| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Прадядо,дядо и татко  (Прочетена 3930 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен lz1tka

• Квантов генератор
  • Публикации: 596
  • Населено място: Костинброд
Прадядо,дядо и татко
« -: 01 Април, 2014, 23:04:50 »
Днес нагости ми дойде чьовече от 7 клас.Прочитайки надписа  Правец 8с се шашна и започнаха коментарите:
Това го знам,компютър е учихме в даскалото за тях,то работи ли?.
Включих го и заредих единствената работеща ми игра с подводницата.Лапето се кефи повече от час да трепе корабите и другите подводници.Трябваше през това време да му обясним че в момента игране на 1 мегахерцов процесор с почти никаква памет.Учудването му бе че телефона му работи на 891 мегахерца но няма такива игри на него :).Пуснах му правец 16 с доста по добри игри но те изобщо не го заитригуваха.
Коментира колко здрава и нечуплива изглежда клавиатурата.Как трака флопито и защо при рестарт го изключвам от контакта.Пробва на 8с то комбинации от копчета като при виндовса но разбира се без успех.Поиска да отвори текстов файл да напише нещо и запази на дискета...Чесно казано никога досега не съм казвал толкова пъти думите"той това неможе" за един компютър.Най интересното е че звънна на баща си да го извика,той да виде какво е това "Правец" и че този компютър след 29 години още работи и се играят игри на него.А тяхното "дъно" изгоря след 2 години работа.

Питате се защо темата е такава? 8 битов прадядо,16 битов дядо,32 битов татко,64 битов келеш.
Всеки си има интересна история.
73!

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
Re: Прадядо,дядо и татко
« Отговор #1 -: 01 Април, 2014, 23:21:38 »
Супер тема, поздрави за запазеното 8Ц.

1.Андроидски емулатор на Епъл 2

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zerohoh.candyapple&hl=bg

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bartsource.apple2&hl=bg

2. дск имеиджи на доста от правешките игри:

http://mirrors.apple2.org.za/ftp.apple.asimov.net/images/games/action/

3. Желание и свободно време.

Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен mano

• Администратор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 1304
  • Населено място: Пазарджик
  • LZ5TA
    • manofoto
« Отговор #2 -: 01 Април, 2014, 23:30:59 »
Не може емулатора да ме трогне. Едно време имах 8М чисто нов го купихме, но след едно преместване в друг апартамент, някъде изчезна. Рано или късно ще си намеря друг.

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #3 -: 01 Април, 2014, 23:37:36 »
При мен като видят Правец или стар Мак редовно вадят телефоните и снимат ;)
А щом на Submarine се е кефил, какво ли щеше да е, да си му пуснел Каратеката  :batt:
Чесно казано никога досега не съм казвал толкова пъти думите"той това неможе" за един компютър.
Объркал си го момчето, всичко може, но просто си нямал подходящите програми.
За писане на текст -  Apple Works (преведен като Парис за Правец-а) включваше и текстов редактор и електронна таблица и база данни. Е, работеше на Правец 8С ама и за 82 имаше и текстови редектори и HEX редактори и какво ли още не.
И преди съм споменавал, че съм печелел бас за по-бързо въвеждана на таблица, сумиране и разпечатване, аз на Парис, другия на почти най-модерния тогава Пентиум на 366 Mhz. И сега да седна и сега ще ги бия тия с i7 интелите :)

Неактивен Pichaga933

• баш Пич
  • Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3325
  • Населено място: София
« Отговор #4 -: 02 Април, 2014, 00:03:58 »
При i7 пък най-дълъг път трябва да извърви текста докато стигне до хартията и по дълъг ще става в по-новите и това никаква процесорна мощ не може да го ускори чак толкоз много, щото мекото става все повече  между клавиша и главата на принтера.
Форум Сандъците Forum Sandacite
http://www.sandacite.com

Неактивен lz1tka

• Квантов генератор
« Отговор #5 -: 02 Април, 2014, 18:37:02 »
При мен като видят Правец или стар Мак редовно вадят телефоните и снимат ;)
А щом на Submarine се е кефил, какво ли щеше да е, да си му пуснел Каратеката  :batt:Объркал си го момчето, всичко може, но просто си нямал подходящите програми.
За писане на текст -  Apple Works (преведен като Парис за Правец-а) включваше и текстов редактор и електронна таблица и база данни. Е, работеше на Правец 8С ама и за 82 имаше и текстови редектори и HEX редактори и какво ли още не.
И преди съм споменавал, че съм печелел бас за по-бързо въвеждана на таблица, сумиране и разпечатване, аз на Парис, другия на почти най-модерния тогава Пентиум на 366 Mhz. И сега да седна и сега ще ги бия тия с i7 интелите :)
Стана дума и за каратеката но я нямам,хлапето остана разочаровано.Кой може да ми я копира?Имам над 30 празни дискети!
Запърви път видях(барнах) каратеката през далечната 1994 г. на друг правец 8с.Още тогава ми направи впечатление с какво внимание и страхопочитание се вкарваше дискетата от собственика на компа.Първо се зареждаше от отделна дискета дос а после следваше дискетата с каратеката.Понякога прочитането не бе добро защото посредата на двубоя изхвърляше с грешка.Въпреки това имам доста добри спомени за играта.
« Последна редакция: 02 Април, 2014, 18:45:52 от lz1tka »
73!

Неактивен Gabo

• Собственикът на Sandacite.com
  • Администратор
  • Квантов генератор
  • Публикации: 649
    • https://www.nesiprav.com
« Отговор #6 -: 02 Април, 2014, 19:21:29 »
Тези дни ще преглеждам така и така дискетите заради един приятел, ще гледам да ти копирам и Каратеката (тя си е една дискете със собствено зареждане, няма ДОС) и някоя друга игра да шашкаш народа  :crazy:
Само ми прати на ЛС адреса.

Неактивен TheHungry

• Квантов електрон
  • Публикации: 478
  • Населено място: Пловдив
« Отговор #7 -: 02 Април, 2014, 20:35:42 »
Ето и мен ме учат как се играе Каратека  :).
"I really do like SOLDERING as my programming language."  Bob Pease

Неактивен lz1tka

• Квантов генератор
« Отговор #8 -: 02 Април, 2014, 21:43:04 »
Тези дни ще преглеждам така и така дискетите заради един приятел, ще гледам да ти копирам и Каратеката (тя си е една дискете със собствено зареждане, няма ДОС) и някоя друга игра да шашкаш народа  :crazy:
Само ми прати на ЛС адреса.
Другата седмица вероятно на 10 ще ходя до Загора,не ми е проблем на връщане да мина през Пазарджик.Няма да те товаря а и дискети ще нося.
73!

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |