да си нагоди изходното, даваше големи отклонения в дестетите, докато с 330 отклонението е чак към стотните от волта.

ЛМ317 е до 1А, От скорошна нейна употреба за изкарване на 6.3В за отопление на една лампа ,  много хубаво впечатление ми направи таз интегралка - много точно може да се настрои, но иска задълже 240 ома резистор и 2к тример, поне за моята цел второто.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #10 -: 18 Май, 2014, 17:24:49 »
LM317  е за ток 1.5 А, да резистор и тример трябват естествено, та това е регулируем стабилизитор...
Относно кондензаторите, те нямат отношение към точноста на изходното напрежение, при 78ХХ серия препоръчителното е 100 nF, с цел избягване на самовъзбуждане....

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 18 Май, 2014, 17:25:08 »
Да, възможно е да е нестабилен с по-малък капацитет на входа, така че за най-сигурно 330 нано керамика. Това неточно поддържане на изходното напрежение е симптом или за недостатъчно високо (или с пулсации) входно нарежение, или самовъзбуждане така че е възможно да се получава от стойността на входния капацитет, зависи много и къде е запоен - трябва да е много близо до изводите на чипа.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #12 -: 18 Май, 2014, 17:39:26 »
Може ли да споделя и моят опит:
Когато ми потрябва 5в, вземам един стар и повреден суич(интернетски) и с ъглошлайфа изрязвам стабилизаторната част от платката, почиствам, запоявам по 2 жички вход и изход и готово.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #13 -: 18 Май, 2014, 19:07:50 »
Това само в случай че имаш стари суичове които имат изправен стабилизатор. Докато ще се чудя кое е стабилизатора, къде да запоя жичките и т.н. предпочитам да сглобя стабилизатор със 7805.

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 18 Май, 2014, 19:11:31 »
Ако искате сигурност, ползвайте LT1083, туй чудо и да искате няма как да го скапете, защити всякакви, тук има колеги, които го взеха да го ползват с много резерви, заради цената, но.....
« Последна редакция: 18 Май, 2014, 19:45:01 от gmateev »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |