| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Проблем при свързване на 2 изправителя към една намотка  (Прочетена 17159 пъти)

0 Потреб. и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
  • Публикации: 432
  • Населено място: Габрово
Имах днес честа да се  сблъскам с този проблем на един мой приятел - правих му захранване на 12 V за автомобилно радио със  ИС 7812  по най-елементарната схема - вторично 14V , грец , C1 2x1000  микро F , ИC 7812,  C2 -  500 микро  F , в паралел и C3 - 100 nF ,  захранването при мен работеше без грешка , ама обажда ми се и при него , огромен шум от брум  :o
Че докато разгадая какви ги е сътворил той  - леле мале  :D
Та никога не включвайте 2 греца в паралел към едно променливо захтране !!!
ПОЛУПЕРИОДИТЕ НАЯ ИЗПРАВЯНЕТО ОТ ЕДИНИЯ СЕ ПРОПУСКАТ ОТ ДРУГИЯ И СЕ ПОЛУЧАВА МНОГО НЕПРИЯТЕН БРУМ  !

За  на вторичната страна на трансформаторите никога не свързвайте 2 греца в паралел , ако се налага един по-мощен грец или използвайте отделни намотки !
« Последна редакция: 09 Април, 2014, 10:09:09 от Gabo »

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
  • Населено място: София
Рицарю, говориш врели некипели, при свързване в паралел на два греца най-лошото което може да стане е да не се натоварват равномерно и единия да поема повече от товара, но толкова, нищо повече. Това с брума си е твой проблем някъде другаде, няма нищо общо с това което си написал :).
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
Рицарю, говориш врели некипели, при свързване в паралел на два греца най-лошото което може да стане е да не се натоварват равномерно и единия да поема повече от товара, но толкова, нищо повече. Това с брума си е твой проблем някъде другаде, няма нищо общо с това което си написал :).

А как ще няма   :D , точно от това беше проблема , разкачих единия грец и брума изчезна от всякъде , направо заспа на място. Връща от изправеното от единия грец в другия - изправено напрежение минава през всякви диоди  , лошото е че никога не е в идеална  права линия а на полупериоди с честота = 4 x 50 Hz . Нима не си чел , че всеки  грец създава смущения ? Затова  в паралел на всяко рамо в някой схеми поставят кодензатори в nF. Точно от това беше  Origo , вярвай ми. 
« Последна редакция: 07 Април, 2014, 23:51:33 от Ricarq »

Неактивен ahedproductions

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1987
  • LZ1SWE
Няма грижи да се свързват мостове паралелно, особенно за малки токове. При големите се взимат мерки за изравняване на токовете. Виждал съм спаралелени мостове от 1А до 4 кА в особенна схема за изправяне на трифазно с мостове обърнати на 90 градуса настрани. Бяха спаралелени 6 по 2 моста без грижи. Някакъв друг проблем е имало в вашата схемка. Бих измерил сваления мост. Капацитетът на диодите се променя рязко в зависимост от обратното напрежение и видът възстановяване на конкретния диод. Кондензаторите спомагат за подържане на капацитета в разумни граници, карайки диодите да превключват по-меко. Те не са филтър, те са снъбер - елементи променящи характеристиките на превключване.
Лаборатория по електроника и радиотехника "Етер"

Неактивен gmateev

• Квантов електрон
  • Публикации: 142
  • Населено място: Пловдив
Та никога не включвайте 2 греца в паралел към едно променливо захтране !!!

Та, както се казва, никога не казвайте "никога"...и то толкова категорично, особено, когато не сте сигурни !
Факта, че медузата е оцеляла 700 милиона години без мозък, дава надежда на много хора....

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Да, точно така. Какъв е бил проблема само можем да гадаем, но със сигурност той не е бил в двата паралелно съединени грец схеми, в случай че не сте объркали нещо при свързването естествено! Това е все едно да изградиш грец, като всеки от диодите се състои от два паралелно свързани един на друг диоди, нищо никъде не връща. Естествено всеки грец създава смущения, но не самия грец а системата капацитет на прехода - разсеяна индуктивност на трансформатора. При запушване на диода се получава колебателен преходен процес с висока честота който е източник на смущения за средновълновите радиоприемници. Поставянето на кондензатори паралелно на всеки диод от моста намалява честотата на този преходен процес, като същевременно намалява висшите хармоници и смущениятя, това е задължително, аз никога не оставям грец без кондензатори паралелно на диодите. Същата работа горе-долу върши последователна RC група свързана паралелно на вторичната, при правилно подбиране на стойностите на елементите е възможно изцяло изчистване на преходния процес. Но брума от какво е бил при вас не знам, определено не от двата паралелно свързани грец-а, явно или сте ги свързали грешно, или цялото ви устройство е на границата на стабилността, и от разположението на кабелите в кутията и други магии се разколебава, във всеки случай нещо не е в час.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
Става въпрос за използването в устройства в аудиотехниката , а не за  управление на устройства  с мощност до киловати  - но не става много видно конкретно от заглавието. Вината е моя , че не съм написал правилно  заглавието , но не съм измислил аз функцията да не може да се променят заглавията в темите. Иначе има много устройства , в които се включва схеми за изправяне директно  на 220V, например аз също съм ползвал - в една схема за регулатотр на осветлението с тиристори.
А който иска да пробва дали има смущения в захранването ,  които се чуват като брум  , нямам нищо против .   Темата съм я написал с информативна цел.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Да, но не си прав! Независимо дали се използва в аудио техниката, измервателната техника или която и да е, няма проблем в паралелно свързване на грец схеми. Проблема който се е появил при теб, говори за нещо нередно другаде в устройството.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
Няма проблем в устройствата , защото поотделно и 2-те устройства си работят перфектно. Само като ги обединя се получава проблема. Понеже едното изправено напрежение , има много ниска консумация (фабрично е ) , а другото мое дело се използва за захранване на автокасетофон с консумация 0,5mA , това с малката консумация като допра за секунди клемите после държи поне 1-2  мин. докато се изпазни тока в електролитите, усилватела рабноти перфектно и  автокасетофона , но докато се изпазнят електролитите. При оментната връзка за няколко секунди смущението си го имаше  с всичката сила . Разрешен е вече  проблема с отделни трансформаторни захранвания, добавих още един трансформатор  и стана малко неугледно , но все пак приятела ми е доволен. Сега си слуша флашката през автокасетофона с домашния усилвател. 

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Ама чакай сега от това което разправяш сега съвсем вече се обърка работата, знаех си че не говорим за едно и също нещо, ти май искаш да получиш две независими изправени напрежения като си свързал променливите страни на грецовете към една намотка, а изходите не са свързани заедно, това не е правилно да се прави така, и определено ще имаш изравняване на потенциалите от падове в кабелите от пиковите токове през филтровите електролити през масата на устройството и ще имаш брум, ама ти тук говориш за паралелно свързване на грец схеми което означава паралел входовете и изходите им, това твоето не е паралел. И имай предвид че не винаги ако два модула работят добре по отделно, значи че ако заедно правят проблеми всичко с модулите е наред. В твоя случай не е така, обаче нещата в електрониката са много по-сложни от това че тоз усилвател сам работи добре, а като го свържа към радиото започват проблемите, значи проблема си е в радиото.... не, има много други фактори, и проблема може да е точно в усилвателя, но както и да е. Уточни какво имаш предвид и начертай схема как си свързал грец-овете за да говорим за реални неща. И ако е така както си мисля, естествено че не е правилно, и как изобщо ти е минало през ума да ги свържеш така, и ако смея да попитам защо трябва да са отделни захранвания а не едно общо?

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
Интересно...
сега ако колегата даде и ТОЧНА схема на това което е сътворил...
Аз поне до тук не разбрах много...а и не се опитвам без схема пред мен :)
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен origo

• Адронен колайдер
Re: 2 греца в паралел
« Отговор #11 -: 08 Април, 2014, 13:15:53 »
Да, не става ясно наистина. Предполагам че е захранил предусилвателя (или плеър или какъвто му е там източника на сигнал) и крайното стъпало две отделни напрежения получени от два грец-а с два отделни филтрови кондензатора свързани към една и съща вторична намотка, обаче масата на предусилвателя (източника на сигнал) и масата на крайното стъпало са свързани през оплетката на сигналния кабел. При тази конфигурация поради невъзможност за постигане на пълна симетрия двата греца се запаралеляват през сигналния кабел, и разликата в падовете от токовете през електролитите се изравнява от там, което предизвиква брум. Нека все пак изясни точно как и какво е свързал, и защо е трябвало да бъде така.

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #12 -: 08 Април, 2014, 13:40:24 »
Сега си разбрах грешката в заглавието - в паралел са но само към вторичната намотка на трансформатора , не и към изправеното напрежение . Ето схемата начертана на бързо:

При това свързване се получават големи смущения в изправеното напрежение. Приятела ми решил да използва готовия траф в усилватела за още едно допълнително захранване  , и после не му работел изправитела със стабилизатор 7812, който му правих.
« Последна редакция: 08 Април, 2014, 13:47:05 от Ricarq »

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #13 -: 08 Април, 2014, 13:47:22 »
А "масите" на двете устройства, къде се свързват?
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Ricarq

• Квантов електрон
« Отговор #14 -: 08 Април, 2014, 13:54:32 »
Хм, ами като размисля заедно бяха свързани чрез масата на сигнала. тази малка подробност  я пропуснах на схемата . Ако бяха разделени нямаше да се получат смущения може би , предполагам?  Но аз не виждам как галванично могат да се разделят масите на сигнала.

Окончателно за схемата всичко друго беше в паралел, само плюсовете не са в паралел. Origo най-добре обясни как е била свързана схемата и какво  се получава при такова свързване по-горе . Написах темата за да информирам  останалите какво се получава от такова свързване , с информационна цел , че не е правилно. Защото и други най-вероятно са се сблъскали със същия проблем.  Аз го отстраних този проблем , като сложих допълнителен трансформатор за отделно захранване на 2-рия стабилизатор. По друг начин може ли да се разреши проблема , за да се избегне допълнителния трансформатор освен захранване и на 2-те устройства с общ грец ?
« Последна редакция: 08 Април, 2014, 14:06:05 от Ricarq »

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |