| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Параметри на селен  (Прочетена 14962 пъти)

0 Потреб. и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
  • Населено място: София
Re: Параметри на селен
« Отговор #30 -: 27 Май, 2014, 10:12:11 »
.... защото:
1.Ако поставим резистор и мощни диоди, става същото, само че с по-добра надеждност, понеже няма стареене...

Зачетох се в темата и забелязах това твърдение. Бих казал, че е невеярно. Разбира се, че ще е с много по-дълъг живот от селена, но не знам дали сте запознати, че и полупроводниковите прибори също остаряват. С времето се получава увеличена дифузия на едния материал в другия, като се изменят характеристиките и накрая се получава пробив. Това е особено силно актуално при мощните прибори в следствие на повишената температура и голямата площ на прехода. Та не се чудете как понякога, "ей така изгоря, без причина"

Иначе по темата, ако работи със селена няма смисъл да бъде преправяно. От какъв зор ще се разваля работещ уред?  :)
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #31 -: 27 Май, 2014, 10:32:22 »
Абе съвсем се отвя темата, аз до колкото знам селен изобщо няма наличен или не е изправен, и както вече казах докато колегата не каже какво от това зарядно е налично при него няма да можем да му дадем точни съвети за това как да процедира от тук нататък. За стареенето на кристалните полупроводникови елементи (защото и селена е полупроводник но аморфен) съм съгласен, но прекалено силно преувеличаваш с изгарянето. Така е, дифузията продължава непрекъснато, и скоростта й зависи от температурата. Затова в силовите прибори работещи при високи температури тя е по-ускорена, но във всички случаи мисля че може да говорим за експлоатационен срок над 30 години за натоварени силови прибори и над 60 години за маломощни транзистори. Като цяло на който не му е ясно няма нищо вечно. Всичко което е материално старее, и рано или късно се разпада. Просто някои неща стареят по-бързо и сравнени с тях другите могат да се приемат с приближения за „вечни“.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #32 -: 27 Май, 2014, 16:24:13 »
Yassen - да не бъркаме деградацията на кристала при гранични режими на работа с нормалната

http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Yassen

• Квантов електрон
  • Публикации: 331
« Отговор #33 -: 27 Май, 2014, 23:11:18 »
Yassen - да не бъркаме деградацията на кристала при гранични режими на работа с нормалната

гранични или други режими полупроводниците СТАРЕЯТ. Противното твърдение е абсолютно ПОГРЕШНО. Всеки ПП прибор с времето си изменя характеристиките и рано или късно се получава вторичен и в последствие фатален пробив.
Бъдещето принадлежи на онези, които вярват в красотата на мечтите си.

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #34 -: 27 Май, 2014, 23:27:30 »
Стареенето на полупроводниците започва с повишаване на обратния ток.Падане на граничната честота,коефициента коефициента на усилване за транзисторите и други параметри.За селените след около 20 години след производството силно пада обратното съпротивление и значително се увеличава деградацията ако не се ползва и стоят на склад.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #35 -: 28 Май, 2014, 08:07:34 »
Не споря - както ориго каза, няма нищо вечно
Но какъв е срока на работа при нормални режими за даден полупроводник? Защото аз твърдя че в много голям, колко, не се наемам да кажа. Факт е, че имам техника на по 35 години работеща само със смяна на всички електролитни кондензатори и НИЩО друго. Толкова от мен за стареенето.
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #36 -: 28 Май, 2014, 08:41:44 »
Работя в  Спарки Русе където има много металорежеши машини със селени произведени във време оно и все още си работят с тях.Верно има и много сменени с грецове.И това е верно,че селените стареят и си повишават вътрешното съпротивление.Много зависи има ли претоварвания .

Неактивен ditronix

• Квантов електрон
  • Публикации: 421
  • Населено място: Провадия
« Отговор #37 -: 28 Май, 2014, 08:45:38 »
Стареенето при селеновите клетки е значително по-ускорен процес отколкото мпри другите полупроводникови елементи. Преди доста години,може би още като бях в техникума това го бяхме коментирали и доколкото си спомням именно фактът,че селенът е от т.н. аморфни полупроводници обуславя и краткия живот на клетките. Особено,когато те работят. Пробивът  не настъпва изведнъж,а с течение на времето нараства обратния ток през клеткат,започва да се отделя повече топлина и в край на сметка се стига до окончателно разрушаване на прехода.
DRL  модули за всички видове автомобили!

Неактивен lz2xl

• Глобален модератор
  • Адронен колайдер
  • Публикации: 3557
  • Населено място: Варна
« Отговор #38 -: 28 Май, 2014, 15:43:57 »
Сплавните полупроводници най-рано деградират.После следват планарните,меза и т.н.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |