0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
П.С. На по около 60 мили ампера защо .
Възраждам темата за нов живот . От два дни се трудя по схеми за усилвател с тази чудесна крайна лампа. Първият ми опит беше каскод на входа с 5687 , пусната в режим с голям ток /26мА/ . Резултантният звук не ме удовлетвори. Въпреки , че беше изключително чист и линеен , за моите уши липсваха достатъчно количество високи среди и високи честоти. Именно тази липса направи усилвателя "сухо" звучащ. Понеже 5687 е изключително линейна лампа /и чудесно се сработва с другарчето си 6С19П , която е също с линеен характер/ ми се изясни картинката. Определено 6П36С проявява "меланхоличен" характер също , както и КТ88 в предишните ми опити. Оттук насетне действията и бяха ясни. Нуждаех се от агресивно звучащ драйвер , който същевременно да е достатъчно нискоомен и с достатъчен ток , за да пребори Милъровия ефект на 6П36С. Тук биха се вписали някои китарни двойни триоди като ЕСС81 и ЕСС85 /тази съм я пробвал с отличен резултат/. Въпреки това ми се щеше нещо по-различно и изчистено като схема в драйверната част. Естествено , че при такава ситуация е редно да се сетя за нискошумящата серия единични триоди 6С3П / 6С4П . Двете са аналогични като характеристики и малко различни като конструкция. Въпреки това звучат сходно. В крайна сметка направих долната схема. Резултатът ме зарадва , тъй като оправда очакванията ми. За да се получи достатъчно усилване , натоварих триодчетата с голям аноден резистор-22К. Това ми даде алфа над 8 , което е гаранция за висока линейност. Отделно от това , тези лампи имат "креслив" характер на звученето с ниски алфа. Това е мое наблюдение , а също и на моя приятел Владимир Рижков /не случайно новите ми изходни трафове за слушалковия усилвател за АКГ К701 , които Владимир ми направи са с алфа над 13 за лампа 6С45П-Е / . Звученето изкристализира буквално. Като характер , усилвателя се приближи до БЕЛЛА ГОЛД ЕДИШЪН /ползвам Силмик за катодни кондензатори и стирофлекси за прехвърлящи и при тази схема/. На практика сходството в звука е огромно , с тая разлика , че 6П36С вади 1,5Вата повече на канал. Оттук си правя за пореден път извода , че добре направените усилватели звучат сходно. Няма да описвам звука , всеки е добре дошъл а го чуе сам и да си прецени дали му харесва или не. Лично на мен ми допада много. Ето и схемата:Ново развитие по темата 6П36С. От няколко дни се занимавам с опити и успях да чуя серия драйверни лампи. Ползвах за аноден товар източник на ток IXCP , което много ме улесни. Бяха изтествани ЕСС85 , 6Н1П , 6DJ8 , РСС88 , 6Н6П , 6Н23П. Явно много съм вдигнал летвата на изискванията си към звука /а то и няма как иначе , след като слушам БЕЛЛА ГОЛД ЕДИШЪН по цял ден/ , тъй като резултатите не бяха особено розови за мен. Обратно на очакванията ми ЕСС85 се справя посредствено. Същите са и нещата при 6Н1П. Тук има особеност , че при първо пускане може да се стори на човек че 6Н1П звучи по-добре заради по-изявения ВЧ диапазон. След няколко минути обаче става ясно , че вокалите са прекалено потънали и мътни. Въпреки малкото си усилване 6Н6П се справи по-добре от 6Н1П с приятен тонален баланс. Може да се експериментира каскод с голям ток с тази лампа като очаквам умерено добри резултати. Серията РСС88 , 6Н23П , 6DJ8 се представи най-добре. Резултатите отново не са умопомрачаващи , но са достатъчно добри , за да се мисли за усилвател с такава драйверна лампа. Звученето е бистро , дълбоко и добре локализирано в пространството като разделителна способност на отделните музикални инструменти. Все пак не съм човек , който търси някакъв резултат. Аз съм перфекционист и се боря или за най-доброто или нищо. От целия неколкодневен експеримент си направих извода , че полупроводниковия източник на ток IXCP действително линеаризира звученето и свежда кривенето до минимум , тъй като разликите между разните лампи бяха минимални и трудни за откриване. Все пак продължих търсенето на подходящия драйвер за 6П36С. Вчера погледа ми попадна на една много интересна лампа , която имам в достатъчно голямо количество. Става въпрос за единичния триод ЕС86. По данни , лампата е много интересна. Притежава отлично усилване /68/ , при Ri под 5К и достатъчно голям аноден ток. Днес пуснах схема с нея , като пак се постарах да е максимално просто изпълнението.
ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ
Партньори: | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |