Ето че завърших, наречения от мен "ЕЛЕКТРОНЪ 41". От материали, които Любо публикува, стана ясно че приемника е произведен в работилницата (фабриката???), на Николай Джебаров, през 1941г. На табелката върху шасито стои надписа 749, което го възприемам, като пореден номер и Е41, което според мен е модела. На задния капак е имало щамповани надписи, но върху тях беше залепена станиолова лепенка, а при разлепването се заличиха. Тъй като не намерих други знаци за идентификация, кръстих модела по споменатие по-горе начин. По-късно установих, че и схемата не отговаря на никоя от публикуваните. Лампов състав: ЕСН11, EBF11, EL11(заменена с 6П3), ECL11(използвана само триодната част), AZ11 и EM4.
За радиото мога да кажа следното:
- не прилича на правените в малки работилнички радиа от този период. Явно проекта е на производителя, шасито е голямо и изглежда различно.
-Изпълнрнието на електрическата част е изключително професионално, с много качествени елементи. Захранващия трансформатор, изглежда съвсем съвременно, резисторите са без променени стойности. Говорителя се включва към шасито с 5-полюсен куплунг. По отношение на елементната база, го поставям пред всички познати ми апарати от този период, включително и ТУЛАНа.
-Механичната част - търпи някои критики критики: Заради изнесените странични врътки, стягането към осите става отвътре на кутията, с преходници и е доста трудно. Ламарината, която стои зад скалата е закрепена не към шасито а към кутията и сглобяването с тази дълга стрелка, си е изпитание!
-за схемата- започнах да я свалям, но по късно се отказах. Всички входни кръгове са екранирани и не е предвидена настройка. Нискочестотната част е меко казано особена - 2 обратни връзки, от анодната верига на 6П3 и от вторичната намотка на изх. тр-тор. Разточително използване на резистори и кондензатори...
-Скалата не беше в добро състояние, така че се наложи да я изработя на ново. Качвам файла във cdr. формат за библиотеката.
Ето и снимките: