| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Схема на ламп. усилвател с 6П3С,6П6С,6П7С  (Прочетена 15796 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
  • Публикации: 577
  • Населено място: Благоевград
Колеги гледам тече една тема за РИА коректор с лампета и така се замислих да зема да фана да попитам  ако някой се е заигравал със схема на ламп усилвател изграден с лампи  6П3С,6П6С,6П7С, моля да я пусне тук за информация и евентуално обсъждане . Аз иимам една линей-ка с 6П14П, но ми се иска да направя нещо по отрасно ,едно пуш-пулче с горните лампета, струва ми се че ще звучи добре. Схеми има в чичко гугъл , ала друго си е да вървиш по утъпкан път , по трудно ще се спънеш.
Като любител на чистота и елегантността на изпълнението си мисля и за евентуално проектирана и изпълнена платка с по дебел слой/120микром/ медно покритие ,има фирми правят ги за по 5-10лв бройката, това с лазар-а и ютията ми се струва нехигиенично,има съвременни материали и технологии ,текстолит с вградено алум. фолио за охлаждане , абе требе да стане ала имам проблем с намирането на софтуеър проектиращ платка по зададена схема.
Що се касае до трафовете , ако трябва ресурс, щото примерно 6П7С вади аноден ток над 100ма, мисля да пренавия два от тия 5 кграмовите от блок питания с по 18 квадрата сърцевина , мисля че ще устискат .

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
Re: Схема на ламп. усилвател с 6П3С,6П6С,6П7С
« Отговор #1 -: 14 Април, 2014, 10:05:33 »
например долните схеми ми хващат окото :
12642-0
12644-1
12646-2
обаче с 6П7С двутактен усилвател не намирам  :blush:

Колега, според новите правила, снимките трябва да са като прикачени файлове.
от Администратора
« Последна редакция: 14 Април, 2014, 23:17:20 от Gabo »

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #2 -: 14 Април, 2014, 11:13:18 »
Първата схема е добре работеща и без излишни "труфилки"Смело замествай крайните с 6П7С! Тя е непопулярна заради "царската корона" на главата си! ;) Създадена е за по-големи натоварвания в ТВ хоризонтална развивка, с "дълбок" вакуум и можеш да и се довериш!! На всичко отгоре, е по-добра певица от 6П3С,проверено и гарантирано.Имаш вариант в тетродно и триодно свързване,като ще трябва да предвидиш комутация на преднапрежението,в зависимост от режима!  :hi:

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #3 -: 14 Април, 2014, 15:50:27 »
И аз харесвам първата :good: Някой не харесват 6Н9С за фазоинвертор обаче си е добра :)

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #4 -: 14 Април, 2014, 21:54:35 »
хубаво, че я харесвате ала дали сте я реализирали ... че то има само схема , а има въпроси, идеята беше да я коментираме в процеса на реализация :hi:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #5 -: 14 Април, 2014, 22:37:45 »
Ами започвай с реализацията пък коментари ще има като се види нещо направено.

ПП, тия трафове като ти ги навиват трябва да са секционирани + други разни изисквания... Тука не виждам въпроси да си задал, съмнявам се това да седне да ти го прави някой за15лв на макара..? Виж за обикновен траф може...

За софтуер за чертане на платка ползват масово Eagle PCB, не ме питай от къде го намират аз нямам...
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 14 Април, 2014, 22:55:35 »
За правенето,правена е схемата.Не ми харесва обаче това че изисква опит да се докара работната точка на двете лампи поотделно и режима на фазоинввертора.Много аудиофанати от руския форум не препоръчват 6П3С за домашно ползване.Препоръчват 6П6С или по старата и версия 6Ф6С.При мен имаше някой проблеми с 6П3С и за това ги смених на по маломощните 6П6С понеже трансформаторите не пасваха за тях.Въобще какви ще ползваш зависи какви точно трансформатори ще намериш :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #7 -: 14 Април, 2014, 23:05:15 »
To пуш-пулски трансформатори за тия лампи , евтини няма да намери, защото са от аудио техника в най-добрия случай от китарни ампове с пуш пул схеми за EL34 и то 2 броя. та другия вариант е да му ги навият, ама за това се иска майстор, който си може и знае как се правят точно такива аудио трафове... Иначе желязото изглежда добро....

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #8 -: 14 Април, 2014, 23:12:24 »
Аз пробвах трансформатор от Симфония с 6П6С пушпул.Добре се държат,обаче имам само един брой и за това моя го направих еднотактен с ТВЗ 1-9.Кой каквото намери на приемлива цена.

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 14 Април, 2014, 23:30:39 »
Симфонията е Ел84, тоя пуш-пулски траф няма нищо общо с такъв за 6п разновидностите

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #10 -: 14 Април, 2014, 23:45:27 »
това е известната схема на Манаков, аз за сглобка ще я сглобя и захранващия траф съм го поръчал , е не е 15 лв навиването - майстора промърмори  за 30, ама кат върна 2 кила мед ще ми доде на далаверка, проблема както казва Пичагата е в изходните ... и вкарването в режим на лампите ... а съм набарал едни 6П6С от 54 година , едни такива цуцулести , на външен вид са кат ЕЛ34-ки с кафява основа и ..май са чешки , не са руски , много ми се иска да ги пробвам, може да са добри ...интуиция, инак както казва и Вангелис мога да сложа 6П7С- красива лампа  и на пипане и на вид ... та така , иска ми се да направя нещо по така , с тяга ... та кат си пусна АСДС на вилата кокошките по двора да снасят без петел, а кат седна в беседката  - от звука да се пука леда в чашата с мастика :hi:

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 15 Април, 2014, 02:14:13 »
Повече тяга ще изкараш от EL34...пак е на октален

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #12 -: 15 Април, 2014, 10:01:17 »
Аха! И е по-AC-DC :D :good:
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен vangelis

• Квантов електрон
  • Публикации: 255
  • Населено място: Потребителят го няма вече
« Отговор #13 -: 15 Април, 2014, 10:20:21 »
 :D Щом е за AC-DC работата,ще се жертвам!!Няма как, ще ти връткам изх.трафове! Ама няма да ти се размине и черпавката,дет викаш- леда в мастиката ..... :D

Неактивен Fisher

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 15 Април, 2014, 18:25:22 »
захранващия траф е навит и приведен във вид годен за експлоатация, 5 кила и косур руско железо, напрежения и тоци съответно   220V(0,9A)-240V(0,3A)-6.3V(10A)-6.3V(2A)  , според майстора дет го нави требе да дава 200 вата чиста мощност , е не е 800 ала стига кат за начало :hi:
Дросела от блок питания  се чудя дали мож го използвам,  сечението на магнитопровода е  40х10мм /4 см кв/ има навити 160 навивки ПЭВ 1.32мм кв, според автоматичния LCR метър "Уейн  Кер" дава индуктивност 8 милихенри при 10 кхц, 14.8 милихенри при  1000 херца и 17.2 милихенри при 100 херца, съпротивление 2 ома при 100 херца

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |