| Начален сайт Сандъците  | "Библиотека Сандъците" | МОЖЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ФОРУМА С ДАРЕНИЕ >ТУК<

Автор Тема: Параметри на селен  (Прочетена 14963 пъти)

0 Потреб. и 3 Гости преглежда(т) тази тема.

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
  • Публикации: 542
  • Населено място: София
Параметри на селен
« -: 01 Април, 2014, 22:19:18 »
За един проект ,моля който, знае как се разшифрова обозначението на селен 2М25/20-15 ,производство на
ЗЕПЕ.

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1567
  • Населено място: Варна
Re: Параметри на селен
« Отговор #1 -: 01 Април, 2014, 22:26:21 »
 :) :) :) Утре ще видя какво пише на моят и ще ти кажа!

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #2 -: 02 Април, 2014, 13:40:00 »
Здравей колега, 25 е максималното допустимо обратно напрежение, 20-15 са съответните номинални напрежение и ток, а 2 вероятно е двуполупериоден.

Неактивен Laz

• Блуждаещ електрон
  • *
  • Публикации: 17
  • Населено място: Габрово
« Отговор #3 -: 02 Април, 2014, 22:16:32 »
  Маркировката на селеновия изправител 2М-25/20-15 означава: два мостови изправителя , 25 В. номинално постоянно напрежение, 20 В. номинално променливо напрежение, 15 А номинален ток. :P

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
« Отговор #4 -: 02 Април, 2014, 22:48:21 »
Благодаря на отзовалите се :drinks:

Неактивен origo

• Адронен колайдер
  • Публикации: 3509
« Отговор #5 -: 02 Април, 2014, 22:53:34 »
С тия 15 ампера това ще е бая плоча :) за какво е този селен, да не е нещо за зарядно на акумулатор?
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен styrshel

• Адронен колайдер
« Отговор #6 -: 02 Април, 2014, 22:56:53 »
Благодаря на отзовалите се :drinks:
Нали ти писах че имам селен, при това по-мощен, няма проблем да ти го пратя, подарък ще е!

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
« Отговор #7 -: 02 Април, 2014, 22:57:32 »
Зарядно за големи 200Ан акумулатори.На 12 и 24 волта. За тежки камиони.

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #8 -: 03 Април, 2014, 08:38:19 »
Не че нещо имам против селеновия изправител, ама...в кой век живеем???
1. Не подхожда по напрежение, за 24 волтов акумулатор!!!!!!
2. Не подхожда по ток за 200А/ч акумулатори!!!
3. Старее и изменя параметрите си.
4. Има голям пад на напрежение в права посока - считай големи загуби.
Та...замисли се дали не е по-добре нещо да промениш и да го изхвърлиш този селенов пакет

http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #9 -: 03 Април, 2014, 09:44:00 »
Тук съм склонен да се съглася с част от нещата, с другата част не. Наистина мисля че е нисковолтов за 24 волтов акумулатор. Относно ампеража, никой не е казал че трябва и най-големите батерии да се зареждат с ток 1/10 от капацитета, просто 200 амперчасовите ще се зареждат с по-малък ток. Относно параметрите и стареенето също съм съгласен, но за загубите не съм защото именно те се търсят в случая, не знам как е реализирано конкретното зарядно устройство, но в ного случаи селеновия пакет единствен служи като ограничител на зарядния ток и прякото му заместване със силициеви диоди повишава значително тока, и трябва да се добави мощен резистор който да замести загубите в селена т.е. отново имаме загуби. И до колкото разбирам колегата търси параметрите на селена, именно за да го замени с по-съвременно решение. А моето лично мнение по отношение на селеновите изправители е че трябва и днес да се правят (и те се правят все още от някои фирми) защото притежават някои полезни качества пред силициевите изправители. При възможност да закупя чисто нов селенов пакет за ремонта на въпросното зарядно или да го заменя със силициев изправител, бих предпочел да го сменя с чисто нов селен.
Няма нищо по хубаво от старите телевизори, особено за хората които обичат да прекарват свободното си време зад телевизора а не на канапето пред него :) ... и когато вече за нищо не стават пак може да им се намери приложение :D ....

Неактивен pansim

• Квантов генератор
  • Публикации: 634
  • Населено място: Сандански
« Отговор #10 -: 03 Април, 2014, 10:44:20 »
Частично ще се съглася с теб - защото:
1.Ако поставим резистор и мощни диоди, става същото, само че с по-добра надеждност, понеже няма стареене.
2. Обикновено не само селеновия изправител дава меката характеристика, а и трафа. За справка - виж как са навити трафовете на старите пернишки изправители за акумулатори - нямат твърда характеристика въпреки че са със селенов изправител.
3. Не случайно написах "в кой век живем" какъв е проблема да се направи управляем тиристорен изправител???

От полезните качества на селеновия пакет, мога да се сетя само за едно - самовъстановяването при някой ситуации. Всичко друго са големи минуси :drinks:
http://iza99.com/
Българска заваръчна техника с 5 години гаранция
Ремонт на заваръчно оборудване - 0887607722

Неактивен origo

• Адронен колайдер
« Отговор #11 -: 03 Април, 2014, 11:32:14 »
Съгласен съм изцяло с последния пост :)

Неактивен ONZI

• Адронен колайдер
  • Публикации: 1039
  • Населено място: Севлиево
  • Митко Матев 0886739549
« Отговор #12 -: 03 Април, 2014, 12:08:27 »
Единственният + на селена е това че не мислиш за радиатори.
А относно управляемият тиристорен изправител съм съгласен абсолютно.
Правил съм няколко за приятели работи супер.

Неактивен Ангел Симеонов

• Квантов генератор
  • Публикации: 819
  • Населено място: Русе
« Отговор #13 -: 03 Април, 2014, 12:08:47 »
Селена не е един а два сглобени на едни шпилки!Трафа има две вторични които захранват двата селена така,че напрежението не надвишава номиналното на селена.Избора на напрежение става посредством ключ като при 24 волтов акомулатор свързва последователно двете изправени напрежения от селените.Има вграден автотрансформатор регулируен тъй наречената латра.Посредством нея се изменя мрежовото напрежение и респектимно тока на заряд.Без латрата и с диоди дава много по-голямо напрежение и не става в такъв вид за заряд на акумолатори.Трябва регулиращ елемент било по първична или вторична верига.Преработвал съм такова захранване но от него остава кутията,трафа и приборите за измерване.

Неактивен rkounev

• Квантов генератор
« Отговор #14 -: 03 Април, 2014, 20:37:18 »
Колегата Симеонов много точно обясни принципната схема.На за нов селен е немислимо,тъй като Завода зе електропреобразувателни елементи /ЗЕПЕ/ в Горубляне отдавна е разрушен.
Повдигнах темата за да проконсултирам Вашето мнение относно това в каква посока да почна да изграждам
покоизправителя.Все пак тези 15 ампера на 24в.,респективно 30 а на 12 в.просто ми трябват.Няколко пъти пробвах да зареждам 205 Ачасов акомулатор с ток 10 ампера и резултата  е крайно незадоволителен.
Няколко съпътстващи данни: стартера е в мощност 4.2 кW=,алтернатора е с 150 ампера ток/28 волта.
От руските сайтове намерих необходимата схема за десулфатизация при процеса на зареждане и защита от късо на изход и обърнате полюси.На фабричен уред с такива показатели цената е над 1000 лв. и говорим за китайче.

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Начален сайт "САНДЪЦИТЕ" Библиотека "Сандъците"
ОТГОВОРНОСТИ: Всички мнения във ФОРУМА са лични мнения на техните автори и не отразяват официалното становище на собствениците му.
   Copyright: Освен ако не е посочено друго, съдържанието на този сайт е лицензирано под:
  Creative Commons Attribution License.
  Текстът на договора за ползване на български
Copyright © 2011 - Сандъците - сайт и форум за стара електроника - За контакти  

Партньори:  | Форум за конспирации, уфология и мистика | Кактус БГ |