| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Схема на ламп. усилвател с PLITRON pat4149  (Прочетена 10497 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
Колеги покрай търсенията ми на схеми за по-мощен  лампов усилвател , стигнах до извода, че трябва да почна от изходните трафове и така се сдобих с два PLITRON pat4149, 150 ватови ,8 килограмови, 8 килоомови фабрични трафове  специално конструирани за лампови усилватели ,изходи за 4 , 8 и 16 ома /не ме питайте колко се изръсих за тях  :empathy2:/ ... захранващи 200 ватови също имам , сега остава схемата , моля за съвет и  примерно схема която е била обект на внимание на съфорумци,  приоритетно търся схеми с руски лампи - ГУ-та /имам ГУ46, ГУ50 и ГУ-80 и 81М/ може и каскадни  схеми с по 4-6 броя  6П3С,6П7С на стъпало  или с групи мощни триоди като 6Н5С и 6Н13С, нещо такова ми се върти в главата , не е задължително да изкарам 150 вата, едно 50 вата ми стигат като свежа дебютна идея :writer:

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
Re: Схема на ламп. усилвател с PLITRON pat4149
« Отговор #1 -: 07 Май, 2014, 10:12:52 »
Брях,Симо,ти май ще организираш собствени музикални формати!Ако е така,признавай си,ще помагам в организацията,и съм печен в тази област! ;) ГУ50 е една доказана лампа,колкото и разнобой да се случва в коментарите около нея!Личен опит и ежедневна употреба в лайв клуб от 2004 е доказателство за певческите и качества!И на всичко отгоре се ползва от професионални музиканти! ;) Ето ти схема -КТ88 са заместени с ГУ50,ЕСС82 със 6Н1П ,анодно 850 V,и изх.мощност 450W!Това е с 6 крайни лампи-по 3 запаралелени в рамо!В твоя случай е добре да знаеш за преводното съотношение на изх.трафове,та да се знае и с кои ламбета ще се чувства най-комфортно!! За ГУ46,80,81 забрави!!! :empathy2:

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #2 -: 07 Май, 2014, 12:17:53 »
Вангелис благодарско за схемата ала 450 вата ми иде множко, дали има подобна схема с нормален пуш пул ,без паралелни и да е пак с ГУ50, и по ниско анодно примерно към 300в, или пък паралелни 2х2 , 3х2 на канал ама 6П3С,6П6С,6П7С !??

Неактивен никони

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
  • Населено място: София
« Отговор #3 -: 07 Май, 2014, 13:13:42 »
При налични изходни и захранващи трафове  е по логично да избереш подходящи крайни лампи по мощност и необходим товар и да си сметнеш стъпалото, но щом търсиш готова схема, явно тази задача не ти е по силите. Ако искаш дай параметрите на трафовете и желаната мощност и колегите които са на ти с материята може да предложат варианти и схемни решения, които да коментираме.
Не всеки дефект в схемата води до ефект в звученето и не всичко което изглежда добре на осцилоскопа звучи добре в говорителя...

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #4 -: 07 Май, 2014, 14:42:28 »
Ако имаш мерак за ГУ50- стават едни прекрасни 50 вата в разтоварен режим,при 500-550 волта с две крайни лампи.То това си е схемотехника на съвършенно нормален РР,вместо 4бр. КТ 88 ,ползваш 2бр ГУ50 и си в боя! Проверих твоите трафове,стават за този режим.Действай по тази схема,няма да си разочарован!  :hi:

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #5 -: 07 Май, 2014, 16:53:26 »
http://shop.plitron.com/specs/414900.pdf
ето параметрите на изходните трафове
-----------------------------------------------------
Благодаря на Вангелис за пояснението, аз съм стр. инж по професия и затова питам по-подробно, нещо като кучето дето гледало касапина и си мислело, че е лесно,та ще се пробвам ала викам малко да изчакам, белким получа йощ некой съвет  ... нали почнах по-преди от захранващия траф и навих един 200-250 ватов с вторичната на 240 в , максимално изправено и филтрирано ще ми е около  340в ,при товар реално предполагам ще падне айде нека да дойде 320в анодно, та тия 500в са ми недостижими и требе се ръсна йоще 40 лв за навиване на нов траф... впрочем прилагам снимки на навития траф , сечение на магнитопровода 17 см кв, тегло 5.5 кила, ток и жица има бол в него ала с напрежението от 500в съм в дефицит дге  :writer:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #6 -: 07 Май, 2014, 17:02:20 »
Щеше да е добре да направиш траф за кенотронно изправяне, да не ти обяснявам така колко губиш, ама айде да не те вкарвам в такива филми. С 320 анодно никога няма да извлечеш мощност поне близка до номиналната на тия изходни трафчето които имаш. И никога не забравяй - броя на полупроводниковите елементи в един лампов усилвател е равен на броя на компромисите в конструкцията му.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
« Отговор #7 -: 07 Май, 2014, 17:04:44 »
@ Simo

Браво, че ме послуша и ги взе тези изходни :bravo: ,  ако не е тайна на какви пари ти се вързаха?

Захранващото "трафче" е мнооого мъничко за тоз проект. Сложи го в шкафа на топло да отлежава за някой сънгъл енд с 6п3с.

За тука ти трабва огромно чудовище 600-800W , на което да имаш сериозно анодно от 500 в  със стъпки го към 800-1000в. Какъв ток могат да държат тия изходни, аз ги гледам като минимум 200ма на траф ама от тороиди не разбирам, тоест за горното напрежение да може да изкараш от трафа  едно 600ма-1А.

Лампите ще се измислят мисля и за тях съответно  беузмно мощно отопление ще трябва...

Толкова свободни съчинения от мене за сега....

Добре се насочваш, проекта ще бъде мноого интересен. Най трудния елемнт си го набавил, нататък вече е само забавление.
« Последна редакция: 07 Май, 2014, 17:18:35 от Pichaga933 »
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
  • Публикации: 337
« Отговор #8 -: 07 Май, 2014, 17:26:03 »
Те такова ти трябва
Намотки те са събрани така , че да се получи 635 волта променливо или 901 волта постоянно за анодно напрежение ток 350 мили ампера  другото си е стандартно  , което предлага самия траф .
Мощно 6,3 волтово
Маломощно 6,3 волта
И още две напрежения които не помня в момента .

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #9 -: 07 Май, 2014, 17:32:46 »
ами по съвет на Вангелис, който определено е корифей и авторитет за мен ще се откажа от ГУ46  и ГУ81М, въпреки че ги имам подръка нови, на атрактивна цена и .... вероятно ще се ориентирам към ГУ50, намерил съм ги с едни хубави метални цокли , за по добро охлаждане

мисля че в пуш пул връзване ще дадат по 50 вата номинална на канал, не е много но  50 вата лампов звук на канал мисля ,че ще е добре като за начало аз съм само един любител ... но съм отворен за други идеи така и така не съм навил още захранващия , пък и требе да намеря по яко железо ,някое 10-на килограмово трафе - да извадя от него поне 500вата,както казва Пичагата

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #10 -: 07 Май, 2014, 17:37:08 »
Тоя отгоре е към 8 кила и мощността му е 370 вата . И е доста голям като размери . Представям си ако е 500 вата какво ще е .
За пробите докато си направиш може да ти го дам .

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #11 -: 07 Май, 2014, 17:39:31 »
Тези лампи в пушпул няма да ти дадат повече от 20-25 вата на канал и то със зор измъчени.За нискочестотен усилвател такава мощност от две лампи забрави.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #12 -: 07 Май, 2014, 17:41:28 »
Бенга, това дето е на снимката требе да е ТС-270, ще ми требат два ама ги има ей на още един
http://olx.bg/ts-270-1-transformator-i15173915
ама дали ще дадат достатъчно ресурс ?

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #13 -: 07 Май, 2014, 17:43:36 »
lz2xl значи тогава в паралел 2х2 на канал както е схемата на Вангелис :hi:

Неактивен Bengata

• Модератор
  • Квантов електрон
« Отговор #14 -: 07 Май, 2014, 17:44:05 »
Не е ТС-270
СТ-370 е
Съвсем друго нещо .

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |