Ворошилов 504С.
Най-многобройните при мен. По-рано, показах един с ЕСН4, този е със съветски лампи, а имам и един с 11та серия който изчаква ред.
Както Любо беше писал, един от неприятните приемници по отношение на монтажа. Три от лампите са струпани една до друга и отдолу нещата са на 3 етажа.
Настоящия екземпляр беше комплектен, но вътре беше малко бърникан. Вместо кенотрона 6Ц5С беше бодната една 6П3С. Помислих че е сложена само да запълни цокъла, но после видях, че е свързана като изправител, анода заедно с решетките през съпротивления. Оправих тази бъркотия с оригиналната лампа, смених хартиените кондензатори, електролита и някои резистори и като добавим двере скъсани бобини във входния кръг, радиото заработи. Малко настройки на МЧ и с това приключих. Сякаш е малко по-чувствително от това с ЕСН4, но това може да се дължи на остарели лампи.
И малко исторически коментар, който отразява личното ми мнение.
Най-старото е с ЕСН4, няма сериен номер, вероятно е произвеждано е части останали от национализацията. Може и да не е имало такива лампи соц. производство. Следващото, със сер.№ 20ХХХ, е с ЕСН11..., унгарски и полски, явно вече интеграцията е започнала.
И последното със сер. № 30ХХХ, вече е със съветски лампи, вероятно в изпълнение на директиви!
Ето малко снимки: