| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Съвет за мултицет.  (Прочетена 22939 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
Re: Съвет за мултицет.
« Отговор #15 -: 25 Април, 2014, 15:53:09 »
Стършел - понеже не намирам никъде характеристиките /като честотна лента// на руския уред, то  бих заложил на осцилоскопа!
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #16 -: 25 Април, 2014, 17:16:01 »
styrshel, " ... осцилоскопа показваше амплитуда 20в от връх до връх, цифровия MS8226 DMM- 15в, цифровия JT168-4.5в, а стрелковият Ц43103/2 - 7в сигнала синусоидален от генератор, около 13kH ..."

Up-p = 2*Um = 2*1,41*Ueff,
следва, че 20V от връх до връх е равно на 10V амплитудна стойност е равно на 7.019V ефективна стойност.

Стрелковият уред на ~ измерва в ефективно напрежение.

Следва осцилоскопът и стрелковия имервателен уред показват едно и също напрежение.

Бих се доверил първо на осцилоскопа (по измерените показания) и второ - на стрелковия.

Цифрови бих използвал за синус 50 Hz или близко, освен ако изрично не е написано на него (в документацията), че може да измерва друго.

При желание с диодна сонда с ампл. детектор към цифровия уред може да измерваш сравнително точно напрежения далеко над звуковия и радио обхват.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
« Отговор #17 -: 25 Април, 2014, 17:27:24 »
 :good: Ами и аз това исках да кажа, дори при синусоидални сигнали евтините цифрови не са много адекватни освен ако не е 50Hz, а за импулсни токове и напрежения изобщо не ги търси. При скъпите е друго!  :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
« Отговор #18 -: 25 Април, 2014, 18:09:00 »
При несинусоидални сигнали и обикновените стрелкови също не ги бива! В честотите прекаляваш, до към 4-5к работят всички цифрови не до 50 херца.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #19 -: 25 Април, 2014, 18:46:13 »
За несинусоидални сигнали - TRUE RMS мултицет
А честотната лента - според описанието на уреда.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #20 -: 25 Април, 2014, 19:11:14 »
Ами не знам може и носталгия да е при мен, въпреки че ползвам доста скъп цифров, понякога проверявам със стрелковия!!! :) :) :)

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #21 -: 25 Април, 2014, 19:24:01 »
Абе не отричам предимствата на стрелковия, и аз имам няколко стрелкови и си ги ползвам, дари от тез китайските по 4 лева имам и също е полезен много понякога, но да знаеш че пред TRUE RMS цифров и стрелкови трябва безусловно да се доверяваш на цифровия. Ще ти кажа един много прост начин да разбереш че стрелковия не измерва истинска ефективна стойност. Взимаш димер за лампа, включваш в изхода някаква крушка с нажежаема жичка колкото имаш като мощност, и настройваш димера така че крушката да свети слабо, примерно четвърт от мощността или по-малко. Хващаш и мериш напрежението на крушката с обикновен цифров мултицет (не TRUE RMS), с цифровия TRUE RMS  и със стрелковия. Ще забележиш съвпадение между показанията на стрелковия и обикновения цифров мултицет, и отличието им от истинската ефективна стойност измерена с TRUE RMS мултицета. Ще се запиташ как да разбереш че наистина това е ефективната стойност, ами просто задаваш напрежение измерено с TRUE RMS мултицета което е равно на напрежение от порядъка на 20 - 30 волта и да имаш източник на постоянно напрежение с тая стойност, свързваш крушката към димера и гледаш колко силно си зачервява жичката, после на постоянното напрежение и ще видиш че е така. С обикновените уреди ще измериш ДОСТА ПО-ВИСОКО напрежение от това и съвсем ясно ще ти стане че крушката не свети толкова слабо с постоянно напрежение с тая стойност.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен veso74

• Квантов електрон
  • Публикации: 350
  • Населено място: Силистра
  • LZ2WSG
« Отговор #22 -: 25 Април, 2014, 20:45:20 »
Сравнението с такъв тест е безсмислено, напрежението не е синусоидално. За стрелковия уред (и за всеки друг) по спецификация е дадено какво напрежение измерва.

(За въпросния  Ц43103/2 виж данните по-долу).

За напрежения, различни от синус има други методи за измерване.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #23 -: 25 Април, 2014, 23:10:55 »
Именно там ми беше мисълта, да се убеди че и стрелковия не става за несинусоидални сигнали.

Неактивен soton

• Квантов електрон
  • Публикации: 398
« Отговор #24 -: 26 Април, 2014, 08:00:50 »
Отговарям по ред на номерата:
Първо на Матеев;Висша електроника е нещо като висша математика,а другата никой не я нарича нисша,нали.

После за мултицета;В подобни форуми като този обикновено темите се развиват в неочаквани и нежелани посоки.Човека искаше съвет за ценови диапазон 20-30 лв,а вие го пратихте при цените на автомобилите.

А сега по темата;за 20-30 лв няма цифров уред,който мери вярно и не се ошашавя от високочестотни наслагвания,с каквито е пълно при ламповите радиоапарати.Стрелковите уреди интегрират в самата системка освен че се вземат мерки преди нея.Не съм против цифрата,а против залитането по нея.Аз имам 5 разряден уред,който се самокалибрира с "нормален елемент" и с него сверявам показанията на всичките си останали уреди,включително и на 4 разрядния ми филипс,но когато проверявам някой евтин цифров се хващам за главата.Освен това стрелковия можеш да си го свериш,а цифровите нямаш шанс.Всеки тип уред е предназначен за определена работа,но за да познаваш всичките се иска много опит и знания,каквито хората във форум като този обикновено нямат и за това питат.
0878640251

близо до София

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #25 -: 26 Април, 2014, 13:38:53 »
Така е, затова съм му дал линк още в първия си пост за приличен цифров мултицет, а стрелковия никой не го отрича. Съгласен съм и че хубав цифров мултицет който да върши добра работа е над 60 - 70 лева. макар че моя за 35 лева купен преди 14 години още ми върши чудесна работа.

Неактивен viktoroti

• Квантов електрон
  • Публикации: 132
  • Населено място: С.Въбел,обл.Плевен
« Отговор #26 -: 26 Април, 2014, 15:16:27 »
Темата си е тема,но съм благодарен не само за съветите какво да купя,но и за разискванията ,тъй като научих доста неща.А за мнението,че стрелковия уред е по-добър и аз така мисля, но няма да ми  е излишен и един цифров за тридесеттина лева.

Неактивен tlt

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 18
  • Населено място: България
« Отговор #27 -: 26 Април, 2014, 16:18:43 »
Това, че стрелковият е по-добър от цифровия не мога да се съглася.
Не става въпрос за тези от 5лв. :nea:

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #28 -: 26 Април, 2014, 18:01:40 »
При несинусоидални сигнали и обикновените стрелкови също не ги бива! В честотите прекаляваш, до към 4-5к работят всички цифрови не до 50 херца.

След като заклеймихме всички видове измервателни уреди, искам да ви покажа истинските характеристики на стрелковия 43103/2:
Технические характеристики:

Диапазоны измерений и точность :

По постоянному току  I-: 60 мкА - 30 А , точность + 1%
По переменному току  I~: 0,3 мА - 30 А , точность + 2,5%
По постоянному напряжению U-: 0-1200 Вольт , точность + 1%
По постоянному напряжению с делителем U-: 1000-12000 Вольт , точность + 4%

По переменному напряжению U~: 0-1200 Вольт , точность + 2,5%
По переменному напряжению с делителем U~: 1000-12000 Вольт , точность + 4%

Сопротивление по постоянному току R : 0-30 000кОм , точность + 1%

Абсолютный уровень сигнала: -12; +3 дБ , точность + 2,5%
По импульсному току Iимп: 0 - 30 А , точность + 5%

По импульсному напряжению Uимп: 0 - 1200 Вольт , точность + 5%

а на снимката се виждат и честотните диапазони за които се гарантират горните показатели
и забележете не пише синусоидални ток и напрежение, при интегриращите прибори не е от значение!

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #29 -: 26 Април, 2014, 19:49:22 »
а на снимката се виждат и честотните диапазони за които се гарантират горните показатели
и забележете не пише синусоидални ток и напрежение, при интегриращите прибори не е от значение!
Стършел не се изказвай неподготвен! Същия този принцип е и на цифровия мултицет само че реализиран с електронни елементи а не електромеханично, затова и е по-ограничения му честотен диапазон. По отношение на формата на тока и напрежението обаче ГРЕШИШ ЖЕСТОКО! Различните от синусоидалната форма на сигнала ще се измерват със същата по големина и посока грешка както и с цифровия, ако не ми вярваш направи си експеримента с димера и крушката който съм описал няколко поста по-нагоре и сам ще се убедиш! Единствено стрелковите системи с подмагнитваща намотка а не с постоянен магнит измерват истинска ефективна стойност. Всички уреди от детекторен тип измерват средна стойност и са разграфени в ефективна стойност за синудоидален сигнал! И още нещо сега видях схемата на цитирания от теб стрелкови уред 43103/2 който фактически си е със същия принцип на действие както цифровите мултицети само че вместо ICL7106 има микроамперметър. Разликата е нулева защото така или иначе и в двата случая се измерва постоянно напрежение получено от схемите с ОУ преди това. Т.е. този мултицет макар и на вид като стрелкови, на практика си е с характеристиките на цифров мултицет и в нито една ситуация няма да се представи по-добре дори на йота от един цифров такъв.
« Последна редакция: 26 Април, 2014, 19:56:58 от origo »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |