VEF Transistor 17 действително е интересен. Аз лично, за първи път го виждам и съм много изненадан, че при наличието на толкова по-прогресивен и качествен модел, въобще са пуснали в серийно производство VEF-12 и следващите. Но очевидно диктуващите условията са имали други планове. Оставили са на Рижкия радиозавод да прави морално остарелия като схемотехника VEF-12, а плановете на VEF Transistor 17 са предадени на Минския радиозавод, където, след леки изменения започва серийното му производство под марката Океан. Сещате се кой е този радиоприемник - беше експортиран и известен в другите страни, включително и у нас под марката Селена. Значи, ето ти справедливост по болшевишки - латвийците разработват проекта и експерименталния образец, а "товарищи"-те го дават на беларусите наготово, тъй като те "слушкат" повече от латвийците и затова и "папкат" повече. И досега е така - Беларус безрезервно подкрепя Русия във всичко и Русия и се отплаща подобаващо. Този маниер е характерен за съветските управници - ярък пример за това е фактът, че автомобилния завод ЗиЛ разработва прототип на прогресивен за времето си товарен камион, прави експериментални образци и когато е пред старта на серийното производство, умниците от Кремъл им го вземат и го дават на новопостроения Камски автомобилен завод. Те ти булка КамАЗ. Гордостта на съветския автопром. И така започва залезът на ЗиЛ, който е принуден да прави рестайлинги на морално остарелия модел 130.
Но...аз малко се поотплеснах, за което моля да бъда извинен. Ето цялата информация за VEF Transistor 17, при все че колегата, който пусна първи съобщението за този приемник, е дал линк към източника. Но все пак, за пригледност и улеснение, аз го копирам и пействам тука. Темата действително е интересна и си заслужава труда.Приятно четене!
"Портативный радиоприёмник "ВЭФ Транзистор-17" разработан и опытно выпущен в 1967 году Рижским Государственным электротехническим заводом ВЭФ. Всесоюзная торговая палата в мае 1968 года утвердила образцы моделей переносных транзисторных приёмников 2-го класса ''ВЭФ-12'' и ''ВЭФ Транзистор-17''. Оба приёмника начали выпускать с октября 1967 года, но это был опытный выпуск. В результате удачных испытаний, радиоприёмник ''ВЭФ-12'' с ноября 1967 года был поставлен на конвейер и выпускался небольшими партиями, а с 1968 года он был запущен в массовый выпуск. Документация по приёмнику ''ВЭФ Транзистор-17'' была передана на Минский радиозавод где он после незначительной модернизации начал выпускаться с 1969 года, но уже под маркой ''Океан''. Приёмник ''ВЭФ Транзистор-17'' как и ''ВЭФ-12'' созданы в СКБ при радиозаводе им. Попова в Риге. Оба они братья широко известных приёмников ''ВЭФ-Спидола'' и ''ВЭФ Спидола-10''. Эти радиоприёмники в свои годы были очень популярны не только в СССР, но и далеко за его пределами."