Да, трафчето безусловно е силно претоварено, няма спор в това, най-вече са зле от към първичната намотка тия трафчета тя е хилава, вторичните са малко по-яки пък се и охлаждат малко по-добре от първичната която най-трудно се охлажда. Разбира се при това претоварване със сигурност и на вторичните им идва в повече. Относно кенотрона, освен мекия старт си има и други предимства. 1. Идеално плавна характеристика на превключване, нещо което напълно отсъства при полупроводниковите диоди. Нулево време за въстановяване и високо вътрешно съпротивление, нисък капацитет. Всичко това води до по-тиха работа на изправителя. Полупроводниковите диоди колкото и бързи да са с имат време на възстановяване, и то заедно със стръмната им характеристика води до много рязко запушване което предизвиква колебателен преходен процес във веригата разсеяна индуктивност на вторичната на трансформатора, капацитет на прехода. Този високочестотен преходен процес се редуцира до по-нискочестотен с включване на паралелни кондензатори на диодите (това за мен е абсолютно задължително за всеки грец). С което вредата му се намалява. Остава ниското вътрешно съпротивление, при диодно изправяне единствено вътрешното съпротивление на трафа и филтровия кондензатор ограничава пиковия ток на заряд във върха на синусоидата. Токовия импулс става с по-малка продължителност, по-стръмни фронтове и съответно по-богат хармоничен състав, като повярвай ми веднъж генерирани тези високочестотни смущения се разпространяват и по въздуха излъчени от проводниците, и през паразитните капацитети на платката, и филтрови кондензатори не помагат много защото си имат паразитна индуктивност. Още повече че все пак в един НЧУ говорим за отношения сигнал - шум над 100 децибела, знаеш ли колко е лесно да ти влязат "игли" на -100 децибела? Иди филтрирай после. Затова аз съм за кенотрона плавно превключване, високо вътрешно съпротивление, по-продължителни токови импулси с по-малка амплитуда и почти идеална форма на полувълни синусоида с паузи между тях, минимално количество хармонични съставки които да започнат да ти се разхождат из целия усилвател, и не на последно място чара на лампата изправител, един лампов усилвател заслужава и изцяло лампово в духа на ламповата ера захранване. Още повече като има и предимства. Не си мисли че спестяваш кой знае какво като използваш грец. Спестяваш малко прозорец от мрежовия трансформатор това е, не мисля че си заслужава да махнеш кенотрона заради малко по-компактен мрежов траф. То като си тръгнал по тая логика можеш да направиш и импулсно захранване на усилвателя (каквото беше и тръгнал да правиш си спомням по едно време) но не мисля че трябва. При хибриден усилвател може да използваш полупроводници в анодното захранване, но в изцяло лампов мисля че не е уместно. Както беше казал някой „Броя на полупроводниковите елементи в един лампов усилвател отразява броя на компромисите в конструкцията му“