Ригата е готова. Доста ме озори, особено с преместването.
Това беше едно много желано от мен радио, главно заради високия клас, че и красиво ми се виждаше. Сега не мога да кажа, дали е толкова атрактивно със своите 24 кила, или е прекалено семпло за претенциите в описанието му.
Създаде ми много грижи, които ще опиша за да предпазя колеги от загуба на време в търсене на проблеми. Единствено ми беше спестено смяната на хартените кондензатори, тъй като всички са херметични и нямаше дефектни.
Първия проблем беше с говорителя. Гофрата почти липсваше и шпулата дереше в магнита. Гората я поръчах и смених лесно, но проблема със шпулата беше по-тежък. Отворите за стягане на магнита към корпуса се разминаваха и създаваха наптежение , което беше изместило трептилката и шпулата. Може да са били пробити неточно или корпуса излят от цинкова сплав с времето се е деформирал. Разпробих планката на магнита с по-големи отвори и успях да центровам шпулата.
Втория голям проблем, беше жичния резистор за преднапрежение на лампите, който беше грял силно и разтопил всички проводници излизащи от захранващия траф. Причината е била окъсилия електролит който филтрира преднапрежението и така крайните лампи са дигнали ток, като едната 6П6С си беше заминала. След като възстанових пораженията и резистора, се оказа че всичките 6 филтрови електролита в захранването са абсолютно сухи. Смених и електролитите и реших да пробвам. За съжаление радиото не пожела да тръгне, само на КВ2 имаше някаква генерация на хетеродина, но не и прием. Реших да се насоча към превключвареля за обхватите, за съжаление документацията е така направена, че само врачка може да каже кой контакт къде е. Първата галета има 7 контакта, втората 10, третата 6 и така до последната само с 2 контакта, а табличката има само цифри от 1 до 51, върви разбери кое къде е!!! Накрая реших че проблема не е в превключвателя тъй като на грамофон се превключваше и работеше.
Тогава реших че има късо е в кръговете и чак тогава видях под едни бакелитени капачета, че има голямо количество тример кондензатори от "филипсов" тип. Започнах да ги развивам и се оказаха спекли. Изработени от цинкова сплав, силно корозирали. Проблема се оказа в тях, след това радиото тръгна. С това завърших работата по електрониката. това което съм направил по кутията, плата, пластмасите, се вижда на снимките.
Радиото работи много добре, през деня на дълги вълни се хваща освен антена сателор и полската станция, която с други апарати хващам само вечер. На средни през деня слушам хоризонт от Видин, със задоволително качество.
Ето как изглежда радиото сега: